Цијене некретнина падају, купаца нема

Цијене станова у Српској у посљедње вријеме стагнирају, али у агенцијама за продају некретнина истичу да упркос томе нема купаца.

Република Српска 22.01.2015 | 15:40
Цијене некретнина падају, купаца нема

Сенка Гатарић из Агенције за продају некретнина "Еуро-агент" у Бањалуци рекла је да се већ годину не мијења цијена станова у граду на Врбасу.

"За метар квадратни стана у Бањалуци потребно је издвојити од 1.400 до 2.000 КМ. Цијена зависи од локације, спратности и године градње зграде", рекла је Гатарићева.

Она је нагласила да се међу ријетке купце станова у Бањалуци убрајају млади брачни парови, који стамбени проблем рјешавају подизањем кредита.

"Нико нема готовину за куповину станова, јер и поједини становници Приједора и Козарске Дубице купују у Бањалуци дјеци станове на кредит", рекла је Гатарићева и додала да ни грађевинске фирме више не граде зграде.

Власник Агенције за некретнине "Сензор" Бањалука Манојло Поповић рекао је да су од 2009. до 2014. године цијене станова у Српској пале и до 30 одсто.

"Међутим, у посљедње вријеме те цијене се не мијењају и ништа ново се не дешава на тржишту некретнина. Све је прилично замрло", рекао је Поповић и додао да је тешко предвидјети каква ће ситуација бити на тржишту некретнина у будућем периоду.

Слична ситуација је и у Требињу гдје се у посљедње вријеме цијена станова нити повећава, нити смањује.

"За метар квадратни стана у највећем граду у Херцеговини потребно је издвојити од 1.300 до 2.000 марака. Цијена зависи од локације, године градње, спратности, али и квадратуре стана", рекао је власник Агенције за некретнине "Твико" у Требињу Васо Милић и додао да се у овом граду станови граде, али да купаца нема.

На тржишту некретнина у Бијељини, гдје се цијене станова крећу од 1.100 до 1.700 КМ, такође нема промјена, а у агенцијама за некретнине истичу да је главни разлог за то слаба куповна моћ.

"Цијене станова претходних година су падале и грађевинским фирмама више се не исплати да обарају цијене некретнина, али ни да граде нове зграде", казали су у агенцијама у Бијељини.

У грађевинским фирмама су казали да је због великог броја изграђених и непродатих станова станоградња у посљедње вријеме стала.

"Због слабе куповне моћи ријетки су они који купују станове. Због тога инвеститори граде онолико колико могу продати како не би заробили капитал", казали су у грађевинском предузећу "Крајина" у Бањалуци.

Извор: Глас Српске

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

22.01.2015 15:15

Тешко предвидјети цијене? Е овако: - Народ се све више исељава из државе - Рађа се све мање беба у држави - Народ не може враћати кредите, па им банке одузимају некретнине и наравно банке те некретнине покушавају продати Немојте даље да набрајам факторе који ће смањити цијене некретнина за 50%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

22.01.2015 15:44

Ко је планирао да купи стан до сада је купио, а и ови сто сада купују, ти вец имају по пар комада. Нецу га ја купити кад је и зена имамо 1.300КМ примања и близанце од 7 мјесеци, а обоје факултетски образовани. Ни једна банка нам не да кредит. Да смо дјеца од гузоња досад би свако свој имао... И казе не отици одавде, само да имам гдје, побјегао бих без размисљања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.01.2015 15:45

Потпуно је у праву Бањалуцанин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

22.01.2015 16:06

Понуда и потразња су основа трзисне економије. Новопецени подузетници су то могли науцити у сколама, да су тамо исли. Тако би избјегли да улазу новце у изградњу станова које сада теско да це продати по цијени костања. Астрономске цијене некретнина су ван сваке памети. Засто би неко дигао кредит и задузио себе и цијелу породицу до краја зивота да купи стан тамо гдје посла нема, тамо гдје те пред улазом у ту зграду лопов мозе збости нозем због 20КМ, тамо гдје предсједник казе да це бити рата, тамо гдје постено ни умријети немас право ако не познајес људе... Цијене станова су онолике колико народ мозе платити. На залост инвеститора, а на радост народа, цијене морају падати до оне висине кад це народ опет моци стан приустити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

22.01.2015 17:46

ЈА САМ СЛЕДЕЦИ КОЈИ ПЛАНИРА НАПУСТИТИ ОВУ ПРОПАЛУ "ДРЗАВУ" ЦАООО

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

22.01.2015 18:38

Купујте станове за две године улазимо у еу. Цијена це порасти три пута као у Румунији. Људи су се обогатили преко ноци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.01.2015 15:33

У периоду од 2000 до 2008 године када је економија напредовала цијене некретнина су ишле у корак са економијом, а сада када је привредна активност опала за дупло, цијене некретнина су остале исте, чак и веће него у "златна времена". Садашња реална тржишна цијена за Сарајево, Бања Луку, Мостар, Тузлу и Бијељину би требало да буду до 1000 КМ за квадрат новоизграђеног стана, а за мање градове до 500 КМ за квадрат. 2000 КМ за квадрат је скупо, чак и прескупо (није скупо када би имали Словеначки стандард, али пошто имамо најгори стандард у Европи, прескупо је). Па нисте ви Београд, чак ни Нови Сад. Онај ко хоће да купи стан за 2000 КМ за квадрат иде у Београд, а не овдје гдје тешко или готово никако се може доћи до посла. Да је Бања Лука као Београд, исплатило би се куповати по тој цијени. Домаће тржиште некретнина је веома неозбиљно. Стандард скоро као у Албанији, а цијене ко да нам је први комшија нека западна земља. Па стан на јадранском мору у Албанији, одмах уз плажу кошта 750 евра, а само мало даље, на 300 метара од мора је 500 евра и то исто новоградња. Док ови наши грађевинци не схвате да народ није овца па да га шишају, бојим се да ће тржиште некретнина скроз пропасти, пошто је већ пропало 90 одсто. Спустите господо цијене па ћете имати купце пошто народ има пара, само чека да прође по повољнијим условима пошто је криза, а с друге стране продавци чекају да прође нешто што ће трајати не годинама већ деценијама. Укратко, вријеме за изградњу кућа, пошто цијена изградње квадрата куће је 200 КМ по квадрату што је 10 пута јефтиније неголи стан у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ