Анализа: Маркос Багдатис - кипарски враголан!

“Ево га Маркос, остави“, реченица је коју ће свако ко тенис воли изговорити када на екрану угледа харизматичног Багдатиса.

Тенис 22.01.2015 | 17:00
Анализа: Маркос Багдатис - кипарски враголан!

И заиста, Кипранин је један од ретких тенисера за којег мало ко може да пронађе ружну реч, па чак и када поломи четири рекета. Шармантан и шоумен, од својих мечева често је правио спектакле, али без театралности и уз спонтани, симпатични осмех.

Винуо се до неба у Мелбурну 2006, али су га повреде и понекад недостатак воље спречили да постигне још више. Ипак, и данас када подивља на терену, од Багдатисових потеза ’пада брада’.

Момак рођен у Парамити у области Лимасол опчинио је тениски свет у две јануарске недеље 2006. године. Не само бриљантном игром, него и ауром која је кружила око њега и којом је терао публику да га бодри. Грци који живе у Аустралији побринули су се да навијање буде као на фудбалским утакмицама – Багдатис је гестикулацијама констатнтно одржавао комуникацију са публиком, а они су му одговарали скандирањем или плакатима попут оног “Ит’с ин тхе БагХ“ и сл.

“Прати ме 21 рођак и неки ујаци и стричеви“, нашалио се Кипранин.

Тада 20-годишњи Маркос имао је заносну девојку Камилу, која је малтене после сваког његовог поена била у кадру.

“Мислим да ће мој тренер гледати његов меч, а ја ћу спавати са својом девојком“, рекао је Багдатис пред меч са Иваном Љубичићем, а на следећој конференцији за медије вадио је флеке и рекао уз осмех да је морао да извини девојци због изјаве.

Кипранин је у прва три кола елиминисао Гимелстоба, Штепанека и Гремелмајра, а ’сеча’ Топ 10 играча почела је трећим тенисером света Ендијем Родиком у осмини финала – 6:4, 1:6, 6:3, 6:4. У четвртфиналу је пао Љубичић (осми на листи) у пет сетова, а после још једног маратонског окршаја савладан је и четврти на свету Давид Налбандијан – 3:6, 5:7, 6:3, 6:4, 6:4.

Меч са Аргентинцем био је најузбудљивији на том Ози опену – виђена је битка без предаха, сваки поен игран је као најбитнији, Багдатис је славио после три часа и 27 минута игре, а ја сам закаснио у школу.

Кипранин је у другом сету губио са 5:1, надљудским напором дошао до 5:5, али је у преломном моменту искренуо зглоб и препустио велику предност противнику. Налбандијан је направио брејк почетком трећег сета, али растерећени Багдатис поново чини немогуће – осваја трећи сет, четврти добија уз помоћ једног брејка, а у одлучујућем је два пута надокнадио брејк заостатка и асом запечатио величанствену победу.

Освојио је и први сет у финалу против Федерера, али тада 54. играч света није имао снаге за још једну сензацију.

Исте сезоне играо је у полуфиналу Вимблдона, у 2007. такође је на Вимблдону играо четвртфинале, а последњи пут догурао је до друге недеље Грен слема баш у Мелбурну 2009. године.

Сада је на корак од тог достигнућа – у првој рунди савладао је Тејмураза Габашвилија, а онда је изненадио 20. носиоца Давида Гофана са 6:1, 6:4, 4:6, 6:0.

“Добро сам почео, контролисао сам меч у прва два сета. Пала ми је концентрација када сам направио брејк у трећем сету, али завршио сам у великом стилу“, каже 29-годишњи Кипранин и додаје да му посебна енергија са трибина увек прија.

У појединим моментима подсетио је Маркос на своје најславније дане – сервиси око 200 км/х када је потребно, правовремено хватање лоптице у пењању и миксовање дубине удараца, брзина, повремене импровизације и изласци на мрежу...

Основни предуслов за све јесте да је Багдатис максимално физички спреман, а сада после дуже времена то јесте случај. Трећа рунда доноси окршај са Григором Димитровом, који се налази у изванредној форми, али Маркосу чуда у Мелбурну нису страна.

“Григор је одличан играч, веома је агресиван, али мислим да имам шансу да урадим нешто. Јасно је да је он фаворит, а на мени је да дам све од себе“.

Маркосов отац је православни Либанац, а мајка Гркиња са Кипра. Има и двојицу браће, као и сестру Зену, коју је његова породица усвојила. Године 2012. оженио се тенисерком Каролином Шпрем са којом има ћерку Захару.

Као клинац се највише угледао на Андреа Агасија, на којег и подсећа по одсечности покрета, читању игре и осећају за ударац.

Недавно је Багдатис изјавио да му је циљ да се врати у Топ 10, што је мање-више дочекано као прилично смешан виц. Видећемо може ли Маркос да докаже свету да се овога пута не шали.

Коментари / 0

Оставите коментар