Избјегавањем алиментације кажњавају дјецу

Готово по правилу, разведени очеви су пријављени на минималну плату, како би им износ за алиментацију био најмањи могући, али они ни то не плаћају.

Република Српска 21.01.2015 | 11:58
Избјегавањем алиментације кажњавају дјецу

Избјегавање плаћања алиментације значи кажњавање дјетета, а не бившег супружника, како то најчешће мисле они који избјегавају да је плате - упозоравају у бијељинској адвокатској канцеларији "Стевановић".

"Све је већи број разведених бракова, а према неким сазнањима Бијељина је град који предњачи у томе. У нашој канцеларији разведе се бар један брак дневно", истиче члан тима ове адвокатске канцеларије Тијана Љубоја.

Она наводи за Срну да родитељи који су обавезни да плаћају издржавање за своју дјецу то у највећем броју случајева не чине.

"Најчешће је ријеч о психолошком моменту јер они сматрају да давањем алиментације не плаћају за дијете, него оном супружнику који је престао да живи у брачној заједници" - напомиње Љубоја и прецизира:

"Осим принудне наплате, идемо и у одузимање докумената, личних и путних исправа, особи која не плаћа издржавање дјетета".

Проблем се јавља у случају /не/могућности наплате алиментације, уколико родитељ нема примања, није запослен и нема од чега да плати издржавање за своје дијете.

Има и оних који то злоупотребљавају па се намјерно пријављују на минималан износ плате.

Један од проблема при плаћању алиментације јесте и финансијска ситуација становиништва - многи траже измјену висине давања која су им досуђена.

У адвокатској канцеларији истичу да има много поступака за давање алиментације, али је наплата тек половична.

И у бијељинском Удружењу самохраних мајки "Зара" наводе да се у неким случајевима разведени очеви, бар формално, одрекну имовине, само да не би била извршена судска пресуда због дугогодишњег неплаћања алиментације.

Готово по правилу, разведени очеви су пријављени на минималну плату, како би им износ за алиментацију био најмањи могући, али они ни то не плаћају.

"Неплаћање алиментације представља насиље над дјететом, јер угрожава његов развој и одрастање и доводи га у стање социјалне потребе" - упозорава омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац.

Породичним законом утврђено је да родитељу може бити одузето родитељско право ако дуже од мјесец дана не брине о дјетету са којим не живи, ако занемарује бригу о основним животним потребама дјетета или се не придржава мјера које је ради заштите права и добробити дјетета претходно донио надлежни орган.

У бијељинском Окружном тужилаштву у прошлој години примљено је 12 пријава због кривичног дјела избјегавање издржавања, а подигнута је тек једна оптужница, док је у пет предмета одлучено да се не проводи истрага.

У државама ЕУ постоје алиментациони фондови и све је ријешено на много једноставнији начин.

Из тог фонда мајке добијају новац за издражавање дјеце, а држава је та која "гони" очеве, како би наплатила своја издавања.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

еуфеминизам

22.01.2015 10:23

Да ли ико зна и једну другу страну прице? Да ли знате да постоји доста оцева који су изгубили сва права на своју родитељску улогу после развода јер им бивсе супруге на све могуце нацине оспоравају видјање деце? Да ли знате да постоје оцеви који нису своју децу видели по висе година? Вероватно и не знате да су једина права разведених оцева потпно једна правима једног банкомата. Битно да су свима пуна уста о правима деце, а када би само мало загребали по поврсини видели би хоррорр који се десава над децом разведених родитеља.

ОДГОВОРИТЕ