Нагли пад наталитета у Републици Српској

У Српској је све мање беба. Негативан тренд настављен је, нажалост, и прошле године када је рођено 300 новорођенчади мање него годину раније. А, у односу на, рецимо, 2009. годину, просек је "покварен" чак за хиљаду беба.

Република Српска 21.01.2015 | 08:08
Нагли пад наталитета  у Републици Српској

Конкретно, са 10.603 новорођенчади у 2009. "спали" смо на 9.510 нових становника годишње.

Према подацима Завода за статистику, Република Српска годишње у просеку има 334 рођене бебе мање и очигледно је да се све мање парова одлучује за принову. Разлога за то је много, сматрају у Удружењу родитеља са четворо и више деце.

Они посебно истичу лош однос према породици и тешку економску ситуацију у целој Републици Српској.

Наиме, према подацима из поменутог удружења, у Српској има више од 5.000 породица са четворо и више деце. Али, нажалост 70 одсто ових породица има незапослене чланове домаћинства и тешко склапају крај са крајем.

Јован Радовановић, председник овог удружења, каже за "Новости" да дефинитивно брига за породицу и наталитет у Републици Српској није на одговарајућем нивоу.

Ту има много фактора како он каже који могу да утичути на повећање наталитета, али је потребан ангажман свих институција Српске

- За решење тог проблема најнеопходније је увести обавезан дечји додатак за свако дете. Сада је више него апсурдно да имамо овако мали дечји додатак, а да причамо о бољем наталитету. Прво дете уопште нема право на њега, друго да добија 35, треће 70, а четврто 35, а пето и шесто и свако наредно ништа не добија. Хитно се мора укинути и цензус да породица не сме приходовати више од 90 марака да би се остварило право на дечји додатак - појаснио је Радовановић.

Он даље каже да Република Српска мора да се запита да ли јој треба повећање наталитета и вишечлане породице.

- Сада имамо око 3.500 вишечланих породица које живе на рубу егзистенције. Новине су пуне разних акција где се помиње да се некоме са четверо и више деце помогло. А, где су ту институције које морају да направе план помоћи овим породицама, односно да могу живети као и породице са мање деце? - питао је Радовановић.

ИМЕНА
Према подацима Завода за статистику Републике Српске, најпопуларнија имена за бебе у години иза нас су Лука и Марија. Поред Луке, за дечаке су популарна и имена Стефан, Марко и Лазар. Девојчицама су у прошлој години често давали имена Ана, Јована и Милица.

Социолог Иван Шијаковић каже за "Новости" да су егзистенцијални проблеми грађана, односно лош животни стандард, један од главних разлога због чега се све мање парова одлучује да добије принову.

- Људи сваког дана гледају како тешко живе људи који имају више деце, и та негативна слика додатно утиче на психу грађана и на слику породице - истиче професор Шијаковић.

Зоран Вујасин из Бањалуке је отац петоро деце.

Он се са супругом Драганом, како каже, грчевито бори за живот своје породице, али истиче да је и срамота гледати само у новац, и да само он буде разлог за оснивање породице.

- Деца су будућност и тако треба гледати на породицу. Није све у новцу. Јесте да зна бити тешко, али свако се бори за себе и где има места за двоје може бити и за троје. Тако треба размишљати - каже Зоран.

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Василије

21.01.2015 07:48

Земља опљачкана,економски срозана до дна,незапосленост катастрофална,баја и бајићи све разграбили.!Па хајд нек се усуде млади да рађају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрсија

21.01.2015 08:11

Сваста!!! То мора да је лаз јер наса Влада о томе не казе нити једну једину ријец!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

21.01.2015 08:14

Ево праве слике нашег плана за развој и повећање наталитета. Главна стратегијаколико могу видјети је медијска пропаганда о животу вишечланих породица, кратак интервју и закључак да паре не требају, битна је воља и љубав, а кад немају шта јести онда се јавите телевизији и хумани људи помажу?! Изем вам и логику и Републику и политику. Друго дијете 35КМ?! Дакле пакет пелена, довољно за 10так дана,а осталих двадесет? А шта ако му треба марамица, храна, дуда, гегице, капица Панклав или сл. Чак је и ПДВ на то исти као да причамо о цигаретама или алкохолу, значи најмање 17% скупље него што би била реална цијена, треба напунити Буџете. Дајте нам податак односа дневница посланика и сличних давања, упоредјен са дјечијим додатком за 1 па до 4-тог дјетета, матерински, социјалну, накнаду за помоћ и његу, итд. Да се види колико би само алокацијом по једне мјесечне накнаде могло да се сервисира социјалних давања. Што је доказ да пара има, само сто нема способне власти да то расподјели како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕКА

21.01.2015 08:22

Тражите рецепт од професора Влајкија. Млада ће му изродити много дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

21.01.2015 08:29

Вратице се роде, кад Милорад Додик оде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

21.01.2015 09:00

Ово су прави параметри насег тренутног стања, а то је будуцност свих нас, дјеца, које је све мање и мање. Цим власт и дрзаву не интересује трудница и новородјенце, све је јасно ..... сваки следеци коментар је сувисан!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

21.01.2015 09:48

Породица је основна целија друства. Посто има све мање деце, Републици Српској то треба да буде задатак број 1. Крив је додусе и систем у којем зивимо тј. капитализам. У капитализму зена је претворена у мускарца. Док заврси факултет па приправницки па док се и ако се запосли, затим треба да сабере две године радног стаза радеци на одредјено да би пресла на статус неодредјено. Јер једино ако је на неодредјено онда мозе да иде на трудницко. И док се све то не уради ето за цас додје 30а година. Вецина деце која се роди су непланирана деца, на вецини свадби млада је трудна и не би се ни узимали да млада није трудна. Други проблем је и систем вредности, материјализам који води у индивидуализам. Ту је на тесту пала Црква која је лос пастир српском народу јер су овце отисле другим путевима и скренуле са светосавском пута. Ајд овце су овце, прави пастир це њих довести у ред, најгоре сто су и пастири отисли са светосавског пута. Тако да је данас обицан цовек који зели да ради, да ствара и да има своју породицу и свој топли дом препустен сам себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@дејанпд

21.01.2015 10:16

Власт је итекако способна и редовно распоредјује набројана средства ГРОБАРИ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

21.01.2015 10:32

Другим ријецима немојте ни радјати дјецу. Кад се трудите најбоље сто мозете против свега најбоље је да се предате и не правите дјецу која це се само патити овдје са овим глупостима. Засто то казем, дједови и бабе цитав зивот се боре сад немају ниста, наси родитеји се боре и пате намју ниста, ста као ја цу сада направити квантни скок запослите себе будуцу зену имати 4 до 5 дјеце прије 40, да мос мислит то це се десити. И успут рецено наса дјеца се радјају само сто се радају у другим дрзавама и одлицно говоре све само не српски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прича једне жене

21.01.2015 11:06

Након средње школе нисам нашла никакав посао. Упишем факултет (државни), завршим у року; тад сам имала 25 год. Сад се годинама борим да одрадим приправнички стаж и док се то деси ја ћу већ имати преко 30. Тако да је рађање дјеце и породица за мене само сан. * Жалосно, једина "перспектива" за младе жене данас је удати се послије средње за неког ко ради у иностранству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

21.01.2015 11:20

Греска је у Влади. Сваки дан сјемене напацени народ, али због стерилитета који је у Влади нико не затрудни. Ако Влада утврди да је народ стерилан рјесење је овдје довест нови народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контра.напад

21.01.2015 11:34

То знаци 9200 родјених 2014. За популацију од 1.3 милиона. И да остане оволико родјени за 75 година це овдје бити 9200x75 = 690 000 Јос ако узмемо у обзир да це наталитет јос да пада, и то врло брзо посто смо за 15 година изгубили 30 % И ако се настави тренд исељевања овдје слиједи катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

21.01.2015 11:36

Нека се МАМИНИ синови скину с касике,масине и пегле мајкине,нека запљуну и зараде несто,а не само отпадају по кафицима!У памет се,па це бити беба и бракова!Најмладји ,око 40 год, тек,мозда ,поцну да размисљају,па могао би се и зенити...Цуре нису ниста криве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размислите

21.01.2015 11:37

Коме се дјеца радјају за себе или дрзаву. Данасње младе поцну са антибеби пилулама са 17 и тако годинама кад се удају са 30 не могу онда да имају дјецу. Засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

21.01.2015 11:40

Неце ни бебе на овај свијет без пара..

ОДГОВОРИТЕ
Name

демоГраф

21.01.2015 11:51

Прво треба имат у виду да се данасње стање не мозе поредит са пријератним. Прије рата на територији коју покрива данасња РС, било је јос пола милиона људи који су протјерани, поготово у подруцју Истоцне Босне, Посавине и Приједора. Цитава су села нестала. То је био први вал промјене демографске структуре. Други вал је миграција српског зивља у треце земље због лосе економске ситуације. Кад се све узме и одузме, ово це постат земља стараца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чобан

21.01.2015 12:05

За недостатак секса међу становништвом крива је Влада која силује овај народ. За коју деценију бићемо земља старих и изнемоглих баба и дједова, који ће упорно гласати за опстанак старе власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

21.01.2015 12:13

Ста цемо са зенама које кад затрудне,а раде код приватника одмах добију отказ? Ниста инспекција,ниста помоц ниста застита зене!Најцесце питање на разговору за посао планирате ли дјецу?!Каква је то дрзава кад ту не реагује??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филозоф

21.01.2015 12:24

О владари, предсједници и политичари, над ким ће те владати кад нестане робова ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

за дејана пд

21.01.2015 12:38

Свака цаст Дејане одлицна анализа проблема сјецам се прије 5-6 година да је Мира Лолиц за ону своју социјалну огавну емисију у којој су приказивани полуписмени људи у страцарама са по 10-оро дјеце без купатила и основних услова за зивот добила некакав орден од Рудоње за ето као допринос у повецању наталитета по принципу "Ја теби сердаре ти мени војводо". Ево сада моземо видјети колики је тај допринос и докле нас је довела њихова политика наталитета, а двоје кад хоце да се узму тразе им 200 КМ за матицара, а дрзава им позели срецу са једним папиром у коме писе некаква цеститка, попови само прдекају о томе како се требамо мнозити, а ни они марке не дају за новородјенце, него вец од другог мјесеца наваљују на родитеље да крсте дијете знаци само да се и они огребу од младог пара који ионако једва саставља крај с крајем, али главно да це нас Мира Лолиц спасити бијеле куге. За ове остале сто спомињу антибеби пилуле, мамине синове и слицне будаластине промасили су сустину проблема, погледајте само насе младе парове у дијаспори, сви имају по три дјетета, а замислите немају Мире Лолиц. Али нека тако нам и треба нека се сви иселе и умнозавају Аустрије, Њемацке, Свицарске, Норвеске исл. па нек на крају Додик, Тегелтија и ини буду предсједници себи и својим фамилијама, само драги Бог зна колико се људи иселило у ових десет година, то се голим оком да видјети, нека свако погледа у свом окрузењу колико је људи које зна у последњих неколико година напустило овај малени простор, убједјен сам да свако мозе набројати бар 5. Пуна су им уста оцувања РС, насег комада слободе и других изизаних фраза, а млади парови морају да се потуцају као подстанари ако није тата накрао да има три стана и да у том статусу буду следецих 20 година, то је њихова одбрана РС, да растерају сваког ко ваља и мисли својом главом, а да оставе сопствене послуснике и аминасе, постацемо земља бескицмењака кад нам оду сви млади, сколовани људи са лицним интегритетом, а такви це врло брзо да раскрцме и ово мало сто це остати после ових Кмера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

21.01.2015 12:42

Стојте Галије СНСДовске, дјеце нема пара нема, за све је крива Влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре љиљана

21.01.2015 15:45

Тако је у Свајцарској па нико не трази право преко нерада. У Свајцарској је трудницко и породјајно 14 недеља, а овдје по годину и висе и опет незадовољни ко хоце дијете родице га ко хоце каријеру неце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свајцарска

21.01.2015 16:13

Ја сам трудна радила до 5. децембра а породила сам се 15. децеммбра на посао сам морала 24. марта па сад видите како је лијепо у другим дрзавама. У РС зена иде на боловање цим затрудни а свајцарски доктор казе ви сте господјо трудни нисте болесни какво боловање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимар неимар

22.01.2015 10:09

Рађај дјецу и шаљи на Биро, овдје ти се запослити неће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Латиновић

22.01.2015 14:36

Много је разлога за то. матеијални су на првом мјесту. Ако има 4000 породица са четворо и више дјеце, ја да се питам не бих то рјешавап дјечијим додатком, него бих једном незапосленом супружнику додијелио просјечну плату у Републици Српској сваког мјесеца. То је око 10.000.000 КМ годишње по породици пута 4.000 породица = 40 милиона марака + још неких 24 милиона за здравствено и пензионо осигурање. И то да се постави као приоритет у републичком буџету. Ако нема довољно пара - нека за тај износ умање оних, колико се сјећам, 700.000.000 КМ колико се из буџета Српске издваја за администрацију. Ако мајке(или очеви)који се брину и васпитају 4 или више дјеце не заслужују бар просјечну плату за свој труд који ово друштво одржава да не изумре - ја не знам ко онда за свој рад заслужује толику плату. И, наравно у конкурсима за радна мјеста у државној служби и јавним предузећима кандидати који имају оволико дјеце требало би да добију значајан број додатних бодова. СВЕ МАЊЕ ОД ТОГА ЈЕ ШАРЕНА ЛАЖА И ЧИСТА ДЕМАГОГИЈА ОД СТРАНЕ ВЛАСТИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рода

23.01.2015 23:49

Политичари нам сваки дан лијепо поручују"„хеби те се људи а ми их не контамо зато је пао наталитет?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милисав

06.10.2015 18:56

Каква влада,какви патриоти?Ја имам троје дјеце и знам да сам се уздао у владу и њихова обецања нити бих имао иједно дијете а камоли висе!Супруга и ја се сами као и сви родитељи са висе дјеце боримо да их подигнемо и усмјеримо.Само се бојим због пасивности друства и неразумног примитивизма свих нас у Босни и Херцеговини да це ове самозване 'патриоте' опет дати оно сто једино и дају 'ПОЗИВЕ' насој дјеци ,НАСОЈ ДЈЕЦИ да се опет 'БРАНЕ'једна од других!ЗАР СУ МОЈА ДЈЕЦА БОЉА И ВРИЈЕДНИЈА ОД НЕЦИЈЕ ДРУГЕ ДЈЕЦЕ ИЛИ СУ ДРУГА ДЈЕЦА ЗАТО СТО СЕ ДРУГЦИЈЕ ЗОВУ ПРИЈЕТЊА МОЈОЈ ДЈЕЦИ?Сами на то морамо одговорити и реци својој дјеци!

ОДГОВОРИТЕ