Ријеке се повлаче, невоље и страх остају

Водостаји већине ријека у БиХ су у опадању или стагнацији и упоредо са њима повлачи се и вода из потопљених кућа, чији домаћини сабирају штету и разматрају како ће је надокнадити те страхују да ће наредних дана доћи до новог потопа.

Босна и Херцеговина 20.01.2015 | 21:19
Ријеке се повлаче, невоље и страх остају

Ситуација у сарајевском насељу Илиџа, које је поплављено због обилних киша, полако се нормализује, кажу у Цивилној заштити Кантона Сарајево.

Укупно је поплављено око 140 стамбених објеката, а вода је у потпуности продрла у 42 објекта. Како истичу у Цивилној заштити, проблем још представљају двије куће у Догледима, које су у потпуности поплављене.

Рифат Хоџић из Штаба Цивилне заштите сарајевске општине Илиџа упозорава становништво на непосредну опасност од појаве и ширења епидемије заразних болести, ради превенције и заштите здравља људи у поплављеним подручјима.

"Грађанима поплављених подручја препоручује се прокувавање воде и то тако да се вода, након достизања тачке кључања, остави да кључа још десетак минута", саопштили су из Одјељењу за информисање општине Илиџа.

Људи у појединим илиџанским подручјима, којима је вода допрла до подрума или приземних просторија, узнемирени су.

У илиџанској Улици Хендекуша мјештанин Алмир Шећербеговић је огорчен.

"Ово ми је трећа поплава за годину дана", каже Шећербеговић.

Ситуација се смирује и у осталим локалним заједницама. На мјерном мјесту у Зеници висина водостаја Босне данас у седам часова износила је 290 цантиметара с тенденцијом пада.

Надлежни кажу да су водостаји Босне, Рибнице, Трстионице и Згошће код насеља Какањ у паду, а падају и нивои воде у Завидовићима. У Љубушком су и даље на снази редовне мјере одбране од поплава.

На подручју Средњобосанског кантона тренутно нема поплављених и подручја која су угрожена због клизишта и одрона.

Смирују се и "подивљале" ријеке у Републици Српској. Водостаји Саве и Босне нису критични, а Врбас је такође у опадању.

Када је ријеч о Херцеговини, у Требињу је непроходан локални пут за Веља Гору и Увјећу. Због обилних падавина замућена је вода из требињског "Водовода".

Ријека Бистица у фочанском насељу Миљевина, која је изазвала бројне невоље, повукла се у корито, тако да више не пријети ни магистралном путу Фоча - Сарајево, на који се у понедјељак излила.

"Обишли смо ову путну комуникацију и примијетили смо само ситне одроне земље на коловоз. Иначе, становници не могу да користе воду из водовода па смо им доставили довољне количине питке воде. Пратимо ситуацију", каже Чедо Зеловић, шеф фочанског Одсјека цивилне заштите.

Када је ријеч о ФБиХ, Фахрудин Солак, директор Федералне управе Цивилне заштите, каже да нема покретања нових клизишта, а екипе су константно на опрезу, јер у подручјима гдје су клизишта има много стамбених објеката.

"У том смислу је критично подручје Жељезног Поља, Тузле, Теочака, Калесије и становништво тих подручја обично не жели напустити своје домове", казао је Солак.

Из Републичке управе Цивилне заштите тврде да прате ситуацију и предузимају све мјере из своје надлежности, те грађане подсјећају да позивом на број 121, који је бесплатан, на најбржи начин могу добити њихову помоћ.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар