"Швајцарац" ојадио 10 хиљада породица у БиХ

Управни одбор Удружења корисника кредита ,,Швајцарац'' на данашњој сједници у Сарајеву затражио је од институција власти на свим нивоима у БиХ да се укључе у рјешавање проблема грађана који су због скока швајцарског франка доведени у дужничко ропство.

Босна и Херцеговина 20.01.2015 | 16:44
"Швајцарац" ојадио 10 хиљада породица у БиХ

Они захтјевају да им се омогући конверзија дуга у КМ или евро по курсу који је важио на дан склапања уговора о подизању кредита,те да се банкама забрани покретање поступака деложације или одузимања имовине јер нису у могућности да отплаћују рате кредита које су дупло веће него на почетку отплате кредита.

Према подацима Удружења ,,Швајцарац'' у БиХ је око 10 хиљада корисника кредита који су погођени наглим скоком швајцарског франка. Они желе да враћају своје кредите, али да врате главницу колика је била у маркама на дан потписивања уговора и уз камату која је важила тог дана.

,,Банке су својим мутним пословима, у којима их нису спријечиле институције власти, кориснике кредита довеле у стање дужничког ропства'',тврде у Удружењу ,,Швајацарац''.

,,Ако је корисник кредита дигао 100 хиљада марака, на 15 година, прва рата му је била хиљаду марака а данас она износи двије хиљаде и 100 марака. То значи да се рата повећала за 110%. Курс швајцарског франка тада је био у односу на КМ 1,15 а сада се изједначио са евром. Томе треба додати и референтну каматну стопу, коју банке незаконитио примјењују. Сада корисник кредита не враћа 100 него 350 хиљада марака'',истиче Кемал Дураковић предсједник Удружења ,,Швајцарац''.

Корисници кредита Швајцарац тврде и да им није јасно зашто су њихова дуговања уопште везана за франак.

,,Тај франак је виртуелни елемент. Њега неманигдје у уговору.Клијент приликом исплате није видио ни један франака нити враћа кредит у тој валути. Нема ни података да су се банке,да би исплатиле кредит клијенту задужиле на неком тржишту за ту валуту''тврди Далибор Мрша адвокат корисника кредита из Републике Српске.

Хрватска влада је,да би помогла својим грађанима, донијела одлуку да привремено замрзне курс франка. То је краткотрајна олакшица али власти у БиХ нису учиниле ни то.

,,Једини од представника власти који се интерсовао и исказао спремност да помогне је Младен Иванић. Рекао је да ћепокушати наћи рјешење и начин да се системски мијења Закон о систему валутне обавезе, који је највећи проблем у овом случају'', каже авокат Мрша.

Економски аналитичар Славиша Раковић сматра да ће Бих,уколико не рјеши ово питање имати проблема са лошим кредитима, које грађани не могу враћати,а највећу штету претрпјеће корисници кредита који у судским поступцима могу остати без имовине или посла. Раковић предлаже двије мјере.

,,Једна се односи на забрану оваквих послова са грашанима у будућности. То мора бити рјешено или Законом о заштити потрошача или Законом о девизном пословању. Потребно је ући и у анализу овог кредитног односа и закључити да ли грађани треба да сносе ризик кретања курса швајцарског франка уколико банке то у уговорима нису јасно прецизирале''.

У Удружењу корисника кредита ,,Швајцарац'' институцијама власти дали су рок до 7 фебруара да се позабаве њиховим проблемом. Ако до тада ништа не ураде кажу спремни су на масовне уличне демонстрације, камповање пред институицијама власти и штрајк глађу.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

законом заштићени лопови

20.01.2015 16:06

Дигао сам 300 00 фр да покренем бизнис, рата ми јебила 320км а сада је преко 500км мјесецно.... отплаћујем кредит већ 8 година , још нисам ни главницу отплатио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.01.2015 16:59

Ко вас је тјерао да узимате кредите? Да је којим слуцајем франак пао ста би се тад десило? Ви паметни остали будале. Ово висе није Титина држава да поједе инфлација. Овде су досле стране банке веци лопови, виса скола. Једноставно врати стан и цути. Банкрот. То се дешава и на западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

20.01.2015 18:12

Ста се луди правите? Ко вас је тјерао да се задузите у францима? Ста би било да је франак испод 1,15??? Дал би и тада тразили врацање кредита по том низем курсу или по курсу 1,15?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

20.01.2015 19:29

Колко год да саосјећам са овим превареним људима морам рећи да је "Драган" у праву. Нека ово буде лекција за све обичне људе, када ти неко лијепо обучен, углачан, намирисан лијпо каже "добар дан", питај се колико ће те то коштати. Лијепа и скупоцијена одијела, хаљине, накит се не купују за тешко зарађен новац, већ за камате и друге видове "неодрађене" добити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

законом заштићени лопови

20.01.2015 21:18

Није проблем што је франак скочио, свакоме се може десити. Неко је проблем што су банкари потенцирали клијентима да узму кредит у франкама! !! Сто знаш да је велики број људи обманут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

21.01.2015 10:21

Ни у једном кредиту корисник није заштичен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран сиљак

21.01.2015 21:47

Највисе кредита везаних за ЦХФ су стамбени кредити, дакле ради се о вецим износима и рјесавању егзистенцијалних проблема породица.Озбиљне дрзаве воде рацуна да застите своје градјане и помогну им у рјесавању егзистенцијалних питања. Вецина корисника спорног кредита припада генерацији која стамбено питање није рјесила у бивсој дрзави,моземо само завидити онима који су добили друствене станове и исте откупили за пар хиљада марака, па сада имају некретнине које вриједе неколико десетина или стотине хиљада марака. Ми смо своје куце или станове сами финансирали. На трзисту новца су се појавили "повољни" кредити.Новац продају банке врло слицно као сто робу продају трговине,а ДРЗАВА ИМА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ОРГАНЕ КОЈИ ТРЕБА ДА ЗАСТИТЕ НАРОД ОД ОТРОВНИХ ПРОИЗВОДА. Наса дрзава ,па била то Босна и Херцеговина, Република Српска или Федерација БиХ и њена министарства и Агенције за банкарство нису заститиле народ стављања у промет отровних производа,А БИЛИ СУ ОБАВЕЗНИ ПА ЗБОГ ТОГА ПОСТОЈЕ И ПРИМАЈУ ВЕЛИКЕ ПЛАТЕ. Дакле дрзава није спријецила продају отрова становницима и сада је обавезна да реагује. ОДГОВОР ДРАГАНУ и другима који пису глупости о проблему о ком немају појма: Ја сам био подстанар и дигао сам кредит 125 000 КМ те потписао уговор да банци за 16 година вратим цца 180 000 КМ, сада је то преко 300 000 КМ,а куца коју сам направио не вриједи ни пола тог износа па нека они закљуце да ли то мзе имати икакве логике и оправдања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

:)

21.01.2015 22:24

Драгане, да ли мислиш да банка хоце да узмем само стана? Колико рачунају вриједност стана? Траже и обуставу плате .... а мени је драго да постоје људи који нису морали да се задужују да би себи обезбиједили кров над главом... Било би дивно када би могли да "вратимо стан и ћутимо". Мислим да није у реду коментарисати нешто што не познајете довољно.

ОДГОВОРИТЕ