Астероид ће проћи толико близу да ће се видјети двогледом

Најмања удаљеност између долазећег астероида 2004 БЛ86 и наше планете биће 1,2 милиона километара што је отприлике три пута више од удаљености између Земље и Месеца.

Свијет 20.01.2015 | 14:21
Астероид ће проћи толико близу да ће се видјети двогледом

Велики астероид ширине око 500 метара проћи ће 26. јануара поред Земље. Најмања удаљеност између астероида 2004 БЛ86 и наше планет биће 1,2 милиона километара што је отприлике три пута више од удаљености између Земље и Месеца. Иако су бројке велике, таква удаљеност се за свемирске услове сматра врло малом . 

"У понедјељак 26. јануара, астероид 2004 БЛ86 прићи ће Земљи. Опасности за становништво нема, али величина астероида и близина његовог проласка представљају одличну прилику за проучавања", рекао је Дон Јоманс из НАСА-е. 

Прилику за посматрање и проучавање треба искористити јер следећи астероид сличне величине под називом 1999 АН10 Земљи ће се приближити тек за 12 година. 

"Астероиди су нешто посебно. У будућности би могли да постану вредни извори руда и осталих богатстава. Свакако су значајни за наше даље истраживање Сунчевог система" додао је Јоманс. 

Најбољи поглед на предстојећи 2004 БЛ86 имаће посматрачи из Америке, Европе и Африке. Ако буде ведро, астероид ће моћи да се види и са аматерским телескопом па чак и квалитетнијим двогледом. Следећи пут, овај астероид ће нам се овако приближити тек за 200 година.

Коментари / 0

Оставите коментар