Ле Пен: "Шарли Ебдо добио оно што је тражио"

Дарија Асламова је разговарала са Жан Мари Ле Пеном, десничарем и истакнутим европским политичарем и оснивачем партије Националног фронта у Француској. Оснивач партије Националног фронта и члан европског парламента, Жан Мари Ле Пен (86) јесте политичар који је постао легенда Француске. Он је као тинејџер учествовао у покрету отпора и борио се са француском војском у Индокини и Алжиру. Поздравио је новинарку уделивши јој комплимент и ту је започео њихов разговор.

Свијет 19.01.2015 | 20:45
Ле Пен: "Шарли Ебдо добио оно што је тражио"

Дариа Асламова: Господине Ле Пен, ви сте први рекли „Ја нисам Шарли“. Зашто?

Жан Мари Ле Пен: Ја нисам Шарли Ебдо. Те анархистичке новине су директан непријатељ партије Националног фронта, обзиром да су пре пар година њихови новинари скупљали потписе за петицију поводом затварања наше партије. Сви ти политичари који су дошли на демонстрације, ни они нису Шарли него „шарлоте“ (цхарлотс – француски кловнови). Они могу да организују велики спектакл уз подршку медија и слоган „Ја сам Шарли“, привремено мобилишући нацију, али они не могу да заштите државу од прилива имиграната са југа. Ја бих више волео да сам Шарл Мартел, брилијантни француски војник који је 732. године зауставио арапску инвазију код Поатјеа.

ДА: Али сада је 2015. година, а не 732.!

ЖМЛП: Тако је, али живимо у Француској са између 15 и 20 милиона муслимана. Све француске власти, левичарске или десничарске, омогућавале су, па чак и охрабривале имиграцију. Сваке године дође још 300.000 људи који не траже посао. Око 6-8 милиона људи у Француској живи од друштвене користи, због које ови имигранти и долазе. То је све резултат хришћанске и европске декаденције. Европа је уклонила границе у ЕУ и зато сада на јужној граници, коју нико не штити, на стотине хиљада људи долази у Француску. У питању је једна интраевропска издаја.

ДА: Али Француска је делом одговорна за то. Људи беже од рата и хаоса. На крају крајева, Француска је сравнила Либију са земљом!

ЖМЛП: Било је сулудо ући у рат против Либије. Француски авиони су бомбардовали Гадафијеве тенкове у време када се он спремао да преузме Бенгази, главно уточиште вехабиста. Данас у Либији влада потпуна анархија. Одатле се војска шири преко северне Африке, а француски лидери попут Саркозија су директно одговорни за то.

ДА: Ви сте члан Европског парламента и упућени сте у ситуацију са обореним малезијским авионом. Шта мислите о томе?

ЖМЛП: Изненађујућа чињеница је да се све истраге спроводе у највећој тајности. Ја нисам стручњак, али ми је јасно да овакав вид напада захтева војне професионалце на највишем нивоу и високо прецизна оружја која народна војска никако не може поседовати, а камоли употребити. Очигледно питање које се намеће јесте: зашто је цивилни авион летео изнад ратне зоне? Ко је дозволио да се то догоди?

ДА: Ваша партија Националног фронта није чак ни позвана на демонстрације против тероризма!
ЖМЛП: То је зато што ми бранимо националну идеју. Ми морамо да будемо на челу, јер је управо наша партија говорила о проблему имиграције годинама, али и о могућности исламског фундаментализма и тероризма!

ДА: Ипак, у афери Шарли Ебдо постоји много неодговорених питања.

ЖМЛП: Слажем се. Личне карте у аутомобилу ме у великој мери подсећају на 11. септембар када је пронађен готово нетакнут пасош, иако је предграђе Њујорка изгорело. Пуцњава у Шарли Ебдо има сва обележја операције тајне службе, али не постоје докази. Не мислим да су француске власти организовале овај злочин, али су омогућиле да се он догоди.

ДА: Зашто је часопис Шарли Ебдо стално вређао муслимане и хришћане, док Јевреји уопште нису помињани?

ЖМЛП: Зато што Јевреји знају да се бране. Обратите пажњу на организацију Фемен. Оне могу да истрче голе пред папом или у катедрали Нотр Дам, што никада не би могле да ураде у синагоги.

ДА: Европа оплакује мртве карикатуристе, али не спомиње смрти руских новинара у Донбасу.

ЖМЛП: Зато што су то прави новинари, а не ови троцкисти и анархисти из Шарли Ебдо. Да сам ја убио њихове колеге у другим француским медијима, особље Шарли Ебдо би се са задовољством „подсмевало“ њиховој смрти.

ДА: Какве су шансе да ваша ћерка Марин Ле Пен буде успешна на следећим председничким изборима?

ЖМЛП: Може она да победи, али се бојим да ће наследити руинирану државу. Француска неизбежно тоне у економски амбис.

Недавна анкета указује на то да Марин Ле Пен има велике шансе да победи на председничким изборима 2017. године.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Тако је то кад се радило погрешно

19.01.2015 20:27

Ако старим Европљанима није ни дан данас јасно да збиља постоји завјера против њих и заузимање њихове земље насељавањем и множењем, онда им нема спаса. Примање толиког броја Азијата и муслимана уопште у кршћанску Европу је збиља била погрешна политика. Ти људи су требали остати живјети у државама у којима су се родили. Па нека тамо граде какву год хоће културу односно начин живота. Сад тај Гордијев чвор неће више нико распетљати. Све што је било у Босни биће и у Европи. До сада је тако било два пута, биће опет. Ружно за причати и ружно за слушати али је тако. Збиља је немилосрдна, допадала се она коме или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

франце

19.01.2015 20:45

Слазем се 100% .Европи це тек да присједну досељеници из арапских земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

19.01.2015 20:47

Европа је сама крива јер је стољецима пљацкала своје колоније по африци..! од њих се европа и обогатила.. на крви колонија и њиховим ресурсима..! сад имају имигранте који су послије повлацења колонијалних сила имали њихово дрзављанство и могли комотно населит.. француску холандију итд...! то им је рацун.. немозеш да се Ј....ш а да ти не удје..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

19.01.2015 20:49

Мало,мало па западу побегне по нека звер из кавеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васкрсија

19.01.2015 21:20

Мозда јесте искљуцив, али је ИСКРЕН И ИСТИНОЉУБИВ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

19.01.2015 21:32

Деведесет посто досељеника у француску потицу из дрзава које су французи заједно са својим НАТО психопатама спалили до темеља а све у циљу сирења демократије.Драга господо вецина ових људи зиви по гетима у која ни полиција неце да удје а презивљавају радеци послове од којих се французима повраца или од разних врста криминала.Нису они примљени у француску да буду равноправни градјани него слуге господи.Када омладину доведес у безизлазан полозај логицно је за оцекивати да це кренути путем криминала,наркоманије,проституције или радикалног нацјонализма а када узмете у обзир да на сву њихову муку,безнадје неко пљује по једином зрацку свјетлости у мрацном тунелу,тј ВЈЕРИ У БОГА онда добијете посљедице равне онима које це будала са мацолом изаувати лупајуци по атомској бомби КАТАСТРОФУ.Ја сам СРБИН,своју вјеру волим а тудју постујем.Нико нема право да пљује по вјерским осјецајима било ког вјерника на кугли земаљској.АМИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

19.01.2015 21:40

Ја мислим да је Сарли Ебдо навукао гњев вецине исламског свијета и да це испастати због тога као и цитава Француска...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси 92'

19.01.2015 21:45

Они који су сваста видјели и презивјели схватају ста се десава - закљуцак из васих коментара гдје се осјеца зрелост. Да додам засто феминисткиње не показају груди Јеврејима: моцу се и скинути голе ниста се неце промјенити. Платице само велике казне. Ја лицно сматрам да је основна пристојност имати груди покривене. Феминисти су несретна дјеца која никад не одрасту нити надју оно за цим трагају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За овог теско је то када се радило погрено

19.01.2015 21:47

Знам исто тако један народ којег су бегови доводили у БиХ да ради и касније им се одбило од главу.Гледајуци само сада и профит,а не мислеци на будуцност.Тако ти је то брате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.01.2015 21:54

..."Личне карте у аутомобилу ме у великој мери подсећају на 11. септембар када је пронађен готово нетакнут пасош, иако је предграђе Њујорка изгорело..." Цовек је све рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кога су бегови доводили, а Турци одводили

19.01.2015 22:11

Побуне босанских првака против османлијске власти и споро провођење реформи, утјецали су на одлуку Порте, да у Босански ејалет пошаље Омер-пашу Латаса, војсковођу са искуством у гушењу побуна у провинцијама. По доласку у Сарајево 1850. године, окупио је босанске прваке, прочитао им ферман и затражио да реформе проведу у праксу. Босански ејалет су ипак захватили немири. Избиле су буне у Босанској крајини, Посавини, Херцеговини и средњој Босни. Све су биле војно угушене,а сљедила су убиства и прогони босанских првака. Латасова наредба о одузимању оружја цивилном становништву изазвала је буну у Херцеговини 1851. године. Нема података да је Мехмед паша Соколовић градио кршћанске објекте по родној Босни и Балкану, јер се о томе вјероватно није водила евиденција. Међутим, оно што је сигурно Мехмед-паша, је као члан везирског вијећа, утјецао на доношење одлуке да Отоманско царство изда ферман којиим је дозвољена обнова Пећка патријаршија 1557 и гарантирана вјерска слобода свим припадницима царства. За патријарха обновљене патријархије довео је свог брата (или нећака) Макарија Соколовића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

19.01.2015 23:57

Омер паса Латас и Соколовиц су ти најбољи примјер да су бегови доводили себи рају за врсење прљавих послова.Тако то данас ради Европа. Ако ти ко смета платис неке будале, мало их набријес са глупостима и показес им мету. Исто као и за вријеме Османског царства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камилаа

20.01.2015 07:49

Слободни медији су темељ сваке демократије,мислим то се сви слажемо,по мени постоји и злоупотреба тога,цртање пророка Мухамеда је за већину исламског свијета провокација али за неке људе је апсолутно неприхватљиво,сам римски Папа је рекао да слобода изражавања мора имати и неку границу. За оне који не знају,ислам није априори против слика али јесте против идолопоклонства,када би којим случајем постојала слика Мухамедова,људи би јој се клањали што је априоре против исламског учења,то је по Исламу идолопоклонство,клањати се може само Богу а не сликама,киповима...итд Наравно да осуђујем варварско убиство новинара,али што каже Горан,морамо неке ствари поштовати и не играти се са туђим вјерским убјеђењима.Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

20.01.2015 10:00

ЈА МИСЛИМ ДА НЕ ТРЕБА НИТКО НИКОГА ПРОГАЊАТИ ПОНИЖАВАТИ. ДАТИ ЉУДИМА ИСТА ПРАВА НА ЖИВОТ ПА АКО КО ХОЋЕ И У КОЊА ДА ВЈЕРУЈЕ НЕК' ВЈЕРУЈЕ. ВОЛИ СВОЈЕ ПОШТУЈ ТУДЈЕ А СВАКИ ЗЛОЧИН ДОБРО КАЗНИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

20.01.2015 12:31

Напокон један нормалан човјек са реалним коментаром. Годинама вријађати нечију вјеру на најироничнији начин уз пуно опомена морало је да доведе до инцидента. Муслимани обично реагују на овај начин док Хришћани то раде другачије. Моје је мишљење да мало раде да се то елиминише али забраном оваквих издања и да се она сматрају кривичним дјелом. Какав је то "лист" који је написао : "уби Србина и ријеши пробем"? какву су добили реакцију? Никакву! То им је само инспирација за даље. Осуђујем овај напад али морам бити циничан: зашто сада не нацртају карикатуру о овом догађају када се толико позивају на слободу говора? Мислим да је господин подпуно у праву и дјелим његово мишљење.

ОДГОВОРИТЕ