Океански свијет изумире

Тим америчких научника је након вишегодишњих испитивања дошао до изузетно забрињавајућих резултата, који показују да се океанска флора и фауна налазе на рубу потпуног истребљења, а све то захваљујући људском фактору.

Занимљивости 18.01.2015 | 13:12
Океански свијет изумире

- Налазимо се на рубу највећег истребљења океанског живота у историји - каже Даглас Џеј Меколи, професор екологије универзитета у Калифорнији.

Меколи и његове колеге пронашли су трачак наде у истраживању, које је показало да још увек постоји шанса да се катастрофа избегне. Океани још увек могу да поврате своје еколошко здравље.

- Срећа у несрећи је то што још увек постоји шанса да се овај процес изумирања преокрене - изјавила је Малин Пински, биолог универзитета Рутџерс и коаутор студије.

Иако је прошла година у појединим деловима САД била изузетно хладна, на глобалном нивоу 2014. је најтоплија година још од 1880. године, тврде научници.

Ипак, процене научника о еколошкој ситуацији у океанима прожете су сумњама. Много је теже испитивати стање у којем се налазе животиње под водом, него оне на копну.

- Ови забрињавајући резултати морају бити схваћени као позив за подизање еколошке свести када су океани у питању - каже Лорен Мекленчан, професор универзитета у Колбију.

Јасни докази о томе колико је човечанство нашкодило океану разлог су за екстремну забринутост. Више од 1.000 врста је потпуно изумрло, а уништење биљног света се полако ближи несагледивим размерама.

На глобалном нивоу, примера ради, број коралних гребена опао је за чак 40 процената, док велики број риба мигрира у хладније воде, услед неприродно топле температуре у појединим морима и океанима, узрокованих људским фактором.

Емисија штетних гасова штети хемијском саставу океанске воде, чинећи је неприродно киселом, што узрокује изумирање флоре и фауне.

- Гледајте то овако: искључите хладњак у вашем акваријуму са рибицама, и сипајте киселину у њега. Ваши љубимци биће све само не срећни. Исто то људи раде океанима - наставља др Пински.

Испитивање остатака фосила довело је до још више забрињавајућих откриће. Наиме, у почетку је у океанима живело чак 140.000 животиња којих данас више нема, а које су изумрле неколико стотина година након што су људи населили копнени део.

Примера ради, моа - џиновска птица која је обитавала на Новом Зеланду потпуно је збрисана након доласка Полинежана 1300-их година.

Истребљивање животињских и биљних врста нагло је убрзано након индустријске револуције, и сваког дана се све више, упоредо са напретком технологије.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Никола

18.01.2015 16:25

Па слажем се са овим америчким научницима,а одговор имају одмах код себе у држави ,они који највише загађују ,тј западна индустрија треба и највише да уложи у природу и чистију индустрију ,наравно ту је Кина ,Бразил ,Индија а требају платити да се код нас очисте подручја од касетних бомби. Толико о ЗАГАЂИВАЧИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

19.01.2015 06:52

Па захваљујуци Америма и њиховим паметним бомбама и демократији коју носе на тенковима и авионима зато и јесмо пред колапсом,надам се једино да цу дозивјети да их природа казни па да и то видим,јер заслузили су стварно.

ОДГОВОРИТЕ