Анализа: Ко ће од Срба засијати 2015.?

Нова тениска сезона донеће нам много питања, а једно од главних биће колико могу српски тенисери.

Тенис 18.01.2015 | 00:00
Анализа: Ко ће од Срба засијати 2015.?

Од Новака Ђоковића очекује се да стиже до завршница на сваком турниру, али шта је са осталима?

Да ли ће Душан Лајовић и Филип Крајиновић успети да приђу најбољима на свету, докле може догурати повратник Виктор Троицки, као и да ли ће Јанко Типсаревић поново моћи да се такмичи на високом нивоу?

И што се женског тениса тиче биће много недоумица. О Ани Ивановић и Јелени Јанковић смо већ писали, па ћемо се сада концентрисати на остале српске играчице. Може ли Александра Крунић да настави у истом ритму као са краја прошле године? Хоће ли Бојана Јовановски коначно остварити пун потенцијал? Да ли ће Јована Јакшић успети да уђе међу 100 најбољих, и којим путем иде каријера помало заборављене Весне Долонц?

Но, кренимо редом...

Виктор Троицки

“Не желим да се оптерећујем неким бројем. Наравно, крајњи циљ ми је да уђем у Топ 10, али не знам да ли ће се то десити ове сезоне или оне тамо”, рекао нам је Виктор, који ће бити на 82. месту светске ранг листе после само пет месеци од повратка на терен.

Троицки је суспендован на годину дана због кршења антидопинг правила, а када је у јулу кренуо од нуле, демантовао је све који су сумњали да ће успети да се врати на озбиљан ниво тениса. Већ у Гштаду, на првом турниру по повратку, добио је Тима и Голубјева, да би у три сета испао од Вердаска. До краја сезоне освојио је два челенџера, а у Бечу је од квалификација стигао до полуфинала.

Ситуација у којој се нашао српски тенисер може се посматрати из два угла – начињена му је велика неправда и изгубио је читаву годину, али је с друге стране била потпуно отрежњење и нови мотив (да не кажемо инат) у каријери која је била у благом паду.

Виктор је одавно безбедио главни циљ – играње на Аустралијан опену, а још већи напредак можемо очекивати у првом делу године, коју је почео на феноменалан начин. Прво му је мало недостајало да уђе у главни жреб Бризбејна, да би у Сиднеју прошао квалификације, а онда и потпуно засијао у главном жребу. На старту је почистио Мартина Клижана за 48 минута игре, ту се није зауставио, већ је у осмини финала преокренуо против Пабла Андухара. Онда је уследио дуел са Симеонеом Болелијем и још један невероватан преокрет – од 5:3 до 7:5 у одлучујућем сету.

Након првог Грен слема очекује га успон све до јула због ‘празне’ сезоне, а захваљујући бољем пласману биће у прилици да бодове скупља и на Мастерсима.

Троицки је већ осетио како је бити међу најбољима на свету – најбољи ренкинг му је 12. место. Управо то пређашње искуство главни је фактор због којег мислимо да ће у 2015. остварити највећи напредак од свих српских тенисера.

Душан Лајовић

Други рекет Србије имао је одличну прошлу сезону – дошао је до 57. места на АТП листи, а на Ролан Гаросу је без изгубљеног сета прошао у осмину финала. Осим тога, играо је четвртфинале у Хамбургу, Бостаду и Ташкенту, као и треће коло у Мајамију. У нову је ушао као 65, а на првом турниру није имао среће – већ на старту Дохе налетео је на Новака Ђоковића од кога је изгубио са лаганих 6:2, 6:1.

Лајовић у првом делу године брани друго коло Аустралијан опена, као и на турнирима у Загребу, Рио де Жанеиру. Уколико успе да одбрани резултат из Мајамија, може да се нада напретку на АТП листи до почетка Ролан Гароса. Да би у томе успео мораће да ради највише на кретању, сервису и ритерну.

Ритерн је можда и најважнији ударац у модерном тенису, па би српском играчу значило да на ривале ставља притисак већ од почетка поена. Такође, мора водити рачуна да му бекхенд, који игра једном руком, не ‘пуца’ током дугих размена.

Душанов почетни ударац је солидан, постоји простор за напредак, али је најважније да у 2015. поправи кретање. Често се дешава да не успева потпуно да испрати јак ритам који наметну противници, па касни при намештању на ударце. Уколико на том пољу напредује, врло брзо га можемо видети међу 50 најбољих.

Филип Крајиновић

Баш као и Лајовића и Троицког, Филипа Крајиновића бисмо у новој сезони могли да видимо у Топ50, али за разлику од свог Дејвис куп саиграча, он ће морати у глави да преломи да је спреман за такав подвиг.

Крајиновић је још док је био јуниор најављиван као велики потенцијал, али је због многих фактора годинама стагнирао. Тренутно се налази на 97. позицији и има велику шансу за напредак, пошто је у 2014. улазио у главни жреб на само три АТП турнира – друго коло Москве и Куала Лумпура, као и треће коло Хамбурга.

Због слабијег пласмана играо је претежно фјучерсе и челенџере (освојио четири трофеја), а освојене бодове мораће да надокнађује на јачим турнирима. Такође, учешће на Грен слемовима много ће значити јер је Крајиновић прошле године играо само на УС опену и испао у првом колу.

У интервјуу за Б92 рекао је да мора физички ојачати и поправити сервис, а то би му уз солидне ударце које има, донело константност на АТП туру.

Илија Бозољац, Пеђа Крстин, Јанко Типсаревић…

У првих 250 играча на свету Србија има још два представника – Илију Бозољца и Пеђу Крстина. Бозољац (29), коме је најбољи пласман 101. место на листи, већ неколико година не успева да направи значајнији продор, али увек најбоље партије пружа у Дејвис купу. У то смо се уверили у дуелу са Сједињеним Америчким Државама, када је у пару са Ненадом Зимоњићем победио браћу Брајан.

С друге стране, Крстин је можда и наш најперспективнији тенисер. Рођен је трећег септембра 1994. у Мокрину, претходну годину је завршио на 248. месту АТП листе, што је за 131 позицију бољи пласман у односу на крај 2013. До таквог напретка стигао је захваљујући пет освојених титула на фјучерсима. Брзина којом напредује је импресивна, али је и сам свестан да има много простора за напредак. Квалификације су га делиле од дебија на Грен слему, али уколико покаже да је способан да се такмичи на већим турнирима, улазак међу 150, што је примарни циљ, није далеко од остварења.

Највећа непознаница пред нову сезону јесте Јанко Типсаревић, некада осми тенисер света. Типсаревић је пропустио целокупуну сезону због повреде пете, па и бенигног тумора који се појавио на истом месту. На све то наставила се упала плућа због које је одустао од наступа у Мелбурну и Ченају, због чега би његов повратак требало очекивати у фебруару. Јанко тренутно нема пласман на АТП листи што ће му умногоме отежати повратак – у почетку ће морати да игра фјучерсе и челенџере, па чак и квалификације за такве турнире. Међутим, када буде превазишао почетну и најтежу фазу повратка, можемо очекивати константан успон на лествици.

Александра Крунић

Пажњу светске тениске јавности привукла је у Њујорку, када је из квалификација стигла до осмине финала. У првом колу 21-годишња Крунићева прошла је квалификације, затим је савладала Пољакињу Питер, уследило је изненађење и тријумф у три изнурујућа сета над домаћом надом Медисон Киз, а потом и права сензација и победа над вимблдонском шампионком Петром Квитовом. Александрина серија из снова заустављена је у осмини финала – иако је добила први сет, није успела да елиминише и Викторију Азаренку.

„Годину и по сам била око 150. места и онда сам непрестано размишљала – шта ми треба за скок? Једнако напорно тренирам, немам повреде, стварно ми није било јасно, али не вреди, то једноставно дође“, објаснила је Александра.

Емотивна испражњеност проузроковала је слабије резултате на следећа три турнира, али се српска играчица вратила већ у Анкари и освојила титулу. Колико је сазрела као тенисерка показала је у Шенжену, на првом турниру у 2015. години – четири добијена меча у три сета и пораз у четвртфиналу од трећепласиране Симоне Халеп.

Александра ће на старту Аустралијан опена бити 72. на WТА листи, а само учешће у главном жребу донеће јој бодове – прошле сезоне стала у првом колу квалификација.

Девојка рођена у Москви игра разноврстан тенис, што није баш уобичајено у женској конкуренцији. Оба основна ударца изводи сигурно, али често користи слајс како би мењала ритам у поенима. Није јој страна игра на мрежи – 'мекане' волеје имала је још као јуниорка, док су јој дроп шотови посебан специјалитет. Иако је висока само 167 центиметара и сервиси јој понекад иду око 190 километара на час, не крије жељу да жели пребацити границу од 200 км/х.

Међутим, основна карактеристика Александрине игре јесте невероватна борбеност. Фанатичност којом игра тенис је за дивљење, због чега је потпуно заслужила остварени успех. Нама остаје само да уживамо у њеним играма и надамо се да ће врло брзо наћи у самом светском врху.

Бојана Јовановски

Најзапаженији резултат у каријери Бојана Јовановски остварила је почетком 2013. године – тада је у Мелбурну савладала Торо-Флор, Шафарову и Дате-Крум и пласирала се у осмину финала. Била је надомак подвига и тријумфа над Слоун Стивенс, водила је са 3:1 у трећем сету, али је на крају изгубила са 7:5.

Очекивало се да ће то бити Бојанина одскочна даска ка Топ 20, али уследиле су лоше игре – у наредних десет мечева Јовановски је доживела девет пораза. Тек у финишу те сезоне дошла је себи – славила је у Ташкенту и играла финале у Нингбоу, што је требало да буде чврст камен темељац за следећу сезону.

Међутим, и 2014. година протекла је у сличном тону, али овога пута удела у слабијим резултатима имале су и повреде.

Све до Вимблдона Бојана је остварила само седам победа, а онда је у Лондону пропустила велику шансу – елиминисала је реконвалесцента Викторију Азаренку, али је у трећој рунди испала од Смиткове, тада 175. на свету, са 4:6, 7:6, 10:8.

Константан бол у ручном зглобу спречавао ју је да пружи максимум у континуитету, али је успела да буде вицешампионка у Бакуу и Ташкенту и августу је дошла до рекордног ранга – 32. места на WТА листи.

Тренутно је Бојана 58. тенисерка света, а неколико је предуслова ако жели да направи још озбиљније резултате у каријери. Пре свега, да физички буде максимално спремна, без тога ништа друго није могуће. Затим, сервис би требало да јој буде поузданији, а не би шкодило ни да користи више спина при ударцима.

Такође, а то је бољка великог броја тенисерки, Јовановски нема много варијација у игри за које би могла да се ухвати када агресивна игра не доноси жељени исход. Често јој се догоди да тада почне да срља, да удара још јаче, а то је план који на дуже стазе тешко да може да донесе резултат.

Ову сезону почела је у Хобарту – у три сета је савладала Торо-Флор, али је потом Квитовој узела само три гема.

Из ове перспективе тешко је прогнозирати Бојанине домете у 2015. години, али већ Мелбурн помоћи ће нам да наслутимо неке одговоре.

Јована Јакшић

У првој половини 2013. године Јована Јакшић најавила је сјајну каријеру на турниру у Монтереју, да би годину дана касније на истом догађају играла финале са Аном Ивановић. У тим тренуцима налазила се надомак пласмана у најбољих 100, али тај циљ још увек није остварила. Убрзо је уследио пад форме, па Јакшићева већ месецима егзистира између 100. и 130. места, што је чест случај код дама.

180 центиметара високој тенисерки форхенд је заштитни знак, воли да игра агресивно, али има и добар бекхенд слајс. Ослања се на снажан сервис и не чека грешке противнице, већ по сопственом признању, воли да поен заврши на мрежи.

На турниру у мексичком граду браниће чак 180 WТА бодова, што је више од трећине укупног салда – 423. Такмичење у Монтереју биће и прекретница сезоне за 21-годишњу Београђанку – ако понови добар резултат добиће на самопоуздању и ухватиће замах за наставак године, али у случају кикса, последице могу бити вишеструке.

Као и у случају Бојане Јовановски тешко је дати прогнозу Јованине сезоне чији че правац зависити од неколико уводних месеци.

Весна Долонц, Ивана Јоровић…

Весна Долонц, рођена у Русији, пре две и по године узела је српско држављанство и одлучила да игра под нашом заставом, а до тада је већ уписала треће коло Аустралијан опена. У каријери никада није освојила WТА титулу (има две на челенџерима), а тренутно заузима 213. позицију.

У 2013. била је 84. на свету, што јој је најбољи пласман, али је од тада уследио велики пад праћен бројним здравственим проблемима. Од запаженијих резултата из прошле сезоне има другу рунду Мелбурна и Бакуа, а у оба меча ФЕД купа са Канадом је поражена. Долонц, која ове сезоне још није одиграла ниједан такмичарски дуел, селекторки Србије Татјани Јечменици отказала је наступ у Будимпешти због лоше форме узроковане великим проблемима са астмом.

Весна је велики борац на терену и никада се не предаје, због чега заслужује да је гледамо како поново побеђује.

У 2015. години много се очекује од две талентоване младе тенисерке – Иване Јоровић и Нине Стојановић. 17-годишња Јоровићева је бивша прва јуниорка света, а пре неколико месеци дебитовала је на WТА туру, победом над Осеан Один у првом колу квалификација у Луксембургу са 4:6, 6:1, 7:5. Тренутно је 305. играчица света што јој је најбољи пласман у каријери.

Нина Стојановић је од Иване старија годину дана и налази се шест места иза на WТА листи. У прошлој сезони направила је скок од скоро 240 позиција, а одличну годину заокружила је трима титулама у Индији (једна у синглу и две у дублу).

Коментари / 0

Оставите коментар