Власти затајиле у рјешавању злочина

Иако је од потписивања Дејтонског споразума прошло 20 година, мало шта је урађено на процесуирању ратних злочина над српским становништвом, а Власт Републике Српске није предузела ништа да би се казнили они који су починили те злочине, закључено је у емисији “Изазови” БН ТВ.

Република Српска 17.01.2015 | 18:30
Власти затајиле у рјешавању злочина

Власт Републике Српске није заинтересована за процесуирање ратних злочина почињене над српским цивилима, каже некадашњи члан Комисије Владе Републике Српске за ратне злочине професор доктор Дарко Трифуновић.

“Поменули смо једну трговину која је настала са странцима, да странци управо напусте тај део који се односи на организовани криминал. СИПА је водила истрагу против једног политичара у Републици Српској већ знате и кога да га не спомињем сада, и ту је пала трговина тог човека који је у том тренутк био на највишим функцијама у Српској”, истакао је Трифуновић.

Српска власт никада није знала на прави начин да приступи питању кажњавању починиоца ратних злочина над српским становништвом, тврди адвокат Миодраг Стојановић и додаје да је очигледно да Република Српска још нема прави одговор на овај проблем.

“Поставља се питање ста даље? Хапшења иду сваки дан. Наставља се ова агонија. Шта ми сада предузимамо да се овако нешто не дешава”, истиче Стојановић.

Милош Ступар, ратни командант Другог одреда Специјалне полиције МУП-а РС првостепеном пресудом осуђен је на 40 година затвора, а потом ослобођен. То показује право лице Суда БиХ и принцип Кадија те тужи, кадија ти суди. Ступар истиче и да је апсурдно то што је у судским процесима највише заказала управо српска политика.

“Моја одбрана је тражила од МУП-а Републике Српске увид у мој досије, а добио сам одговор да то тражим преко суда БиХ”, истакао је Ступар.

Адекватну подршку Власти није добило ни Удружење жена жртава рата које је између осталог и због те чињенице формирано тек прије двије године.

“Морамо имати подршку макар елементарну од Власти Републике Српске, а жене ће се саме јављати, вјерујте да могу учини чудо, можда веће него они”, тврди предсједник овог Удружења, Божица Живковић -Рајилић.

С друге стране, из Тима МУП-а Републике Српске кажу да је учињено много на истраживању ратних злочина. Поднесено је, кажу, више од хиљаду кривичних пријава Тужилаштву у БиХ, саслушано скоро 8 хиљда лица осумњичених да су починила кривична дјела над српским цивилима.

“У нашим службеним изјавама до сада са доказима има 23 400 жртава ратног злочина у току протеклог рата” изјавио је инспектор у Управи Крим полиције Републике Српске, Симо Тушевљак.

Крајње је вријеме да се из Тужилаштва БиХ добије одговор зашто предмети за ратне злочине почињене над српским становништвом годинама само стоје у ладицама, закључено је у ”Изазовима” БН ТВ.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Лија

17.01.2015 07:48

Тужилац у предмету Ступар је познат по томе да је водио велики број тужилачких предмета против Срба,који су се на крају завршавали ослобађајућом пресудом.Поента је у томе, да се свим тим предметима дао велики медијски публицитет,гдје су осумљичени представљани као злочинци,и прије одлуке суда, те на тај начин се одржавала медијска пажња на Србима као злочинцима а бошњацима као жртвама. Послије ослобађајућих пресуда ти исти медији нису никада више помињали судске поступке и лица из њих.Већина тужилаца-бошњака се овако понаша, што наводи на закључак да тиме руководи неки центар моћи из бошњачке политике,наравно потпомогнут страним менторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

17.01.2015 08:12

Нема ту никаквог договора, Трифуновић није у праву, јесу ли тражени и Ганић и Дивјак и други предати у Тилаштво, али Тужилаштво одустаје од прогона или шути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

17.01.2015 08:23

Постујем сваку зртву која се догодила у рату, али треба реално сагледати ситуацију. Да је било толико злоцина над Србима било би процесуирано. Јер ко це ми објаснити толики видео, аудио и писани материјал о злоцинима Срба, а толико мало о злоцинима Хрвата и муслимана? Нисмо ваљда толико белсави да смо се вољели снимати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

17.01.2015 08:42

Ево ста је најцесца квалификација у процесуирању рат.злоцина.УДРУЗЕНИ ЗЛОЦИНАЦКИ ПОДУХВАТ; То су донијели Американци у правосудје јер су у Гвантанаму да би лаксе одрадјивали посао све ккоји су се борили потив њих теретили тим дјелом.сто су касније ти предмети падали о ога пита.тако су увели и код нас да је свакко ко је физицки уцествовао у некој војној акцији у којојје цлан те јединице поцинио ривицно дјело и сам поцинилац .нема везе јеси ли ти то уопсте видио или био удаљен 20 км, ти си припадник те јединице.90 посто Срба је судјено по тој квалификацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

17.01.2015 08:44

Смијешно је што Трифуновић прича јер ратни злочини не застарјевају, а евентуална проневјера пара застарјева, тако да те двије ствари не могу никако бити у истом рангу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надреално

17.01.2015 10:26

За господина "Реалног": Има доказа и висе него сто треба да се осуде и хрвати и муслимани, поента је како се тим доказима барата. Сви знамо за снимак муслиманског генерала на коме он наредјује да се побију заробљени срби и ста је урадјено??? Ниједан такав снимак не постоји ни за једног српског официра, па ипак они добијају драконске казне. А да не спомињемо пластицне ноге на Маркалама, цувеног Ердемовица ,крунског хаског свједока, за кога су страни новинари утврдили да је обицни потплацени лазов, стенограме са сједница тадасњег федералног руководства у којима јсно писе и ко је убијао и ко је наредјивао, и јос хиљаде и хиљаде таквих доказа пред којима се једноставно затварају оци. Све злоцинце треба осудити, ал како објаснити да нико није одговоран за десетине хиљада несталих сарајевских срба, да не набрајам даље. Инаце, у хаском трибуналу је одбијено свједоцење младица, србина, коме су тјерали брата да га силује, а кад он то није уцинио брату су му одсјекли ... знас вец ста пред његовим оцима, а онда му и заклали брата. Објасњење хаског тузиоца је да свједоцење није валидно јер га даје пристрасна особа која је психицки лабилна (након свега сто је просао младиц је заиста презивио нервни слом)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац 2

17.01.2015 10:43

Ре Посјетилац, Драго би ми било да знам с каквим информацијам и образовањем располажеш кад тако смјело кажеш да професор Трифуновић није управу? Баја је своју слободу купио стављајући пред правосуђе БиХ тему ратних злочина, чиме је нанијео велику штету српском народу који је у очима свијета приказан као геноцидан и злочиначки.Овдје се врши класична замјена теза јер је правосуђе БиХ преокупирано ратним злочинцима из РС-а, као да у њој нема организованог криминала повезаног са носиоцима највиших функција у актуелној влати.Дил је склопљен и тако ће бити док иједан оптужен за ратни злочин не буде процесуиран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посјетилац

17.01.2015 11:03

Довољно је што сам просјечан и обични грађанин, чиме се поносим, па да знам да је потпуна бесмислица постојање дила такве врсте. Ко може и у име кога склопити такав дил? Није правда у рукама једног човјека, једног тужиоца! Мијењау се тужиоци, мијењају се вијећа, мијењају се пороте, све мора кад тад изаћи на видјело!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре надреално

17.01.2015 13:49

Нико не спори зртве. Ал се спори засто је то толико проблематицно наци зртве које су Муслимани и Хрвати уцинили, а за зртве од стране Српске војске постоји безборој докумената, и стално се гробнице налазе. Па јел то била опрема толико софтицирана да се могло толико доказа унистити или сакрити? Да је јасно, не браним нити нападам икога, вец цињеницно. А то сто неко усмено изјави без материјалних доказа нити један суд на свијету не признаје. Зао ми је сто је рат био, ал јос ми је висе зао да видим да људи јос увијек зиве у прослости. Па сјетите се само Пољске или Украјине или Француске послије 2 с.р.... Они би требали наредних 1111 година да се споре са Њемацком... А да не говорим о Јеврејима сиром свијета. ДОказана су дјела, осудјени, и зивот иде даље. Јер нема ниједне трке на свијету у којој се или трци или плива или вози или скаце уназад. Тако и код нас треба да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.01.2015 17:05

"Надреално".Само би прокоментарисао твоју изјаву за овог генерала,ти свјесно обмањујес јавност јер таква изјава не постоји у којој генерал наредјује да се побију заробљени Срби.Остале твоје констатације не бих коментарисао јер нису вриједне помена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

17.01.2015 18:54

Видим да неки слијепо прате политику вехабија из Сарајева,цак се усудјују да казу да није злоцина било над Србима,само за добровољацку и тузланску колону требали би висити на бандерама бар пола владе из федерације,а гдје је јос 38 хиљада људи убијени и на хиљаде расељени,мада ни 45 нико од хрвата и муслимана није одговарао за милион људи сто су масакрирали ,зато мислим тада дједови сада унуци и да це и остати на томе јер немогу сами себи оптузивати

ОДГОВОРИТЕ