Преваранти купе паре на допунама

Кад стигнеш допуни ми на овај број пет марака. У ромингу сам, немам више ни фенинга на рачуну, а треба ми. Сутра поподне долазим, па се видимо, зваћу те.

Република Српска 16.01.2015 | 12:45
Преваранти купе паре на допунама

СМС порука с тим садржајем мјесецима стиже корисницима "м:телових" услуга, а иза ње стоје преваранти.

Садржај поруке и име особе којој наводно треба допуна су исти, док су бројеви телефона са којих стиже различити. Преваранти се у првој поруци не представљају, већ траже да им "познаник" допуни рачун.

Они који позову ове бројеве да би сазнали ко им шаље поруку добиће обавјештење да је власник мобилног телефона недоступан. Жртве преваре које одлуче да пошаљу СМС поруку добијају одговор у којем извјесни Зоран тражи да му допуни рачун, а новац ће вратити сутра.

На превару је замало насјела и Бањалучанка Јелена М., која је два пута добила ту поруку. Прва јој је, како је испричала, стигла са броја 066/792-394, а друга идентичног садржаја два мјесеца касније са броја 065/228-291, пише Глас Српске.

''Прво сам помислила да је неко кога познајем. Одговорила сам да ћу допунити рачун, али да се само представи, пошто ми је број био непознат. Стигао је одмах и одговор, представио се као Зоран и написао да му нема ко допунити рачун и да ће ми дати паре сутра'' казала је Јелена, која због сумње ипак није послала допуну.

Да је ријеч о превари схватила је када је пријатељима на послу испричала с чим се сусрела. Од њих је чула да је и њих неколико добило исту поруку, само са различитог броја.

Исту поруку добио је и Милан З., који је казао да је већ чуо за превару, па није ништа одговарао.

'' Стигла ми је та СМС порука 27. децембра 2014. године. Имам је и сачувану у телефону. Добио сам је са броја 066/254-682. Заиста је смијешно и жалосно чиме се све људи у данашње вријеме служе'', казао је Милан и додао да вјероватно има наивних људи који насједну па преварантима пошаљу допуну.

У компанији "м:тел" су казали да у посљедњих неколико мјесеци нису имали ниједну жалбу корисника због СМС превара. Додали су да им је посљедњи случај оваквог узнемиравања корисника пријављен 25. септембра 2014. године. Тада је кол центар "м:тела" запримио неколико појединачних жалби корисника који су добили поруку овог или сличног садржаја.

''Овакве поруке се сматрају узнемиравањем корисника и у тим случајевима се поступа тако што корисника који је послао овакву поруку опоменемо слањем СМС-а. Уколико и даље настави са узнемиравањем, слиједи привремено, а затим и трајно искључење корисника'', истакли су у "м:телу".

Савјет
Из "м:тела" су упутили савјет корисницима да не одговарају на ову врсту порука и да такве или сличне случајеве пријаве њиховом кол центру на бесплатан кориснички број 066/101-010, да би могли реаговати.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Француз

16.01.2015 12:07

Јефтина реклама :) Колико он потроси порука док превари једног :) !!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

16.01.2015 12:08

И опет пара, будала и папрати никад нестат неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек се конвертибилна марка врти...

16.01.2015 14:39

МТЕЛ отворио ново продајно мјесто на почетку Господске улице. Наравно да је локал у привтном власништву једног од бањалучких ратних профитера. Кирија ће бити баснословна. Дио теби, дио мени. А држава никако да ограничи зараду мобилних оператора. А и не дозвољава ником из вана да удје и мазне дио колача. А кад би се провела истрага како је ко дошао до локала у господсккој улици, старом занатском итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад више на М-телу

16.01.2015 23:03

То су игранке у режији М-тела, увећавају приход.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

17.01.2015 10:45

Само нам на сваки нацин покусавају извуци паре сви!!!

ОДГОВОРИТЕ