Тежак тренутак за предсједавање ОЕБС-ом

Србија је данас ступила на место председавајућег ОЕБС-а. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић у Бечу је поручио да међународна заједница треба да остане будна пред постојећим и новим терористичким претњама, као и да Украјина остаје централно питање којим ће се ОЕБС бавити ове године.

Србија 15.01.2015 | 21:45
Тежак тренутак за предсједавање ОЕБС-ом

Излажући приоритете председавања на седници Сталног савета ОЕБС-а у Бечу, Ивица Дачић је рекао да председавање Србије долази у веома тешком тренутку, преноси Тањуг.

"Приликом подношења кандидатуре за председавање ОЕБС-у, сматрали смо да би председавање земље са Западног Балкана пружило додатну вредност раду наше организације, посебно у смислу преношења поука стечених на основу нашег искуства на шири регион ОЕБС-а", оценио је Дачић.

Истакао је да је ОЕБС играо важну улогу у процесима постконфликтне транзиције, нарочито у пружању подршке широком спектру реформи на целом Западном Балкану.

Иако сваки регион на простору ОЕБС-а има своју специфичност, потреба за дијалогом и помирењем је све израженија у тренутним изазовним геополитичким околностима, рекао је Дачић.

Напоменуо је да "наше сопствено искуство" показује да, упркос многим препрекама, позитивна агенда може да се направи прекомпоновањем постојећег контекста на прагматичан и ка циљу оријентисан начин.

"Верујем да наше председавање може и да пружи додатни подстицај овој позитивној агенди јачањем регионалне сарадње и унапређењем процеса помирења", уверен је шеф српске дипломатије.

У вези са прошлонедељним терористичким нападима у Француској, Дачић је рекао да је тај ужасан акт насиља нагласио све веће претње нашим друштвима и да је потребно заштитити слободу изражавања и новинаре од све већих изазова којима су изложени.

"Морамо бити недвосмислени у нашој осуди свих облика тероризма, а истовремено обезбедити да наша друштва остану уједињена против покушаја да се створе поделе на верској основи", рекао је Дачић.

Борба против тероризма, али и неговање толеранције

Све наше владе су дужне да предузму неопходне мере не само у погледу борбе против тероризма и пружања безбедности грађанима, већ и у погледу неговања толеранције и недискриминације у нашим друштвима, поручио је Дачић.

"Страшни напад пре два дана у источној Украјини, у којем је неколико људи убијено и рањено, још један је доказ ове тврдње", рекао је Дачић.

Позвао је све стране у Украјини да одмах обуставе употребу силе и покажу уздржаност и нагласио неопходност пуног поштовања прекида ватре.

"Очигледно, ситуација у Украјини и око ње и даље представља озбиљну претњу стабилности региона, као и европској и глобалној безбедности. Водећи приоритет у нашем раду биће да наставимо да се бавимо том кризом на начин који ће дати подстрека мировном процесу", истакао је Дачић.

Србија, каже, намерава да у оквиру Тројке (Србија, Швајцарска и Немачка) ради са главним актерима на проналажењу мирољубивог решења те кризе путем дијалога.

Без искреног дијалога међу главним актерима, као и међу државама учесницама биће, према његовим речима, изузетно тешко доћи до решења кризе.

Стога је, додао је, од суштинског значаја да се уложе максимални напори у циљу постизања одрживог прекида ватре и потпуног обустављања непријатељства.

Примена докумената из Минска од стране свих кључна је за постизање напретка, уверен је Дачић.

Подршка Посматрачкој мисији ОЕБС-а

Додао је да чврсто подржава напоре шефа Посматрачке мисије ОЕБС-а, која се показала драгоценом и јединственом, уз очекивање да ће Трилатерална контакт група својим радом знатно допринети јачању договора потписаних у Минску и унапређењу мировног процеса.

Србија ће у наредним данима имати прилику, али и обавезу да се упусти у решавање украјинске кризе јер се од ње очекује да почне преговоре о продужетку верификационе мисије од 500 људи на територији Украјине која истиче 30. марта.

Дачић је рекао да ће Србија на дневни ред као главни задатак ставити и решавање замрзнутих конфликата путем договорених формата.

Уверен је да има простора да се покуша да се превазиђе статус кво у погледу замрзнутих конфликата на простору ОЕБС-а и у том правцу треба појачати напоре.

Шеф српске дипломатије је оценио да треба наставити одржавање контаката на високом нивоу, као и редовно и неометано одржавање састанака, имајући у виду постојеће околности.

"Сматрам да би неки мали, али конкретни кораци могли да унапреде поверење међу странама, чиме би се отворио пут ка хватању укоштац са суштинским проблемима", поручио је Ивица Дачић на седници Сталног савета ОЕБС-а у Бечу.

Међу приоритетима председавања су и борба против тероризма, питање људи из Европе који иду на страна ратишта, проблеми насилног екстремизма и радикализма, као и неки приоритети Западног Балкана као што су борба против корупције, трговине људима, управљање водама и смањење ризика од катастрофа, заштита владавине права, слободе говора, окупљања и удруживања.

После пленарне седнице Ивица Дачић се састао са шефовима свих одељења и теренских мисија ОЕБС-а.

На конференцији за медије Ивица Дачић је касније истакао да Косово нема шансе да буде примљено у ОЕБС, осим уколико се не постигне неки политички договор, а то, каже, није место у Бечу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лисац је Дачић

15.01.2015 21:01

Оде Дача у свијетску политику. Вјешт је у томе, а његово вријеме тек долази.

ОДГОВОРИТЕ