У чему је тајна Кристијана Роналда?

"Само рад, рад и рад", изјавио је освајач Златне лопте у опширном разговору са својим земљаком, португалским новинаром Марселом Ребелом де Соусом.

Фудбал 17.01.2015 | 11:40
У чему је тајна Кристијана Роналда?

Без обзира на став који навијачи или критичари имају према Кристијану Роналду, фанатичну посвећеност послу нико не може да му оспори.

Од када је из Спортинга отишао у Јунајтед, фанатичним тренингом променио је и своју фигуру, а не само начин и квалитет игре. Докле га је константан рад на себи довео, показала је и Златна лопта, која му је у понедељак трећи пут уручена.

У среду увече, два дана после церемоније, Фудбалски савез Португала прогласио га је најбољим фудбалером те земље у историји, испред Еузебија и Луиша Фига.

У опширном интервјуу са новинаром Марселом Ребелом де Соусом, Кристијано се осврнуо на многе изазове и искушења кроз која је прошао од када је 2003. напустио Спортинг.

"Када сам се одселио и заиграо у иностранству, почео сам да посматрам ствари другачије. Упијао сам културу три земље - Португала, Енглеске и Шпаније. У Енглеској су веома професионални и тачни и то је нешто што веома ценим. То је поштена земља и људи су образовани и пријатељски настројени, што такође веома ценим. У Шпанији сам наишао на позитиван народ и вредности које овде владају. Ми, Португалци, требало би да учимо и од једних и од других", рекао је "ЦР7".

Како му не понестане мотива после освајања свих трофеја на клупском и индивидуалном нивоу?

"Хоћу да будем најбољи у свом послу. Да не размишљамо сви тако, онда не бисмо ништа постигли. Морамо да размишљамо о областима у којима смо најбољи и да их препознамо. Најважнија ствар је бити потпуно посвећен свом послу. Сваки дан доноси нови изазов и без дисциплине нећеш далеко догурати, без обзира на таленат који поседујеш".

Колико енергије посвећује тренинзима? Практично сво слободно.

"Добро, не користим слободно време искључиво за тренинг, али константно радим ствари које могу да ме учине бољим и које би могле да ми омогуће да играм до 35. или 36. године. То значи да морате да одустате од много ствари, јер има много искушења и јако је тешко, посебно у Шпанији и култури у којој живимо".

"Друштво у којем се крећемо је веома отворено, људи су овде срећни животом 'од данас до сутра' и увек делују срећно и позитивно, без обзира на тешкоће које имају. То је нешто што ме је изненадило у вези са Шпанијом, која се граничи са Португалом. Имамо потпуно другачији менталитет", констатовао је.

Који је кључ успеха?

"Нећете ништа постићи без напорног рада. Посвећеност и напоран рад су принципи који су ми најважнији. Живот је као слагалица и сваког дана нови део мора бити стављен на своје место. Да би били успешни, неопходна су правила и дисциплина. Не можете победити без посвећености и преданости. Без обзира на таленат".

"Неки људи могу да траже изговоре или да једноставно кажу: 'Нисам добио праву прилику', или: 'Није било могуће да урадим нешто'. Али, када нешто заиста хоћете - онда то и урадите".

Која је порука шампиона младим људима?

"Моја порука је да би увек требало да будете оптимистични, професионални колико је то могуће и да радите напорно. Напоран рад је кључ успеха. Наравно да и срећа има мали удео у свему томе, да би се све заокружило и испало добро, али рад је суштина".

Да живи то што говори, Кристијано је потврдио и дан после доделе Златне лопте у Швајцарској. Јутро после церемоније, обуо је копачке и истрчао на тренинг.

Коментари / 0

Оставите коментар