Није прихваћена иницијатива СНСД-а

Колегијум Представничког дома, као ни Проширени колегијум нису прихватили захтјев Клуба посланика СНСД-а да се у дневни ред данашње сједнице овог дома уврсти иницијатива СНСД-а за смјену предсједавајућег дома Шефика Џаферовића.

Босна и Херцеговина 15.01.2015 | 12:17
Није прихваћена иницијатива СНСД-а

За уврштавање ове иницијативе у дневни ред били су само два члана Проширеног колегијума, а то су предсједавајући клубова СНСД-а и СББ-а.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да ће Клуб посланика ову иницијативу покренути на самој сједници.

"Оптужбе које долазе од потпредсједника ФБиХ Мирсада Кебе против Џаферовића су потпуно основане. Џаферовић, према Пословнику, представља Представнички дом, али са оваквом ратном хипотеком он то не може, јер се сумњичи да је прикрио и да касније није процесуирао кривично дјело ратни злочин", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је одбацио тврдње појединих званичника да СНСД на овај начин опструше формирање власти у БиХ.

"Клуб посланика СДА није само Џаферовић. Велику одоговорност због овакавог односа према парламенту БиХ очигледно је у СДА и његовим коалиционим партнерима који долазе из Републике Српске, а који очекују да ће се нешто у вези са тим случајем радити у Тужилаштву БиХ", нагласио је Кошарац.

Упитавши шта је до сада урадило Тужилаштво БиХ када је у питању процесуирање ратних злочинаца над Србима, Кошарац је нагласио да СНСД не вјерује Тужилаштву БиХ и подсјетио да уназад четири године у парламенту БиХ није усвојена информација о раду Тужилаштва БиХ.

Џаферовић је изјавио новинарима да је СНСД покренуо иницијативу за смјену "на бази инсинуација Мирсада Кебе", тврдећи да су у питању "гнусне лажи и монструозне конструкције".

"Позвао сам Тужилаштво БиХ да се што прије изјасни по пријавама Кебе. Ако се против мене покрене кривични поступак због било којег кривичног дјела, сам ћу одступити са позиције предсједавајућег не чекајући да се оконча кривични поступак", каже Џаферовић.

Уколико ствари буду кренуле у другом смјеру, каже Џаферовић, тражиће да се против Кебе поведе кривични поступак због кривичног дјела лажно пријављивање.

Посланици СНСД-а покренули су иницијативу за смјену предсједавајућег овог дома Шефика Џаферовића због озбиљних и основаних оптужби да није пријавио, ни спријечио или касније процесуирао починиоце ратних злочина над Србима у протеклом рату у БиХ.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

жика ж

15.01.2015 11:43

ИНИЦИЈАТИВА ЗА СМЈЕНУ МИЛОРАДА ДОДИКА. НИЈЕ ПРИЈАВИО, АЛИ ЈЕ СПРИЈЕЧИО СУДОВЕ И ТУЖИЛАШТВА ДА ПОХАПСЕ СВЕ ЛОПОВЕ СА ИСТИМ НА ЧЕЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бонус

15.01.2015 12:36

Само да се конституише власт на нивоу државе. И усвоји закон о поријеклу имовине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

15.01.2015 12:38

Још мало Додик може да млати празну сламу,а на локалним изборима бице му сломљена крила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б.л. у срцу

15.01.2015 12:39

Ајмо смјенити тог полтрона Косарца ил вец како се презива(клосарца)...Србин сам ал толко је несимпатицан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

15.01.2015 13:27

Расправа о овој тачки дневног реда се дотакла и Милорада Додика. Из СДА су поручили да онда и он треба поднијети оставку због напада на државу БиХ, ако је Џаферовић одговоран за негирање 9. јануара. Из СНСД-а су поручили да Додик није чинио злочине, а Младен Босић је у једном моменту рекао да "Додик није могао чинити злочине, јер није ни био овдје, већ је у Београду продавао кауче". Клиx.ба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

15.01.2015 13:36

Нема СНСД о чему причати гладном народу, а и даље боли што су избачени из власти иначе мрске им БиХ па су нашли Кебу и ево Фахру Радончића да мало скрену пажњу са битних ствари и отежају формирање власти. Ако је Џаферовић крив нека одговара и човјек је сам рекао ако се подигне оптужница одмах ће напустити ту функцију неће чекати судску одлуку. Сад они из СНСД и СББ толике патриоте па не могу поднијети да сједе у парламенту са Џаферовићем. Да је држава како треба па одмах да се одбију и дневнице

ОДГОВОРИТЕ