Најтраженији послови у иностранству

Грађани БиХ већ годинама одлазе преко границе у потрагу за послом. Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ највише грађана одлази у Њемачку и Словенију, јер БиХ има споразум о запошљавању с њима.

Република Српска 14.01.2015 | 16:11
Најтраженији послови у иностранству

Њемачка искључиво тражи раднике који ће обављати посао његоватеља. Услови су завршена средња медицинска школа општег смјера или педијатријске његе, адекватно знање њемачког језика и положен стручни испит, а предност имају они кандидати који имају радно искуство.

"С Њемачком имамо договор о запошљавању медицинских радника са средњом стручном спремом. У 2014. години 570 грађана из БиХ је запослено у тој земљи на основу програма", рекао је за Клиx.ба Борис Пупић, стручни сарадник за односе са јавношћу, информисање и издаваштво Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Грађани желе у Њемачку и Аустрију

Словенија већином тражи раднике са средњом стручном спремом, ВКВ или КВ квалификацијама. Тражени су возачи (30 посто огласа), вариоци (20 посто), грађевински радници (зидари, фасадери, електроизолатери, хидроизолатери (18 посто огласа), бравари (седам посто), електротехничари (пет посто) и сл. У 2014. години 1.660 грађана је запослено у Словенији. У 905 огласа је било тражено радно искуство.

"Укупна слика везана за одлазак на рад у иностранство говори да наши грађани највише желе отићи на рад у Њемачку и Аустрију. Такође, најлакше се запошљавају људи са академским дипломама уз обавезно знање језика. Генерално гледајући висока стручна спрема је увијек дефицитарна у ЕУ, посебно у развијеним државама, и понуда послова је велика. Посебно су тражени инжињери који имају дипломе везане за ИТ сектор, електротехнику и доктори медицине, фармацеути", рекао је Пупић.

Сами траже послодавце

Но, уколико бх. грађани желе радити у некој другој европској земљи (осим Словеније и Њемачке), за то се морају сами побринути, јер државе ЕУ не дозвољавају Агенцији за запошљавање БиХ да посредује у томе.

"Обавеза заинтересираних радника је да сами нађу послодавца, што није једноставно. Рецимо, Њемачка и Аустрија путем својих миграционих сервиса имају посебне програме (Плава карта у Њемачкој и Црвено-бијело-црвена карта у Аустрији) за радне миграције. Аустрија је половином 2011. године започела овај програм и до 1.10.2014. издала је 1.036 радних дозвола за наше грађане", рекао је Пупић.

Занимања која су тражена за Аустрију су висококвалифолпваме особе - техничари, архитекти, љекари и фармацеути, радници дефицитарних занимања - електричари, водоинсталатери и бравари, главни радници - техничари, директори, љекари, апотекари и медицинске сестре, те апсолвенти архитектонског, правног, економског, медицинског и здравственог факултета.

На порталу Посао.ба тренутно су објављени огласи за посао медицинских сестара и техничара у Њемачкој, за раднике на броду у Швајцарској и инжињере механике у Краљевини Саудијској Арабији. Потребно је радно искуство и познавање језика за све категорије.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Герман

15.01.2015 10:56

Не дозволите да образовани и интелигентни млади људи буду принудјени да морају у иностранству радити. Зато остаје РС сиромасна и неразвијена. Углавном необразована родбина одрзава (или упропастава ) привреду и друство. ---Ако зелите промјене на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

15.01.2015 14:08

Процес одлијевања образованог кадра је давно завршен. Сви образовани који су могли, отишли су. Остали су родбина и полтрони политичара, неписмени, а и нешто образованих који нису имали начина да оду. То мало образованих који нису отишли, гурнути су у запећак. Остарили су и пропали. Ако ове што купе дипломе на приватним колеџима сматрате образованим ликовима, грдно се варате. То су донекле преварене будале а донекле су и непоштени ликови који су себи умислили да су сад неко и нешто. Медјутим и даље су исто оно што су и били, то јест нико и ништа. Овдје је за очекивати само глад и биједу, и нове кредите. Бирате сељачине багрове, да вас воде. Уживајте сада у плодовима свог избора. Нема више кадра у БиХ који може ићи тражити посао у ЕУ. Тамо траже знање а тога у БиХ нема.

ОДГОВОРИТЕ