Превозници сутра блокирају границе

Предсједник Удружења пријевозника за унутрашњи и међународни транспорт из Републике Српске Никола Грбић изјавио је данас за Агенцију Фена да ће чланови овог одружења сутра у 12.00 сати блокирати царинске терминале и граничне прелазе те тако изразити незадовољство јер није дошло до одгоде почетка примјене Правилника о условима за издавање лиценци и квалификационе картице возача.

Босна и Херцеговина 14.01.2015 | 14:38
Превозници сутра блокирају границе

Званично одобрење за блокаде затражили су од полиције Републике Српске и одговор очекују сутра у јутарњим сатима.

"Након што добијемо одобрење крећемо у блокаде царинских терминала и граничних прелаза за теретни саобраћај који се налазе на цијелој територији Републике Српске", рекао је Грбић и додао да сада траже не одгоду примјене, већ стављање ван снаге за њих спорног правилника.

Оптужује Министарства комуникација и транспорта БиХ да је одговорно за ситуацију у којој се налазе аутопревозници и да, како тврде, угрожавају њихова основна права на рад и живот од тог рада.

Појашњава да Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт тражи стављање ван снаге Правилника о условима за издавање лиценци и квалификационе картице возача, за који тврде да није донешен у сагласност ентитетских ресорних министарстава, као и да се приступи изради новог правилника који ће бити добар за све превознике.

Захтијевају да им буде омогућено издавање лиценци у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске, односно да се посредством овог министарства електронским путем шаље потребна документација за издавање лиценци у Министарство комуникација и транспорта БиХ.

Траже и да се у закон уврсти да камиони превозника улазе у капитал фирме, односно укидање депозита од 9.000 евра по једном возилу и по 5.000 евра за свако наредно, а захтијевају и да се укине школа за обуку возача у Широком Бријегу, јер је то, тврде, само „узимање пара од превозника за добробит некога из ресорног државног министарства“.

"На ово смо упозоравали много пута до сада, али нажалост није било разумијевања и стога смо се одлучили на овај потез", рекао је Грбић.

Тврди да имају и подршку колега из Федерације БиХ, а у њиховим захтјевима подржало их је и Министарство саобраћаја и веза Републике Српске.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт из РС Никола Грбић још тврди и да не стоје наводи министра комуникација и транспорта БиХ Дамира Хаџића да нема спорних елемената у Правилнику о лиценцирању за обављање међународног транспорта.

Грбић за Агенцију Фену напомиње да су превозници значајан фактор привреде и да ће стога истрајати у својим захтјевима.

"Нећемо прихватити пролонгирање примјене Правилника, већ израду новог који ће бити приступачан за све превознике и тек тада ћемо се повући са саобраћајница и ослободити граничне прелазе и царинске терминале", закључио је Грбић.

Поводом почетка примјене Правилника недавно је у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске одржан састанак с превозницима из Републике Српске, на којем је закључено да се још једном од Министарства комуникација и транспорта БиХ затражи одгађање примјене Правилника до испуњавања услова за његову примјену.

Из тог ресора Владе Републике Српске утврдили су да је Министарство комуникација и транспорта БиХ донијело Правилник о лиценцирању без усаглашавања с ентитетским министарствима.

Наводе и да одредбе тог документа нису у складу са Законом о међународном и међуентитетском друмском превозу, а на штету су превозника из Републике Српске, односно БиХ.

Стога је и Министарство саобраћаја и веза Републике Српске упутило ургенцију у којој се тражи одгода примјене правилника и организовање хитног састанка, с циљем трајног рјешавања овог проблема.
До тога засад није дошло.

У БиХ је од 1. јануара на снази Правилник о лиценцирању за обављање међународног транспорта.

Министар комуникација и транспорта БиХ Дамир Хаџић истакао је раније да не постоје дилеме када је ријеч о Правилнику о лиценцирању за обављање међународног транспорта, јер је обавеза посједовања лиценци за међународни превоз прописана Законом о међународном и међуентитетском превозу БиХ, али и Законом о превозу РС.

"Министарство транспорта и комуникација БиХ учинило је све да би се тржиште превозних услуга заштитило од нелојалне конкуренције, првенствено кроз систем лиценцирања", нагласио је раније Хаџић.

Он је напоменуо да се међуентитетски и унутрашњи превоз и даље одвија према важећим енитетским прописима.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

поп аутотранспорт добој

14.01.2015 14:14

НА БЛОКАДУ ПРЕЛАЗА СЕ ТРЕБАЛО ИЦИ ОДМАХ 1.1.2015. А НЕЦЕКАТИ ДА ПРОДЈЕ 15 ДАНА . ОВИ ИЗ УДРУЗЕЊА КАО ДА РАДЕ ЗА ДАМИРА ХАДЈИЦА ДА ДОБИЈЕ НА ВРЕМЕНУ ДА СТО ВИСЕ ПРЕВОЗНИКА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРЕДАЈУ ЗАХТЈЕВЕ ЗА ЛИЦЕНЦЕ У САРАЈЕВУ ПА ДА МОЗЕ ДАМИР РЕЦИ ДА ЈЕ НЕОСНОВАНА БЛОКАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

протесте само протесте

14.01.2015 14:51

Ајмо сви ми који смо изварани јер смо морали купити фискалне касе тј штампаче по 2000 марака а оне у Бугарској 80 долара да изадјемо на границу и блокирамо све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

14.01.2015 17:08

Никад се не кује хладно жељезо.А овај излазак треба дати неке одговоре и одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

транс транс

14.01.2015 17:23

Можете блокирати ГП!!!кад то могу трактористи,мљекари,свињари,вочари па можете и ви.Позовите и шпедитере да вам се прикљуће ал у борби против корумпираних цариника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

14.01.2015 21:48

Боље је им да иду извадити лиценце на вријеме. Остаце без њих.

ОДГОВОРИТЕ