Умјесто цријева, оперисали му руку!

Колико несмотреност медицинског особља може да доведе у забуну хирурге и то усред операционе сале, говори случај Зијада Турсуновића (54) из брчанског насеља Брод.

Република Српска 13.01.2015 | 20:45
Умјесто цријева, оперисали му руку!

Њему су љекари умјесто операције фистуле у перианалној регији, уградили у руку такозвану АВ фистулу која се ставља тешким бубрежним болесницима уочи дијализе!

Неко у ланцу од пријема пацијената до операционе сале је по свему судећи направио случајну грешку, због које је Брчак погрешно оперисан.

Чудно је што ни Турсуновић, кад је ушао у салу ни једном ријечју није рекао какав проблем има, већ је дозволио да му хирург оперише здрави дио тијела. Срећа је да Турсуновић од ове уградње фистуле, изузев ожиљка, неће имати никакве посљедице рекао је један радник брчанске болнице, који је веома добро упућен у овај случај. А, др Душан Стокић, директор ове здравствене установе потврдио је да је руководство болнице упознато са овим догађајем.

''Сви у ланцу који су тог дана били у вези са овим пацијентом дали су изјаве. Покренут је дисциплински поступак и на основу одлуке Дисциплинске комисије ћемо поступити и коначно окончати случај'' рекао нам је др Стокић.

А, Турсуновић је испричао медијима своју верзију догађаја.

"Одвели су ме у салу и почели припреме за захват. Питао сам треба ли да скинем одјећу, рекли су да не треба, а онда су ми оперисали руку. Било ми је јасно да то није дио тијела с којим имам проблем, али сам вјеровао да знају шта раде јер су имали увид у моју медицинску документацију. Чак сам помислио да је медицина узнапредовала и да не разумијем савремене методе лијечења" изјавио је Турсуновић, додајући да је одмах послије захвата пуштен кући.

Он је рекао да су му у болници признали да је дошло до грешке и да ових дана вади налазе за двије операције које га чекају - дебелог цријева и руке, како би му уклонили грешком уграђену фистулу.

Иначе, Турсуновићеви здравствени проблеми, због којих је требало да буде оперисан, настали су у септембру прошле године када је случајно прогутао комадић чачкалице. Томе није придавао посебан значај, све док се због оштећења дебелог цријева, нису појавили болови па је Зијад потражио љекарску помоћ. У једној приватној ординацији му је преписана терапија и препоручен хируршки захват.


(Новости.рс)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

сссс

13.01.2015 19:50

испитајте дипломе овим месарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диогада се...

13.01.2015 19:53

Овакве греске се догадају не само код нас него и у другим дрзавама. Срецом није ниста страсно и неце бити посљедица за Зију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

13.01.2015 21:11

Ста реци?хаха "маде ин Босниа анд Херцеговина" Добро је просао, могао је остат без оне ствари какви су доктори ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

13.01.2015 21:30

Имас среце какви су бахати могли су ти руку осјеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Догада се...

13.01.2015 23:11

Овде хирурзи нису криви. Они раде свој посао из сале у салу.Крива је помоцница или помоцник хирурга који провјерава податке. Прије саме операције се пацијента пита о његовин лицним податцима и ста це се оперисати.Оцигледно да то помоцно особље није урадило. Доктори то не раде него оно сто им се пред њих стави јер они немају времена за то и није њихов посао.Дакле,помоцно особље хирурга припрема пацијента и провјерава податке а хирург само ради по налогу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хитна Модрица

14.01.2015 00:28

Жалосно, мајку сам одвезао у хитну добила инфузију и нису иглу извадили из вене. Медецинари се понашају као доктори, чак себи допусте да они прегледају пацијенте. У Модрици је жалосно како се понашају и њихово знање је испод просјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роберто

14.01.2015 07:19

Свака цаст, јесу наси докторе добри, колико пута су људи умрли под операцијом, казу операција успијела, а пациејент није презивио, није зато сто наси доктори се уце на људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

14.01.2015 11:52

Каже ми комшија да треба оперисати крајнике,али се плаши да не остане без нечег другог.

ОДГОВОРИТЕ