Покушај спасавања бијељинског Елвака

Радници бијељинског „Елвака“, њих око 150, који су крајем децембра ступили у генерални штрајк, захтијевајући исплату новембарске плате и једногодишњу уплату доприноса за пензијско и здравствено осигурање, ових дана су у фабричким халама, надајући се да ће управа успјети деблокирати рачуне и убиједити повјериоце да им одобре репрограм милионских обавеза.

Република Српска 13.01.2015 | 12:24
Покушај спасавања бијељинског Елвака

Миленко Божић, вршилац дужности директора за пословни портал ЦАПИТАЛ каже да је са холандским партнерима обезбијеђен годишњи уговор за производњу резервоара за течно гориво, вриједан око три милиона марака.

„Улажемо максималне напоре да деблокирамо жиро – рачун предузећа. У четвртак, 15. јануара, поново ћу у Бањалуци разговарати са представницима ресорног министарства и повјериоцима, како бисмо превазишли изузетно тешку ситуацију, у којој се налази „Елвако“, истиче Божић.

Он каже да је радницима исплаћена аконтација за новембарску плату, док ће на остатак новембарске плате морати причекати до наредне седмице.

Божић вјерује да ће ово предузеће превазићи бројне проблеме у којима се нашло, уколико повјериоци омогуће репрограмирање кредита.

Бијељински „Елвако“ тренутно има вишемилионска кредитна задужења код комерцијалних банака, међу којима је и кредит код ИРБ-а, у износу од 6,5 милиона КМ, повучен у 2012. години.

Милош Пекић, предсједник Синдикалне организације у „Елваку“, каже да су се радници договорили да наставе производњу, уз обећање да ће им новембарска плата бити исплаћена током наредне седмице.

„Радници вјерују да могу живјети од свога рада и због тога су 29. децембра поново ушли у фабричке хале и наставили производњу“, каже Милош Пекић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Симе

13.01.2015 12:14

Свака цаст радницима, то је толеранција коју мора имати свака дрзава према радницима а не радници према дрзави, а послодавце који раде да би преварили раднике и дрзаву сасјеци у корјену вец је крајње вријеме ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

миодраг с

13.01.2015 18:29

Како то да Малешевић оде из Елвака у термоелектрану Угљевик? Је ли то значи да ће и то да уништи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицо

13.01.2015 22:39

Хоце Баја И то да унисти вуциц спасава тразити партнере а овај нас се наплати па унисти

ОДГОВОРИТЕ