У десетој деценији са фићом у пчелињак

Пчеле су ми продужиле живот најмање двадесет година. Свако јутро и вече узимам мед и тако одржавам здравље. Годишње потрошим двадесет килограма меда, каже пољопривредник из Доњег Забрђа Тешан Сјепановић.

Република Српска 13.01.2015 | 09:26
У десетој деценији са фићом у пчелињак

Тешан Стјепановић, пољопривредник из Доњег Забрђа, у општини Угљевик, у 92. години успјешно се бави производњом ракије и пчеларством.

Стјепановић је зарадом од производње меда и ракије школовао шесторо дјеце. Тим послом бави се скоро шест деценија и никада није био у радном односу.

"Када сам се одвојио од родитеља, посадио сам седам стотина стабала шљиве. У пуном роду имао сам и до 30 тона шљиве. Правио сам ракију и продавао. За годину дана производио сам и до шест тона ракије", каже Тешан.

Он напомиње да је то било прије четрдесет година, у вријеме када се могла продати сва ракија, јер се, као каже, тада конзумирала више него обојена пића.

"Моја дјеца су похађала школу и сви су након завршетка нашли добар посао и лијепо живе. Данас имам 12 унучади и четири праунучета", прича Стјепановић.

Више од пола вијека он се бави и пчеларством, које је наслиједио од оца и пренио на сина, који данас има успјешну фирму која се бави производњом прибора, опреме и хране за пчеларење, а запошљава 30 радника.

Тешан је из године у годину повећавао број кошница. "Имао сам стотињак, а у посљедње вријеме сам смањио на 40, које редовно обилазим и прихрањујем", каже он.

Ова година, додаје Тешан, није најбоља за мед, иако је имао меда од липе и ливадског меда.

Према његовим ријечима, меда је највише било прије петнаест година, када је достизао принос до три тоне, а посљедњих година има од 500 до 700 килограма.

"Ове године је за 70 одсто умањена производња меда. Уопште посљедњих година све га је мање, прије свега, због људске бахатости према природи", упозорава пчелар Стјепановић.

Он наглашава да и хемијска средства утичу на слабу пашу пчела па је, зато, мањи принос меда.

Један од најстаријих мјештана подмајевичког краја каже да своју виталност одржава, прије свега, конзумирањем меда, здравом исхраном и редовним радом.

"Пчеле су ми продужиле живот најмање двадесет година. Свако јутро и вече узимам мед и на тај начин одржавам здравље. Годишње потрошим двадесет килограма меда", каже Стјепановић.

Тешан каже да ће радити док буде могао да хода. Још вози трактор, а понекад се довезе и "олдтајмером фићом" до пчелњака и околних њива.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар