Обама на мети критика због изостанка са Марша

Неки амерички медији данас оштро критикују председника САД Барака Обаму због тога што није учествовао у великом маршу солидарности у Паризу после смртоносних напада које су исламиски екстремисти прошле недеље извели у француској престоници.

Свијет 12.01.2015 | 12:29
Обама на мети критика због изостанка са Марша

"Изневерили сте свет", пише на насловној страни "Нујорк дејли њуз".

Бројни светски лидери дошли су у недељу у Париз како би предводили марш у знак подршке жртвама исламистичких напада који су погинули током три крвава дана у Француској.

Насиље је почело оружаним нападом на сатирични часопис "Шарли ебдо", у коме је погинуло 12 људи, али после још два напада, биланс погинулих је био 17.

Милиони људи су учествовали су у недељу у највећим протестима у историји Француске а око 1,6 милиона људи окупило се у самом Паризу, наводи АФП.

Али Обама није био међу лидерима који су шетали руку под руку на челу поворке у француској престоници. САД је представљала амбасадорка у Француској Џејн Хартли.

"Као Американац бих волео да смо боље представљени у овој дивној поворци", поручио је репортер ЦНН Џејк Тапер са скупа у Паризу.

Амерички државни тужилац Ерик Холдер је био у Паризу, али није шетао са светским лидерима, док је амерички државни секретар Џон Кери боравио у посети Индији.

Обама и потпредседник САД Џозеф Бајден тог дана нису имали никакве планиране државничке дужности.

Кери је најавио да ће посетити Француску у другој половини ове седмице и покушао је да одбрани америчку администрацију од критика у медијима рекавши да односе са Француском не чини један дан или један одређени тренутак.

Политички часопис "Политико" објавио је текст о томе како је администрација пропустила митинг у Паризу насловљен: "Француски пољубац Барака Обаме за растанак".


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дарко

12.01.2015 11:37

Још ни наједној паради није се појавио( Мислим на Арапско прољеће, безброј невино побијених цивила у НАТО бомбардовању широм планете и свега другог зла од запада створеног) зашто би онда сада био у Паризу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.01.2015 12:54

Мозда му је зао оне тројице сто је полиција смакнула.

ОДГОВОРИТЕ