Свједок масакра у Нигерији: Километрима преко мртвих

Јане Грема је Нигеријац који је преживио масакр који су починили припадници Боко Харама у његовом родном граду Бега на обали језера Чад. Овај 38-годишњи рибар је преживио скривајући се међу зидинама своје и комшијине куће.

Свијет 11.01.2015 | 12:24
Свједок масакра у Нигерији: Километрима преко мртвих

Медији су раније јавили да су припадници Боко Харама у протеклим данима масакрирали око 2.000 становника овог града те да су лешеви остављени на улицама.

Амнести Интернешенел и локални званичници су потврдили ове информације описујући ситуацију као најсмртоноснији масакр Боко Харама.

Грема је био члан локалне групе која је покушала одбранити своје мјесто, али њихово оружје, каже, је било преслабо наспрам супериорне опреме коју користе екстремисти.

Људи су бјежали и скривали се у грмље пред нападом припадника Боко Харама, а неки су починили самоубиства видјевши шта се дешава, свједочи Грема. Неке друге су убијали припадници Боко Харама када су их видјели да се скривају у грмљу, наводи свједок.

Напуштајући ово мјесто, Грема је тек видио праве размјере масакра.

"Пет километара сам пјешачио ходајући између мртвих тијела све док нисам стигао у село Малам Каранти које је такође било напуштено и спаљено", свједочи Грема, преноси Гардиан.

Локални званичници су саопштили да је због напада Боко Харама најмање 20.000 људи Баге и других околних мјеста на језеру Чад било присиљено напустити своје домове, а многи од њих су морали бјежати преко границе.

Осим тога, готово 600 људи се налази на острву на језеру, без хране, воде и крова над главом.

Овај напад на Багу није био први. Готово 200 људи је убијено у априлу 2013. године када су милитанти упали у град, што је изазвало жестоке борбе са нигеријском војском.

Овога пута најмање 16 насељених мјеста је сравњено са земљом, а екстремистичке групе су наишле на пуно мањи отпор, па је и масакр био већих размјера. Аналитичари за питања безбједности вјерују како су мета напада од прошлог викенда били цивили који помажу оружаним снагама да пруже отпор екстремистичким групама.

"Скривајући се између зидова чуо сам непрестану пуцњаву, експлозије, вриску људи и константно понављање Алаху екбер, што су узвикивали нападачи Боко Харама", свједочи Грема.

Испричао је како је у скровишту био неколико ноћи те да је сваке вечери када падне мрак успијевао ући у своју кући, појести нешто и попити воде да би преживио.

Његова породица није била код куће у вријеме масакра. Били су у мјесту Кукава километрима удаљени гдје су присуствовали вјерском обреду за родицу коју је Боко Харам убио прије два мјесеца.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гиле

11.01.2015 12:24

Како це ово оправдати бас ме интересује? Како це оправдати ових 20 000 недузно убијени људ, зена и дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

11.01.2015 19:05

Као да ће се неко питати засто су они свијету не важни.Срамота и гријехота јадан не дужни народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

12.01.2015 05:19

Уце дјецу од родјења мрзњи....

ОДГОВОРИТЕ