СПЦ: Престаните са објављивањем карикатура Мухамеда

Српска православна црква позвала је медије у Србији да одмах престану са објављивањем карикатура која вријеђају вјерска осјећања муслимана, те су из ове вјерске заједнице истакли како изражавају солидарност према муслиманима.

Србија 10.01.2015 | 19:38
СПЦ: Престаните са објављивањем карикатура Мухамеда

СПЦ наводи у саопштењу "да ових дана, када треба у миру и радости прослављати празнике Рождества Христовог, све је дубоко ожалостила и запањила вијест да су терористи у Паризу, на радном мјесту, убили 12 људи“.

Портпарол СПЦ-а Епископ бачки Иринеј је нагласио "читав цивилизовани свијет осуђује ово гнусно недјело и да СПЦ заједно са васцијелим православним српским народом изражава саучешће њиховим породицама и упућује молитве Господу за покој душа пострадалих“.

Иринеј је посебно указао на објављивање карикатура посланика Мухамеда у србијанским медијима.

"У исто вријеме, запажамо да су неки наши електронски и штампани медији пренијели карикатуралне приказе исламског пророка Мухамеда, не водећи рачуна о томе да на тај начин најгрубље вријеђају вјерска осјећања и убјеђења наших суграђана исламске вјере и да – нехотице или из елементарног незнања, што их не ослобађа одговорности – подстичу нетрпељивост, па и отворено непријатељство према припадницима муслиманске вјере, односно Исламске заједнице“, оцјенио је епископ Иринеј.

Према његовој оцјени ругање хисторијским личностима које су формирале вјерски идентитет стотина милиона наших савременика налази се изван граница законом зајамченог слободног изражавања и апсолутно је недопустиво.

"Позивамо упосленике наших медија да одмах престану са оваквим духовним насиљем и да поштују вјерска осјећања свих грађана“, поручио је у име СПЦ господин Иринеј.

СПЦ на овај начин, како стоји у саопштењу објављном на официјелном сајту, браћи муслиманима изражава солидарност и увјерава их да "вјерници Српске Православне Цркве, чија вјерска осјећања су у појединим медијима на исти или сличан светогрдни начин изложена понижавајућим приказима, ни на који начин не одобравају такво схватање слободе стваралаштва и природе секуларног друштва“.

"На провокације ове врсте ми реагујемо Христовом молитвом: Оче, опрости им јер не знају шта чине! И молитвом првог мученика новозавјетне Цркве, светог архиђакона Стефана: Боже, не урачунај им ово у гријех! Прва од ових реченица изречена је, ваља нагласити, са крста, послије распећа Христовог, за оне који су Га разапели, а друга непосредно прије него што ће свети Стефан издахнути, каменован од стране лажних ревнитеља за вјеру у Бога. Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“, закључио је епископ бачки Иринеј, портпарол Српске Православне Цркве.

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

абцда

10.01.2015 18:45

Браво СПЦ !! СВАКА ЦАСТ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

далеко, далеко, алл wаy то Пацифиц

10.01.2015 20:15

Ја сам Србин који ззиви врло далеко виссе од 15 година ... Најтоплије поздрављам рецци разума и саосеццања које долазе од нассе СПЦ - давно, давно, кад сам био у гимназији ццитали смо "ископассе ти оцци лепа слико" - нико не воли да његов лик буде деформисан (овде треба да додје сторзза рецц, али ја не могу да је се сетим басс сад) - једноставно, посстујмо се иако мислимо да имамо разлицците позиције ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштено

10.01.2015 20:18

Тако је господо "ко непоштује туђе не воли ни своје". Нека је бар неко ове седмице неśто изјавио паметно, јер очито је "ВЈЕРА" постала за ЕУ śпрдња...

ОДГОВОРИТЕ
Name

1945.

10.01.2015 20:35

Слазем се са владиком Иринејем.Бог нам је дао слободу,а како це је ко уптребити нека сам размисли. ОН је Најправеднији Судија, Сви смо ми Његова деца и немамо право никога исмевати.Како би се ми осецали да се појави, недао Бог, карикатура Христа? МИР БОЗИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирсо

10.01.2015 21:00

Ја сам муслиман и Велики поздрав на оваквим разумним изјавама и ријечима... Јос једном, само могу речи.... најбоље похвале Вама господине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теочак

10.01.2015 21:08

Свака част за овакво лијепе и културне ријечи!!! Воли своје, поштуј туђе!!! АЛЛАХУ ЕКБЕР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

10.01.2015 21:44

Свака част за овакав став. То је оно што нам треба глас разума и културе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

10.01.2015 22:28

Које је то слоодно мисљење да удјес цовеку у породицу, веру, дрзаву, куцу, и радис сто ти је воља, а када цовека изведес из такта, правис од њега будалу и правис окупљања свих оних који се приблизавају хитреловој идеологији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

10.01.2015 23:06

Кад це муслимански преставници да казу овако несто,мени се цини да они подрзавају сиптаре у прогону Срба са Косова,подрзавају и сепаратисте из Сандзака,ја искрено мислим да је Гос.Иринеј пропустио прилику да цути и да трци пред руду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

звака

11.01.2015 01:21

ако нас ви не приблизите нико други неце моци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

11.01.2015 09:04

Хвала за ријеци разума и толеранције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ Мостар

11.01.2015 10:04

Респецт за СПЦ, жао ми је свих жртава овог гнусног злочина у Паризу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиованни да Медина

11.01.2015 10:15

Драга Српска Православна Цркво, Молим те прочитај овај пасус: хттп://ен.wикипедиа.орг/wики/Сан_Петронио_Басилица#Модерн_террорист_аттацкс Драго ми је да би те "дубоко ожалостила и запањила вијест да су терористи у" Бологни разнели цркву, али да би "у исто вријеме, запазили да су неки тамо Италијански средње-вековници пренијели карикатуралне приказе исламског пророка Мухамеда, не водећи рачуна о томе да на тај начин најгрубље вријеђају вјерска осјећања и убјеђења наших суграђана исламске вјере." Због твојег (и оних као што си ти) образложавања насилничких актова ће још многи људи страдати. Исус би био баш поносан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злоцин је злоцин

11.01.2015 10:52

Не дао Бог никоме оно сто су урадили у Паризу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

11.01.2015 12:29

Е овакве изјаве требају да се цују из СПЦ! Уз народ а не уз политицаре, као сто се десава у задње вријеме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

11.01.2015 12:39

Мд / у потпуности се слазем са васим коментаром. Ови наси одувјек чезну за миром и толеранцијом а ови да пале, русе и убијају . Ми треба увјек да им прастамо а они ником ниста непрастају!!! Ја сам за то да се карикатуре педофила и његов портрет као човјека јавно објављују и да се јавно писе о томе ста је урадио малој недузној дјевојцици Ајши! Данас би он за то одговарао у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјера

11.01.2015 16:28

Не вређај, не свети се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

11.01.2015 18:19

Православци имају карактера,католици су нестабилни и превтљиви а уз то себицни.Ми Босњаци се требамо полако окретати Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: Босна

12.01.2015 11:05

Док је ликова попут Горана, јако тешко, готово немогуће, нажалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западна анализа

12.01.2015 15:20

У Бецу на бозиц православни стемају хилтијем у дзамији која је отворена у центру 11 Бецке опстине. У згради вецински зиве православни Срби, а бас тога дана и на сваки српски светац, као имају посла, хвала.

ОДГОВОРИТЕ