Српска рекордер у празницима

У јануару у Републици Српској рекордан је број нерадних дана, због празника.
У првих 15 дана Нове године у Српској је 6 нерадних дана. Званичних. Додају ли се томе викенди плус два дана за славу, радници у управи одмарају готово двије седмице.

Република Српска 10.01.2015 | 22:21
Српска рекордер у празницима

Државна администрација не треба да брине. Нерадних дана има и превише и сви су плаћени. Али брину они који не могу себи да приуште такав луксуз. Као сто су нпр. продавци књига.

Надокнађивања и прегршт слободних дана нема у Хрватској. То пред нашом камером потврђује и Зоран Бркић из Шибеника. У Хрватској се каже више ради, а мање одмара.

У приватном сектору, кажу, да јануар поједу празници. Не ради се, а порези морају бити плаћени.

У Фабрици обуће ''Бема'' направили су већ грубу рачуницу. У првој половини јануара због нерадних дана у минусу су скоро око пола милиона марака.

Радници у администрацији имаће још неколико слободних дана у наредним мјесецима.

Ове године Дан жена пада у недељу. Готово је извјесно да ће буџетлије шефови почастити скраћеним радним даном у петак или понедјељак. Слиједи Васкрс, затим 1.мај који који је пред викенд па ће службеници одмарати три дана. Онда је и 9. мај нерадни дан и тако редом до годишњег одмора.

(БН ТВ)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ЈА

10.01.2015 21:30

Нека па ста ко може тај може!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма није

10.01.2015 21:33

Проблем јануар? Јануара је било увијек, проблем су осталих 11 мјесеци. Сви су исти и гори од јануара. Ја кад сам радио негдје до 2009г, првих шест мјесеци био је рад за обавезе и државу, а других шест за мене, а сад свих дванаест за државу и обавезе и то ако успијеш бити на нули. Фала богу све сам прошле године затворио, три радње и отпустио осам радника. Боље ђжаба лежати него ђжаба радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1 мин 20

10.01.2015 22:15

бла бла бла у сваком слуцају је дрзава крива сто он није ниста успијо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

10.01.2015 22:44

Како се плаца и ово је много рада .... а за оне одозго само сто висе празника, њима лезе свакако, а тај приватник нека затвара ако му није добро, па нек иде негдје друго гдје му висе одговара ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

10.01.2015 22:49

Не видим у чему је проблем.Оно што ми славимо у Јануару , Католици славе у Децембру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холланд

10.01.2015 22:52

Треба празника,нек народ мало одмори од силног нерада..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

10.01.2015 23:07

Дај народу хљеба и игра, у овом случају више игара мање хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

11.01.2015 07:21

Није сељак науцио да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милос

11.01.2015 10:41

У праву сте.Засто се увек "вага" само оно српско,кад је свуда по свету све исто,само у друго време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

11.01.2015 10:58

Отимај сиромаснима да би дао богатима.Оцигледна је разлика измедју реалног и јавног сектора.На плату од 1000км 600 иде за разне доприносе.(дрзави).Стврно се дивим сваком приватнику(ко се бави производњом).Јавни сектор је одабрани слој парјтиских градјана(привилегованих).који нису свесни како узивају(цаст изузетцима.Мислим на борацку популацију).Заврсити факултет за мале паре и тразити добру плату од дрзаве.☺☺.Све док три ударена пецата у опстини костају 20км а обуцар за закрпљену ципелу наплати 5км нема напредка.Ускоро долази "конобар"да наплати поједено и попијено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса 977

11.01.2015 11:03

Не разумијем овакве натписе: када се у току године саберу наши и рецимо празници у Њемачкој - бјежимо им за 2 (Словима: ДВА) дана!?! Гледам прилог - питају човјека из Хрватске колико тамо има у јануару нерадних дана (каже човјек искрено - нешто мало , новинар клима озбиљно главом - а он фино нерадно наравно прославио задњу седмицу децембра). Осипам се на термине "радници у управи" и "буџетари" уз које овакве "перјанице" новинарства обавезно везују још и "нерад", "башкарење", "хладовина" - извините има нас "на буџету" који болесни идемо на посао,радимо у нехуманим и ненормалним условима, има нас који сваки дан питамо "да ли је била плата" ... Можда је умјесто потпиривања бијеса код људи који немају посао према запосленим -иако је ово прво лакше(!?!) - боље видјети зато ти људи немају посао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса977

11.01.2015 11:09

...Када се узме неки бољи пословни роковник и преброје СВИ нерадни дани у Њемачкој и сви наши - бјежимо Нијемцима за 2 дана. Код нас је све сконцентрисано у прво пола године ( гро тога у јанару) тако да у другој половини календарске године (јул- децембар) не буду свега два празника.. За рад празником (и викендом!) је држава прописала посебно боље плаћање свима онима који тада раде- ако плаћаш чланарину синдикату који те не штити или (мазохистички упорно) гласаш (или апстинираш на дан избора!) за онога ко прстом неће да мрдне па те заштити од приватног или државног послодавца (а има ту страшног робовласничког понашања за којег нема ни суда ни правде) - да ли је за то крив јануарски сет празника или нешто друго?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

11.01.2015 11:15

Ово је напросто глупост. Званично има 10 дана републичких празника, плус овај један за Православну нову годину који ће се као надокнадити. У АУСТРИЈИ у зависности од провинције и да ли празник пада у викенд или не има од 13 до 22 празнична дана. Два до три од тих радних дана се ради пола радног времена, а ако си добар радник имаш право да тражиш од шефа да ти и то да слободно. 80% ових празничних дана су католички празници, њихови велики свеци као што су Три краља, Сви свети и сл. На све ово радник има у старту 25 радних дана плаћеног одмора. Значи није проблем у празницима и нерадним данима! Проблем је у томе што се за вријеме оних радних дана ништа не ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

11.01.2015 15:10

није проблем јануар вец осталих једанаест мјесеци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

11.01.2015 16:12

За Милос.Није тацно,у Сведској је нерадни дан само први дан Бозица и само 1.Јануар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свајцарска

11.01.2015 16:20

Колико ви имате празника у јануару свајцарци имају толико за цитаву годину. Празници нису плацени сваки дан се ради 6 мин висе који се не рацунају у радни дан за празнике.радис осам ипо сати а рацуна ти се осам сати и 24 минуте. Ако је празник за викенд не преноси се на радни дан. Зато мање кукајте висе радите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

11.01.2015 16:30

Швајцарац не лупај. Радиш 8 сати, оних пола сата ти је пауза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свајцарац

11.01.2015 20:20

8.5 радни сати зј 42 сата недељно па рацунај. То је радни без пауза паузе нису плацене доруцак руцак и пусење је на твој рацун откуцас карту па прави пАузу колико хоцес на крају мјесеца ако си у минусу одбије ти од плате ил дас дане од одмора. Ја морам да платим паркинг кад паркирам ауто испред фирме а код нас тразе да им послодавац плати пут а јелу и пицу да не писем све сам плацас код нас хоце паре за топли оброк раде осам сати ту им је и доруцак и руцак а приватни телефонски разговори да не прицам о томе. Свајцарци гасе телефон кад поцињу да раде због телефона мозес добит отказ а код нас односно вас немозес добит услугу због приватних телефона

ОДГОВОРИТЕ