Бризбејн: Лијепа Мара за мало боља од лијепе Ане!

Ана Ивановић је тениску 2015. отпочела другим местом на турниру у Бризбејну, у чијем је спектакуларном финалу изгубила од друге најбоље тенисерке света, Марије Шарапове, са 7:6(4), 3:6, 3:6.

Тенис 10.01.2015 | 13:00
Бризбејн: Лијепа Мара за мало боља од лијепе Ане!

Мајсторије две врхунске играчице, потези којих се не би постидели ни асови из мушког дела "белог спорта", прецизност и снага какви доликују великанима спорта, те драматичност преокрета и њихових наговештаја - све то, и много тога више, могла је да види публика у судару ове две тенисерке.

Први сет: Велики Анин преокрет и "челични живци"
Уводна два гема протекла су у прличној доминацији сервисерки, а онда је у трећем Ана додала гас и успела да дође до две брејк шансе. Ипак, један бекхенд је најпре послала у аут, код друге је била непрецизна при покушају да пошаље квалитетну форхенд-паралелу, па је Маша успела да се спасе и поведе са 1:2.

На томе се није зауставила, јер је прилично агресивно напала Анине сервисе, што јој је омогућило да преузме иницијативу. И, захваљујући дворучном бекхенду који ју је савршено служио, изградила је брејк-шансу, коју је и искористила за вођство од 1:3 када је Ивановићева наредну размену удараца завршила погодивши са основне линије мрежу.

Није одустајала Ана ни од квалитетних удараца са дистанце, ни од свог осмеха, иако јој резултат није био у корист. Поново је стигла до брејк шансе, поново се извукла Рускиња, а онда, уз серије фантастичних "слајсева", али и погађања самих углова терена разорним форхендима, Шарапова је мини-преокретом увећала своју предност на 1:4, иако разлика у класи, а и приказаном - уопште није била толика. Нијансе су, међутим, одлучивале да сви битни поени припадну баш њој.

Руској тенисерки, другој на ранг листи Женске тениске асоцијације, потом је почела да мало попушта концентрација. Ана је без великог отпора пришла на два гема заостатка, а онда кренула у напад на Машине сервисе. И, ем је одлично нападала, ем је Шарапова у том, седмом гему, направила две двоструке сервис-грешке, а друга је озваничила брејк којим је Ивановићева пришла на 3:4.

Недуго затим дошло се и до изједначења, јер су на ред дошли и асови Српкиње, као и немоћ њене супарнице због снажних, а врло прецизних форхенд-удараца који као да су напрасно знали само за места где се спајају основна и бочна линија терена.

Шарапова је после три узастопно изгубљена гема ушла сконцентрисаније у наредни, у њему је, уз два аса, повела са 40:0, а онда издржала краткотрајни Анин налет и једним прецизним форхендом дошла до 4:5 пред сервисе Ивановићеве. А њих су пратиле и грешке, па су три у низу донеле Маши две узастопне сет лопте јер је повела са 15:40. Ипак, ни тада Ана није поклекла, кренула је врло офанзивно и, "везавши" све наредне поене у том гему спасила обе сет-лопте и, недуго затим, стигла до 5:5.

Узвратила је Рускиња сигурном игром на своје сервисе, допустила је само привремену стрепњу код 30:30, не и да испусти наредна два поена, па је пребацила терет одговорности на Ану, која је дошла на ред да сервира, тада за изједначење на 6:6, у чему је и успела, па је на ред дошао тај-брејк. У њему је Шарапова успела само да на трен уздрма ривалку, када је са два узастопна поена изједначила на 4:4, но наредна три је освојила Ана која је уз чувено "Ајде!" прославила освајање првог сета.

Други сет: Шарапова бриљирала на своје сервисе, Ана беспомоћна

После изгубљеног првог сегмента овог финала, Шарапова је пробала да брзо одговори. Кренула је по брејк у уводном гему другог сета, била на корак од тога јер је имала једну шансу за то, но Ана се извукла јер је мирно одиграла у тој и наредним напетим ситуацијама, па је повела са 1:0. Међутим, када је следећи пут Рускиња дошла до те шансе, није пропустила прилику да је и реализује.

Било је 1:1 када је Ивановићева сервирала, а притом почела и прилично да греши у томе. Морала је све чешће да користи и "други сервис", што је њена супарница изузетно добро користила да из "ритерна" нападне. Радила је то толико добро да је у дугом, баш дугом трећем гему, коначно дошла до брејк шансе и онда дочекала двоструку сервис грешку Српкиње да поведе са 1:2.

Ана је потом почела да мање греши, не и да довољно подигне квалитет своје офанзивне игре да би парирала напрасно разиграној супарници. А Шарапова је тако слала лоптицу својим форхендима, да је Ивановићевој остало само да јурца тамо-амо иза основне линије и покуша да прикупи концентрацију и снагу након што је семафор показао 1:3.

Управо то јој је и помогло да издржи нови налет Рускиње, која је стигла до још једне брејк шансе, но форхенди су тада спасили Ану, која је после двадесетак минута "одсуства" поново призвала своје осмехе задовољства. Ипак, иако је у наредном гему повела са 0:30 и чинило се да је брејк за изједначење на помолу, Шарапова је "додала гас" и са четири узастопна поена повела са 2:4, а онда изнова изградила брејк шансу. И, по ко зна који пут, Ивановићева је одговорила на тај изазов баш како треба, храбром и врло прецизном игром, па је малим преокретом пришла на гем заостатка.

То је увећано на 3:5 јер је Шарапова наставила да доминира у својим сервис-гемовима, а онда је Ани потпуно попустила концентрација, дозволила је да после вођства од 40:0 изгуби пет поена у низу и, новим брејком, изгуби и сет.

Трећи сет: Спектакуларна борба

Врло "живахно" је почела одлучујућа деоница, сервисима Шарпове и дефанзивним бравурама њене супарнице. Ипак, у два кључна поена врло мало је недостајало Ани да луцидне покушаје претвори у поене, па је са 0:1 повела Маша, која је паузу између два сета провела потпуно непомично, жмурећи и концентришући се покрај терена.

А не само да је била концентрисана, већ и даље врло снажна у својим настојањима да искористи и најмањи кикс ривалке. Када се он и догодио при крају другог гема, уследио је "ритерн" попут чувеног Новаковог на Федерерову меч лопту на УС Опену, чиме је Шарапова стигла до брејка и вођства од 0:2. То је за само два минута увећала на 0:3, јер је силина њених удараца била малтене двострука јача од Аниних, која уопште није имала решења, па је са нулом изгубила тај гем.

Више је болела она нула на семафору која се дуго није мењала, но то није дуго потрајало. Напротив, почела је да мирује "тројка", јер је Ана најпре добро исконтролисала збивања у свом сервис гему, потом у наредном изградила 0:40 и недуго затим успела да реализује другу брејк шансу те да, захваљујући прејаком Машином ударцу, приђе на 2:3.

Радост је, међутим, у табору српске - трајала врло кратко. Брејком је узвратила Шарапова, делом због својих сјајних потеза са основне линије, делом због нове порције грешака српске тенисерке, па је семафор показао два гема разлике у корист Рускиње. Не и задуго јер је, на одушевљење публике која је уживала у истинском спектаклу, и Ана направила брејк, искористивши другу шансу у том, седмом гему трећег сета.

А онда, када се чинило да је дошао прави тренутак за јуриш у преокрет, за шта је прво било неопходно изједначење, Ивановићева је поклекла. Није више имала снаге за разорне ударце маестралне Марије Шарапове, која је изнова направила брејк, повела са 3:5 и уздрмала супарницу. Иако се Ивановићева није предавала, штавише - спасила је две узастопне меч-лопте, за трећу није било лека - па Маша и у 13. години заредом стигла до бар једне тениске титуле.

Коментари / 0

Оставите коментар