На антидепресивима сваки трећи радник!

Чак 30 одсто испитаних радника у РС потврдило је да пије антидепресиве како би могли да раде свој посао, потврдили су из Савеза синдиката РС.

Република Српска 10.01.2015 | 22:35
На антидепресивима сваки трећи радник!

"Проблеми које радници имају, попут тога да не добију плату, повезани су са њиховим здравственим стањем и психичком стабилношћу, тако да је све више оних који пију антидепресиве", истичу из Савеза синдиката РС.

Коментаришући ове податке, Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС, рекао је да се, када је ријеч о овој грани, биљежи велики број прековремених сати.

"Кажу им, на примјер, данас у пола три да тог дана остају радити до шест сати на послу, а дијете није изведено из вртића, није код куће направљен ручак и слично. Радници, такође, говоре да те антидепресиве пију због мобинга над њима", казао је Ружичић.
Према његовим ријечима, врло често се радницима повећава и норма након што испуне оно што је од њих послодавац тражио.

"Све су то фактори који забрињавају раднике, а поготово је лоше опште стање, попут тога да својом платом, која је у нашем сектору за прошлу годину износила 471 марку, не могу да измире све своје обавезе", навео је Ружичић.

Да је и сама потезала за лијековима за умирење, признаје Аница Рамић, предсједница Удружење за помоћ особама злостављаним на радном мјесту "Стоп моббинг", која сматра да су ови подаци Савеза синдиката РС валидни, а можда је, према њеним ријечима, стварност још и више алармантна.

"Да вам кажем, имате можда и више оних који користе антидепресиве, а то не приказују. Ја, као здравствени радник у Дому здравља, гледам и могу тврдити да људи узимају антидепресиве да би себе заштитили од стреса", казала је Рамићева.

Подаци Савеза синдиката РС су разљутили послодавце, који тврде да је ријеч о манипулацији.
"То су манипулатори! Стварно ме питајте шта год хоћете на свијету, али немојте да коментаришем податке Савеза синдиката РС, којима манипулишу и радницима и јавности. Дајте те приче нека неком другом подстављају. Ти подаци нису тачни и манипулаторски су", рекао је Предраг Згоњанин, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Иначе, потрошња антидепресива и лијекова за смирење у РС за три године је порасла, показују и званични подаци који се односе на цијелу популацију.

"За седам мјесеци прошле године укупно је издато 168.588 кутија лијекова за смирење, док су издате 111.702 кутије антидепресива. У истом периоду 2011. године укупно је издата 130.071 кутија лијекова за смирење, а 86.644 кутије антидепресива", потврдили су раније из Фонда здравственог осигурања РС, уз напомену да је најпрописиванији антидепресив сертралин.

Психолози напомињу да се, и када пацијенти пију терапије које су усмјерене на одређене психичке сметње, паралелно ради и на отклањању узрока проблема. Лијекови, објашњавају стручњаци, лијече посљедицу, а не узрок.

Извор: Независне новине

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

теслиц

10.01.2015 09:10

Додик, Жеља и Богданић не пију сигурно када имају пола републике у приватном власништву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

10.01.2015 09:19

Сретан нам Дан републике, други дан. Јуче је све било пуно еуфорије, те "живјела нам наша Република", те "то је светиња, друге државе немамо", а већ данас сви на антидепресивима. Добро, не баш сви, само трећина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонимус

10.01.2015 09:20

На антидепресивима су сви и они који имају посао а нароцито они који немају посао. Назалост и млади су на антидепресивима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан

10.01.2015 09:33

Могу само да потврдим податке Синдиката, све је апсолутно тачно, подаци су и гори у пракси, тачно је да никад не знате кад цете тај дан кући, да немате додатни одмор у случају прековременог до 10 сати дневног рада, да најмање половина пије антидепресиве или лијекове "за смирење", да је просјечна плата испод 500км, да пола прековремених обришу и не плате, да Град донесе Уредбу гдје обрише државнепразнике, да се рад викендом и на празнике не плаћа у складу са Законом, те да у слободне дане не смијете далеко ићи јер никад не знате кад ће вас звати и ви морате доћи. Ја сам радио по 370 сати мјесечно,примао плату за триста сати, а породицу ни видјао нисам, па опет без разлога отказ, кад вас потроше и психички и физички након пар година. Наравно, увијек вам могу дати отказхиз било код разлога. Нпр.:економски, технолошки вишак или сл. За то не треба нови закон о раду

ОДГОВОРИТЕ
Name

кока

10.01.2015 09:38

Једног дана и Згоњанин це их пити... ако Бог да!

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

10.01.2015 09:43

Вољела би цути Зељкин коментар на ову тему!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

10.01.2015 09:47

Браво Додик! Ста друго реци,јер бице јос и горе ал сами смо га бирали. Вазно је да Баја и његова свита има свега преко главе , ситна раја није ни битна осим да му да гласове. Ради криминалац ста хоце и како хоце бас као да је цела РС његова цацевина.Док је оваца бице и вуне и зато казем "браво за Додика".

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

10.01.2015 10:11

То је нама наша борба дала. Нису само плате проблем. Отиђите у било коју институцију гдје је директор Бајин "кадар" исти образац понасања као шеф. Бахатост, некултура, мобинг. Фонд ПИО најбољи примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

10.01.2015 10:30

Нажалост то нам се дешава јер смо у транзицији.На прсте једне руке се могу набројати приватни послодавци који иоле поштују радника.А што се тиче"БУЏЕТА#" ту партије врше мобинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

10.01.2015 12:18

Антидепресиви нису потребни само у државним службама, гдје је нациналност уједно и занимање, ... а ми шутимо (сви) и гутамо (и антидепресиве), умјесто да да се ухватимо оружја и ударимо по онима којима је нација занимање (добро плаћено), и који преко наших леђа остварују луксузни живот... немамо ми ту петљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реални

10.01.2015 12:40

Ма и висе од трецине пије разне таблете за смирење. Крпе људи крај са крајем, отказ могу добити сваки дан, кредити дигнути једва се врацају, струја вода интернет, треба дјеци купити ципеле патике, дати за сколу, к... ма незна народ куд удара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резимске агенције

10.01.2015 13:55

Да вам је тек видјети колико се ради у неким резимским агенцијама за обезбједјење и јос касни плата.Док власник вози 3 аута а добио је од СНСД-а агенцију за банкарство,слузбени гласник и обезбједјује митинге СНСД-а у Бања Луци(предизборни).

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин из тслица

10.01.2015 15:39

Додик треба да пије за масноцу дага смрт не превари па да се извуце од затвира 2018

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дејан

10.01.2015 16:56

А да ли ко из Синдиката пије депресиве.Нешто ми је њихова "брига"за раднике жалосна.Зар Синдикат не треба да води бригу о раднику,него "продаје"маглу.А њихове плате....солидарне са радничким.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКОЛА

10.01.2015 17:57

ПО ПУНИМ КАФИЦИМА,ЛИМУЗИНАМА,БОЗИЦНОЈ И СЛАВСКИМ ТРПЕЗАМА,МУЗИЦИ И ПУНИМ МАРКЕТИМА КРИЗЕ НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

10.01.2015 19:14

Није онда ни чудо што сте опет изабрали додика и његов криминализовани систем. На срећу он ће се сам скршити, само што није. Осим ако му Амери не дају још лове...колико треба да се агонија продужи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЛО ЈЕ 30 ОДСТО

10.01.2015 20:20

ЗАПОСЛЕНИ НА АНТИДЕПРЕСИВИМА,МЛАДИ НА МАРИХУАНИ. СВИ СМО ОТИШЛИ ДО ДЈАВОЛА,АЛИ БИЛО ЈЕ И ОНИХ КОЈИ СУ УПОЗОРАВАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЛО ЈЕ 30 ОДСТО 2

10.01.2015 20:52

А ОНИ ШТО НИСУ НА АНТИДЕПРЕСИВИМА СУ НА РАКИЈИ ТАКО ДА ЈЕ ПРОЦЕНАТ ГАРАНТ ПРЕКО 50 ОДСТО, ЕТО НАС У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ЈОШ САМО МЕХАНИЗАМ КООРДИНАЦИЈЕ НАМ ФАЛИ, ХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

10.01.2015 21:38

Како да не пијем таблете кад радим ко коњ док већина празнује све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цис

11.01.2015 06:27

И послодавци су на антидепресивима радници би да буду на боловању дрзава трази порез банке узимају камате увозницки лоби гуси насу производњу и то је за послодавца идеално господо радници постаните послодавци пола вас је имало радње па сте угасили све нас цека пропаст или антидепресив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

11.01.2015 12:00

Доктори би требали упућивати пацијенте да иду протествовоати пред зграду владе а не дрогирати пацијенте. Први начин лијечења је много ефикаснији. И не штети здрављу нимало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

12.01.2015 08:57

Ма нема везе због антидепресива, зато је зграда владе од четврт милијарде КМ стуб одбране српства у овом дијелу свијета. Нека нам живи наша драга Република Српска!

ОДГОВОРИТЕ