Сколс о Видићу: Од збуњеног до легенде!

Легендарни везиста написао је колумну о томе како су Немања Видић и Патрис Евра на Олд Трафорду прошли пут од збуњених новајлија до легенди клуба.

Фудбал 09.01.2015 | 14:20
Сколс о Видићу: Од збуњеног до легенде!

Пол Сколс (40) био је саиграч Немањи Видићу седам година, све док није отишао у пензију. Са српским штопером освојио је пет титула Премијер лиге, Лигу шампиона, ФИФА Светски куп за клубове и три Лига купа.

Од првог дана Ужичанина у Манчестеру пратио је његов развој, као и адаптацију Патриса Евре. Обојица су дошли на Олд Трафорд у истом, јануарском прелазном року 2006. и истовремено пролазили кроз исте муке.

Сада су и Србин и Француз у Италији. Док Видић пролази тежак период у Интеру, Евра је стандардни члан првог тима Јувентуса.

Овако је из угла Пола Сколса изгледао њихов долазак у Манчестер.

"Док сам био у Јунајтеду, долазак новајлија у јануару никада није био наш стил. Највећи део посла у вези са трансферима обављан је током лета, када су долазили најбољи играчи и интегрисали се у клуб пре него што сезона почне.
Међутим, с времена на време сер Алекс Фергусон знао је да одступи од тог правила и било би фер рећи да у тим ситуацијама није увек све ишло како се надао. Ипак, све у свему - и у томе је имао позитиван учинак. Када погледам јануарски прелазни рок 2006, подсетим се чињенице да не можете увек судити о фудбалеру на основу првог утиска".

Наравно, ту мисли на Видића и Евру, који су те зиме дошли из московског Спартака и Монака.

"На пример, рећи ћу само да је свлачионица била забринута када су они стигли и да смо се питали да ли су они адекватна појачања. Ипак, постали су једни од највећих играча у клубу у последњих десет година, а можда и у историји клуба. Обојица су били капитени Јунајтеда у различитим периодима. Дали су најбољи пример да је фудбалерима који долазе први пут у Премијер лигу потребно време за адаптацију".

О ПАТРИСУ ЕВРИ

"Мислим да је Патрис описао своје прво искуство наступа у Премијер лиги као 'улазак у веш машину'. На полувремену његове прве утакмице на стадиону Етихад - а, дебитовао је у дербију Манчестера - могао бих рећи да је Сер Алекс 'искључио центрифугу' и оставио га у свлачионици. Патрис се није вратио на терен у другом делу и није било тешко закључити зашто.

Изгубили смо тог дана и иако нисам играо, остало ми је трајно сећање на то како су фудбалери Ситија означили Патриса као мету. Не кривим их, ми бисмо исто радили. Нападали су га дијагоналним додавањима на његову страну, нашу леву, и Тревор Синклер би сваки пут нападао лопту, склањао Патриса са пута и Сити би лако дошао иза наших леђа. На полувремену смо губили 2:0, изгубили смо 3:1, Кристијано Роналдо је добио црвени картон... Све у свему - лоше поподне за нас.

Када је Патрис стигао, повремено смо се питали да ли је менаџер довео џокеја, а не фудбалера. Практично ништа није показивао. Међутим, постепено је показивао карактер. Био је то чврст играч, жесток борац, који је био одлучан у борби. Био је решен да не дозволи да га менаџер склони са стране и да га учини заборављеним у Јунајтеду. Испрсио се и преузео ствар у своје руке.

Патрис је потом постао један од најбољих бекова које је Јунајтед имао. Када се Габријел Хајнце опоравио од повреде укрштеног лигамента, Евра је већ био први избор на својој позицији. Следеће сезоне је освојио прву од укупно пет титула Премијер лиге и остало је историја. Уживам гледајући га у Јувентусу".

О НЕМАЊИ ВИДИЋУ

"Можда ће вас изненадити да чујете да Немања по доласку из Спартака из Москве није био снажни штопер који је потом постао. Ничега није било у његовој игри када је дошао. Био је мршав и релативно сте лако могли да га одгурате од лопет. Као Патрис, прошао је тешке недеље на почетку боравка у клубу. И на тренингу и на утакмицама.

Дебитовао је у поразу од Блекбурба 4:3, на Ивуд Парку. Рио Фердинанд играо је у средини, па добио црвени картон. То је била једна од оних лудих утакмица Премијер лиге, са головима који 'лете' на све стране, грешкама одбрана и жестоким стартовима. Немања је вероватно веома рано схватио да није довољно снажан да у том тренутку игра у средини одбране. С тим у вези је и урадио нешто.

Следећих годину дана, када год сам пролазио поред теретане виђао сам Немању унутра како диже тегове. Претворио је себе у великог, снажног централног бека, способног да склања нападаче са свог пута. Увек је имао одличну игру главом, али га је та врлина, у спрези са снагом, учинила непобедивим у ваздуху. Кроз каријеру у Јунајтеду, играо је чврсто на тешким гостовањима и истицао се после продора и центаршутева из прекида када је тим био под великим притиском.

На тренинзима, био је другачији. Увек је више себе волео да види као 'Број 10'. Био је веома умешан са лоптом. Штета што су повреде узеле најбоље од њега на крају боравка на Олд Трафорду. Ипак, каква је то каријера била. И његова и Патрисова. Обојица су били сјајне личности, а менаџер их је довео за 22,4 милиона евра. Није лоша цена за двојицу будућих капитена Јунајтеда", написао је Сколс.

Коментари / 0

Оставите коментар