Приоритет запошљавање бораца ВРС

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је без ангажовања комплетног друштва, прије свега Владе Републике Српске, јавних предузећа и локалних заједница, немогуће ријештити нагомилане проблеме борачке популације у Републици Српској.

Република Српска 09.01.2015 | 12:46
Приоритет запошљавање бораца ВРС

"Приоритет је запошљавање демобилисаних бораца Војске Републике Српске. Тражићемо и измјене закона који ће обавезати послодавце, а у супротном спремни смо и на протесте", нагласио је Савчић у емисији "Пулс" БН телевизије.

Демобиласани борци су незадовољни својим статусом у друштву. Незапослени, сиромашни, питају да ли је то за шта су се борили. Највише их боли
неправда.

"Није мали број људи који нису били у рату, а да имају приоритет при запошљавања и многим другим стварима, а истовремнео велики број демобилисаних бораца је без посла. Борци се не боре за социјална примања, већ равноправан положај у друштву и да од свог рада могу да живе", истакао је Савчић.

Енергичније ћемо се борити за запошљавање борачке популације, истакао је Савчић.

"Да ли ћемо то радити промјеном закона да се уведе обавезујућа клаузула, санкције послодавцу. Борачка организација посједује снагу да то доведе у ред", рекао је Савчић.

У случају неразомијевања власти, предсједник Борачке организације не искључује и масовне протесте демобилисаних бораца.

Савчић указује да је недопустиво да Народна скупштина не подржи приједлог Борачке организације да се Влада Републике Српске обавеже да пружи сву потребну правну и финансијску помоћ осумњиченим Србима за ратне злочине.

Он тврди да су до сада заказале републичке институције које су се бавиле истраживањем злочина над Србима.

"Требали су урадити два задатака – прикупити документацију о злочинама над Србима и пруже помоћ оптуженим за ратне злочине. Не да
бране, али бранимо истину, да се зна шта се гдје десило и ко је за то одговоран. Ја сам добио увјерење да ће се о томе још говорити и ја ћу
учинити све да се изборим да ови борци добију правну помоћ", рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске.

Савчић је указао да је до сада више од 600 Срба осуђено или им се суди за ратне злочине и то махом под велом удруженом злочиначког подухвата, а не личен одговорности. И ако власт не реагује на прави начин, овакав процес оптужби против српског народа може довести до веома тешког положаја статуса Републике Српске, истакао је Савчић.

БН ТВ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

дивце

08.01.2015 21:54

Даце Бог да се запослимо па да опстанемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања Станковиц

08.01.2015 21:56

Ја се слазем са господином Миломиром Савицем.Да је приорирет запосљавање бораца јер су они запостављени у насем друству.Заборављени су од самог председника па цак и од изврсне власти.Такодје сто би господин рекао откуд толико да су срби правилу ратне злоцине.То ми је питање нејасно и тразим одговор.Борци треба да су на радним мјестима а не по болницама и цекају у цекаоницама хоце ли ох примити или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица..

08.01.2015 22:07

Господине Савцицу слазем се са Вама али питање само једно је гдје су ту дјеца погинулих бораца осим сто смо на бироу!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ ПОДРИЊЕ

08.01.2015 22:10

ПРИЦА О ЗАПОСЉАВАЊУ ЈЕ СУПЉА ПРИЦА, ОД ТОГА НЕМА НИСТА. ЦОВЈЕЦЕ ДАЈ ВИСЕ ЈЕДНОМ ТАЈ БОРАЦКИ ДОДАТАК НЕКА БУДЕ ЗА СВАКОГ БОРЦА КОЛИКО ЈЕ ЗАСЛУЗИО. АКО МОЗЕ РАКУЉ ДОБИТИ НЕКО ПОВЕЦАЊЕ ПЕНЗИЈА ТРАЗИ ЗА РВИ БАР НЕКО ПОВЕЦАЊЕ ЗА 2015.

ОДГОВОРИТЕ
Name

к'о фол борац

08.01.2015 22:11

Референдум о исељењу на Нови Зеланд па да цувамо овце, ко људи. А и тамо би нас задесио неки Додик....

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

08.01.2015 22:33

Мене само интересује колико има здравих и радно способних бораца.Знамо колико је година просло од рата,махом су људи усли у године,обољели,неки похапсени,многи су инвалиди и сад вама они пали на памет.Залосно, колико це их за 10-20гд бити зивих и за такву РС се они борили.Такво понизење и небригу није нико дозивијо,горе им је него у рату.Нека им је драги Бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

08.01.2015 22:38

АТВ вецерас јавља да ниста нема од руски кредита, а струцњак из словеније је објавио да је снимак Зељке оригиналан. Титулу предсједника Републике Српске преузео Цовиц. Ста то Баја смјера, јадни су инвалиди рата само им обецају и вуку их за нос и подјебавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

08.01.2015 22:51

Сити смо ми васих лази и петљанија вец 20 година драги господине.Пусти супље прице немој људима пристајати на муку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самоук

08.01.2015 23:27

А, борци ВРС још мало па сви помрли, што од старости, што од глади...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

08.01.2015 23:28

Сматрам да борцима не треба никакво приоритетно запошљавање, само РЕД И ПОРЕДАК! Како већини тако и њима, без обзира на заслуге! Они нису ни ишли у рат због тих јебених пар марака помоћи! Него да одбране своје! Али како прихватити кору хљеба док банда узима кредите и воза најлуксузнија аута! Медјутим, ко ће тај неопходни ред и поредак у овој вукојебини осигурати? Бандити који су све развалили и опљачкали? Нема шансе! Потребна је промјена свијести, смјена власти односно потпуно уништење лоповско-полтронског система, искорјењивање корупције и негативне селекције. Одузимање све отете и напљачкане имовине. То могу осигурати само чисти а способни људи на челу државе и њених институција и органа, и тек онда се могу, и борци, а и остали, нечему надати. Овако могу само поцркати а прије тога ментално обољети. Да ли је на овом простору након свих ових тортура које трају више од 20 година остало још оних који нису у стању и неће никада подвити реп и љубити у руку багрове, показаће скоро вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

08.01.2015 23:29

Ја се такодје слазем са господином Миломирем запосљавање јесте приоритет а не ови отпадци од борацког додатка поготово годисњег па људи моји висе циганка упроси до подне.А и ова прица ми цемо овако онако протести буна тразицемо је досадила и богу и борцима ниста се неради конкретно а вода је до грла немају људи од цега да зиве.А и волио би да ми неко одговори власт борацка организација или било ко колико је демобилисаних бораца РВИ дјеце погинулих бораца на бироу кои активно тразе посао дали је ико радио социјалну слику те популације да се тацно зна ко нема средстава за зивот коме је стварно теско и то именом и презименом само тако се мозе помоци коме је највисе потребно.Господине Миломире треба разговарати али ти разговори морају бити кратки и морају бити остри резови борацка популација је толико понизена у републици коју су стварали да нема даље то је то дно дна ако незнате доста породица из борацких категорија је БОЗИЦ доцекало уз свијецу како и доликује али и послије бозица та свијеца гори јер је струја искљуцена а и свијеца је при крају кад догори ста остаје само мрак.ОВАЈ КОМЕНТАР ПОСВЕЦУЈЕМ МОМ ПРИЈАТЕЉУ САБОРЦУ БОРЦУ ПРВЕ КАТЕГОРИЈЕ РАТНОМ ВОЈНОМ ИНВАЛИДУ АЛЕКСАНДРУ КОЈИ ЈЕ ПРИЈЕ ПАР ГОДИНА ПРЕМИНУО ПРЕД АПОТЕКОМ НЕМАЈУЦИ ПАРЕ ДА КУПИ ЛИЈЕК КОЈИ МУ ЈЕ БИО НЕОПХОДАН.Толико о бризи друства за борце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нм

09.01.2015 11:11

Залосно је да се о статусу бораца прица јос увијек. Све док се бивси борци јавно,јасно и гласно не одрекну политицара, криминалаца,лопова, ратних злоцинаца и сву ту багру не посаљу тамо гдје им је мјесто стање се неце промјенити. Овом стању једини лијек је револуција али она се немозе десити јер нас ови други пласе поновним сукобима са другим народима,нестанком рс,бих и сл.на фин и миран нацин ови неце никад отици јер им је исувисе добро да би се свега одрекли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.01.2015 11:41

Ево ја ћу вам навести један од многих примјера у Фочи. Бранко Вујичић класични дезертер значи побјегао пред сами рат а вратио се када је све завршено експресно је добио посао противпожарног инспектора. Можете питати Александра Голијанина посланика у НС РС-а гдје је он био док су падале мртве главе. Могао бих написати цјели реферат. Жалосно је што су сви они прошли "ревизију"... Ако Миломир не буде агресивнији појешће га ова мафија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

09.01.2015 11:56

Права бораца,шупља прича која се прича око Дана Републике, евентуално у вријеме предизборних кампања или у ситуацијама кад причу о тој популацији треба искористити за дневно-политичке потребе. Колико је прошло од краја рата? Да је неко мислио за све ово вријеме о тим категоријама они би се вратили на своја радна мјеста одакле су и мобилисани и отишли у рат. Међутим чињенице и сама истина о борцима изглеада овако. Ти људи су искориштени за потребе неке врсте буржоаске и нациналистичке револуције. Циљ те револуције је очигледан,устоличити на власти националистичку олигархију и њихове послушнике,који ће лијепо живјети на рачун оних који су се борили у рату. Ти олигархи нису ни мислили да након рата те људе треба запослити,не, још су им за "награду" уништили њихова радна мјеста и фабрике које су прије овог рата како тако радиле. Пошто више нема фабрика,аутоматски се појављује огроман вишак радне снаге, што ова нациналистичка олигархија обилато користи. Почиње рад на црно, безобразно ниске и уз то још нередовне плате. Лично мислим да је рат исцениран и организован од домаћих националиста потпомогнут од европских и свјетских моћника. Можемо признати или не, али до појаве национализма ми смо у бившој земљи лијепо и безбрижно живјели. Како сада живи онај ко се борио у рату 90-тих, како живи обичан човјек питам ја вас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

је ли то озбиљно

09.01.2015 20:33

Ама цовјеце, гдје си ти мислио да се мозе запослити и мали број бораца. Ако се шалиш, није умјесно, а ако мислиш озбиљно, онда ти ниста не знаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

09.01.2015 22:09

Савцицу у реду је треба помоци те људе које хапсе ,да се бране и да им треба прузити финанцијску и правну помоц и ти то ти лијепо тразис од Скупстине да подрзи прједлог БО.Па молим те треба помоци и РВИ којима је умањена или укинута инвалиднина и који досада у вецини имају судске пресуде у своју корист али никако немогу доци до својих права јер се то стално врти у круг ревизија -суд ревизија-суд и тако годинама молим те да и нама обезбједис правну помоц односно бесплатнога Адвоката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

09.01.2015 22:18

Савчићу, смјешно и тужно, ако ниси конкретнији у својим намјерама поднеси оставку. Прича коју причаш не даје никакв резултат, ало гдје је резултат. Ти лијепо обуко одијело, кравата, фино се обријо и почешљо, имас држање и то је то. Нема разлике измедју тебе и Пантелије Ћургуза, а он се макар наплатио код Додика. Уради нешто конкретно, ало, уради нешто!! Пратим те редовно да видим колико си спреман и способан да не урадиш ништа. А ви борци, ајде пробудите се, шта је са вама, дрзни те се, одбраните Српску од непријатеља који нам је дошао главе и гради пут са неколико трака у пропаст нас и насе дјеце. Имате ли ви дјецу и унучиће, па макар због њих урадите нешто, немојте само кад све падне и пропадне рећи "јебига". Јебига јер нисте знали и видјели, а ови попут Савчића нису знали да вас поведу. Срамићете се своје дјеце и унучади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

10.01.2015 12:45

Драги моји борци инвалиди рата, да ли се ико од вас сјеца акције у Бања Луци под називом Септембар 93.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

10.01.2015 13:25

Драги моји борци, бојим се да је касно за било какве промјене. Сви цемо заврсити као покојни Смиљаниц који је себи одузео зивот пред преседниковом палатом. Оставио опростајно писмо које нико не објављује. Ето колико нас борце цијене у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незапослена

11.01.2015 08:03

Господине генерале, Били сте командант бригаде гдје је био и мој отац.(Пансион БоБ).Ја сам као магистар наука са јавног факултета на бироу па Вас питам да ли бих и ја била запослена да је којим случајен мој отац погинуо на Златишту?Пустите демагогију!Док влада СНСД и Ви као њихова продужена рука, ја се ничем не надам.Позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рањени борац

11.01.2015 08:28

Борачку организацију треба укинути а питања бораца рјешавати у Министарству рада или на нивоу локалних заједница. Ова организација од "стратешког значаја" само служи за промоцију партије на власти и појединаца! Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац прве категорије

11.01.2015 11:18

Ма људи ста ми прицамо у Источном Сарајеву Горан Шеховац води Борачку организацију,човјек док није постао предсједник радио као избацивач а сада прави газда од Наших пара"бораца"отворио локал Контру,Трап,Лавину на Јахорини,прима двије одборничке накнаде и жену му запослио Мирко Шаровић.Док Борци гладују са својим породицама.Господине Савчићу запитајте се мало ко вам представља Борачке организације.

ОДГОВОРИТЕ