Преживјела напад у паришкој редакцији

Илустраткиња редакције “Шарли Ебдо” Корин Коко Реј преживела је данашњи напад екстремиста на редакцију листа у Паризу. Она је, како је навела, уз претњу силом пустила двојицу нападача у канцеларију.

Свијет 08.01.2015 | 07:55
Преживјела напад у паришкој редакцији

- Отишла сам да преузмем своју ћерку из боравка за децу. Кад сам дошла испред улазних врата у зграду редакције, двојица мушкараца са капуљачама и оружјем брутално су нам запретила. Хтели су да уђу унутра и попну се горе. Укуцала сам шифру. Убили су Волински, Кабуа… Све је трајало пет минута… Крила сам се испод стола. Причали су савршеним француским језиком. Рекли су да су из Ал Каиде – испричала је Корин.


У нападу је убијено12 људи , а десет рањено. Маскирани нападачи, наоружани аутоматским пушкама, упали су у редакцију сатиричног листа "Шарли Ебдо", у центру Париза, познатог по карикатурама муслиманских лидера. Полиција је навела да су међу убијенима двојица полицајаца, као и да је четворо рањених у критичном стању.

Према првим сведочењима, двојица нападача обучени у црно упала су у просторије сатиричног недељника "Шарли Ебдо", на булевару Ричард-Леноар у 11. арондисману и с капуљачама преко главе пуцала су из "калашњикова".

Маскирани људи су успели да ускоче у возило које их је чекало и побегну, при чему су оборили и једног пешака. Још се трага за возилом, које се, према наводима очевидаца, запутило ка северном делу града.

Према извештајима медија, у северном делу Париза су променили возило и за њима се још трага. Полиција је нашла аутомобил који су напустили. Очевици наводе да су нападачи викали: "Осветили смо пророка!". Запослени у листу су се склонили на кров зграде, а нападачи су се сукобили с полицијом. Представник полиције Роко Контенто описао је место напада као "кланицу".

На редакцију листа 2011. године бачена запаљива бомба, после најаве да ће у штампу бити пуштен број под називом "Шарија ебдо", с "Мухамедом као главним и одговорним уредником". Часопис је у септембру 2012. године објавио карикатуру нагог Мухамеда, у време насилних протеста у неколико земаља због филма "Невиност муслимана", снимљеног у САД, у којем је пророк исмејан. Уредник часописа Стефан Шарбоније примио је мноштво претњи смрћу и од тада је био под заштитом полиције. Сатирични магазин је у фебруару 2006. штампао карикатуре пророка Мухамеда, које су се првобитно појавиле у данском дневнику "Јиландс-постен", изазвавши бес и огорчење у муслиманском свету.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Владо Бања Лука 2

07.01.2015 21:57

Већ се огласила нека новинарка Коко Реј која је наводно пустила убице у редакцију. Каква лаж, каква намјештањка! Ово је сада јасно још једна успјешна ЦИА-ина операција ради изазивања нових тензија и ратова... Чуј, ова новинарка их пустила, ликови убили 15 невиних људи, али не и њу!? Ах да, њој су успут добацили да су из Ал-каиде. Ко је она да јој они објашњавају ко су и шта раде!? Да није жалосно, било би смијешно...

ОДГОВОРИТЕ