На Божић се није „ишло у село“

Чега се све сјећа човјек који је прославио 86 Божића. Да ли су се обичаји у више од осам деценија о Божићу мијењали или су остали исти. Каква је била божићна трпеза некад а каква сад. Одговоре на та питања има осамдесет шестогодишњи Спасоје Ного настањен у Вишеграду.

Република Српска 07.01.2015 | 20:24
На Божић се није „ишло у село“


„Памтим као сад божићне обичаје. Ујутро, на Божић, породица порани, сви иду на купање у снијегу, обуку ново, стојеће одијело и – онда на доручак, „ присјећа се Ного.

Спасоје је рођен и живио је у једном калиновачком селу. У том крају, каже, мимо осталих, положајник је долазио у кућу тек послије подне и кад се обави ручак.

„Положајник дође, проџара ватру наложену бадњацима уз оно – колико варница толико парица, оваца, овнова ... дарујемо га и он оде. За седам дана му, на Мали Божић, опет носимо поклоне, „ прича Спасоје.

У Спасојевом селу сва чељад укључујући и дјецу су постила цијеле божићне посте .

„ А шта смо јели, курузни хљеб, лук, кромпир, туршију ... Тешка су то времена била, „ присјећа се Ного.
Ного објашњава да је стари херцеговачки обичај био да укућани на дан Божића „не иду у село“, односно да не могу отићи до комшија и пријатеља и то се морало строго да поштује. Најтеже је то било објаснити дјеци.

Пензионерске дане Сапасоје и његова супруга Мара проводе у насељу за избјеглице у стамбеним зградама на Бикавцу. Домаћина здравље још добро служи, ведар је и насмијан и увијек оран за шалу. Каже шеретски да ће овдје дочекати и стоти Божић у животу.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ипсилон

07.01.2015 19:28

Ови данашњи неписмењаци су све окренули наопако, ама баш све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

07.01.2015 21:47

У ПРАВУ СИ ИПСИЛОН ,У ПРИЈЕДОРУ БАДЊАК НОСЕ САМО ЉУДИ ИЗ ДНС-А И ТО У СТРАНАЧКИМ МАЈИЦАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

08.01.2015 07:19

А засто се не иде од куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

08.01.2015 09:38

НИ ДАНАС СЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ НЕ ИДЕ ПО КУЦАМА ЗА БОЗИЦ. ТО ЈЕ ПОРОДИЦНИ ПРАЗНИК. НАРАВНО ДА ИМА У МАЊЕМ БРОЈУ ЉУДИ КОЈИ ОДУ КОД КОМСИЈА, ПРИЈАТЕЉА. МИСЛИМ ДА ЈОС ХЕРЦЕГОВИНИ ИМА ПОСТОВАЊЕ

ОДГОВОРИТЕ