Митинзи и контрамитинзи широм Њемачке

Широм Немачке одржани су протести присталица и противника покрета Патриотски Европљани против исламиста истока (ПЕГИДА), који редовно организује демонстрације против исламског утицаја у земљи.

Свијет 06.01.2015 | 15:05
Митинзи и контрамитинзи широм Њемачке

ПЕГИДА од октобра једном недељно у Дрездену, граду на истоку Немачке са малим бројем имиграната и муслимана, као и другим немачким градовима организује митинге, а у понедељак се на демонстрацијама окупило рекордних 18.000 људи, пренео је Би-Би-Си, додајући да је контрамитинг привукао 3.000 особа.

Истовремено, у Берлину, Келну, Дрездену и Штутгарту више хиљада људи демонстрирало је против тог покрета.

Како наводе немачки медији, у та четири града окупило се 22.000 људи.

Полиција је саопштила да је у Берлину 5.000 противника ПЕГИДА спречило на стотине присталица тог покрета да пођу планираном рутом.

Организатори протеста у Берлину, Штутгарту, Келну и Дрездену су истакли да демонстрирају против расизма и ксенофобије и да желе да пошаљу поруку толеранције.

Пословне компаније, цркве, електрокомпанија у Келну, као и друге институције, угасили су светло у својим зградама угасе светло у знак солидарности са демонстрантима.

ПЕГИДА редовно у Дрездену, али и у другим немачким градовима, организује демонстрације против исламског утицаја у земљи.

ПЕГИДА је освојила већи број присталица када се дистанцирала од екстремне деснице, а у прогласу објављеном на Фејсбуку је навела да је против "проповедања мржње, без обзира на веру", као и "радикализма, без обзира да ли је верски или политички мотивисан", пренела је агенција АП.

Тај покрет је забранио на њиховим протестима неонацистичке симболе и слогане, али је добио подршку познатих неонацистичких група.

Немачка канцеларка Ангела Меркел осудила је, у новогодишњем обраћању, нови десничарски народни покрет, рекавши да његове вође "гаје мржњу у својим срцима" и позвала грађане Немачке да не иду на његове скупове.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јулио

06.01.2015 14:50

Доста су и Свабе освајали, највисе су зла Европи нањели, а ови це за 10-20 година престици Свабе, па у задњих пар година 100 000 цистих Нијемаца је пресло на ислам. Није само њих прпа него и Сведе, Данце, Холандане зато сто им опада наталитет. Европљанке се мисле! Хоцу ли родити једно дијете или нецу, онда конзумирају масовно алкохол, разне опојне дроге и господа неце да раде сваста, јадни пољаци, румуни, бугари им раде за пола дневнице и на крају најрадије би пљували на њих, ма не воле они никога а камоли ислам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

06.01.2015 15:30

Ха,ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

06.01.2015 16:01

Они су паметни, имају своје достојанство и неце да се понизавају.А ми смо сами себи криви сто смо дозволили да нас понизавају.Ко нам је крив сто не цијенимо себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЊЕМАЦКА

06.01.2015 20:07

ЈУЛИО ГЛЕДАЈ СВОЈА ПОСЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

07.01.2015 08:03

Нису свабе луде! Протјераце они ислам из Њемацке "зиви били па видјели". Кад су они Јевреје онако моцне протјерали да неце ове... Има свабо нацина сваком да стане на реп па и њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

08.01.2015 08:31

Глобализација се негативно одразила и у овом сегменту. Неко ко напусти своју земљу и оде у Њемачку, или било коју другу државу, требао би у потпуности прихватити начин живљења односно понашања у Њемачкој или тој другој држави. Ако неће, није тамо требао ни ићи. Државе тзв Западне Европе су направиле страховиту грешку примјући толике количине странаца. Није било никакве потребе за тим. Исти ти Европљани су прије два вијека освојили територије "америчког" континента. Уништили су културу односно начин живота тамошњег локалног становништва које ми називамо Индијанацима. Индијанци су силом прихватили њихов начин живота али и дан данас постоје опирања и враћања својој култури.

ОДГОВОРИТЕ
Name

келн

08.01.2015 09:15

У Њемацкој званицно зиви 8 милиона само Турака, плус остали вецина од њих су родјени у Њемацкој какво протјеривање, а да додам да су ти људи у свим институцијама заступљени војска, полиција, здравство, привреда итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин али прави

08.01.2015 15:26

Као прво у НИЕМАЦКОЈ зиви око 3 мил.турака а укупно 8мил.странаца а од тога 500000 СРБА а уз то зиве јос СТАРОСЕДЕОЦИ НАСА БРАЦА ЛЗИЦКИ СРБИ КОЈИ СУ АСИМИЛИРАНИ и то у великом броју тако да половина данасњи нијемаца су СЛОВЕНСКОГ поријекла.Да није било СРБА И КОСОВСКОГ БОЈА неби било ни садасње ЕВРОПЕ кад нестанемо ми тада це нестати и ЕВРОПА то зна сав уцен народ ми смо НЕБЕСКИ НАРОД ниста нас нмозе унистити само наси пропали лоповски ПОЛИТИЦАРИ МИ СМО ЈАЦИ ОД ЦИЈЕЛОГ ЗЛА САМО ЗА НАРОД И ОТАДЗБИНУ,недајте се БРАЦО ПОСЛЕ РУЗНОГ МОРА ДОЦИ ЛИЈЕПО

ОДГОВОРИТЕ