У Формулу 1 само пунољетни!

Светска аутомобилска федерација објавила је ново бодовање за обавезну суперлиценцу за све возаче у Формули 1.

Остали спортови 06.01.2015 | 18:20
У Формулу 1 само пунољетни!

Ново бодовање је само једна од мера који ће ограничити број младих и неискусних возача који долазе у Формулу 1, после одлуке Торо Роса да ангажује Макса Ферстапена, који је напунио тек 17 година, за наредну сезону.

Од следеће године, возачи ће морати да буду пунолетни да би могли да возе у Формули 1, као и да прођу тест прописа и да иза себе имају барем двогодишње искуство у нижим категоријама.

Из тих прописа се види да је баш Ферстапен разлог за промену правила, јер поред тога што је малолетан, млади Холанђанин има само једну сезону у једноседима.

По новом бодовању за суперлиценцу, возачи морају да имају барем 40 бодова током периода од три године да би је добили. Само пет шампионата доноси тих 40 бодова, а то су Индикар, Светски шампионат издржљивости, европска Формула 3, ГП2 серија и будућа Формула 2.

То уједно значи да би освајачи ГП3 серије и Формуле Рено морали да имају успеха и у претходним сезонама да би били у конкуренцији за суперлиценцу.

Занимљиво је да није било никаквих званичних потврда о плановима за Формулу 2, али та категорија доноси највећи број бодова – 60. Треће место у том шампионату вреди као титула у Формули 3, Светском шампионату издржљивости и Индикару. За титулу у ГП2 серију добија се 50 бодова.

Ферстапен је прошле године био трећи у Формули 3, што значи да би добио само 20 бодова по новом систему. То значи да би да нема суперлиценцу морао да се поново такмичи у тој категорији или да пређе у ГП2 серију.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 стартује Великом наградом Аустралије 15. марта.

Коментари / 0

Оставите коментар