Пораст кредита становништва

Кредити које је становништво РС подигло код банака у првих девет мјесеци 2014. године већи су за 8,5 одсто у односу на износ који је подигнут 2013. године, док ниво кредита код микрокредитних организација опада, подаци су на које указује Извјештај о стању банкарског сектора Агенције за банкарство.

Република Српска 06.01.2015 | 07:30
Пораст кредита становништва

Наиме, резултати пословања указују на то да сектор микрокредитних организација већ неко вријеме стагнира, док банкарски сектор биљежи раст.

Према подацима, укупни кредити које су банке дале становништву за прва три квартала прошле године износили су 2.387,8 милиона КМ, или 1.799 КМ по становнику, док је у истом периоду 2013. године тај износ кредита био нешто мањи, 2.200,4 милиона КМ, или 1.539 КМ по становнику.

Са друге стране, сектор микрокредитних организација у прва три квартала 2014. године пласирао је становништву кредите у износу од 213,5 милиона КМ, или 161 КМ по становнику, а у истом периоду 2013. године пласирано је 213,6 милиона КМ, или 149 КМ по становнику. У посматраном периоду, 2014. године пословало је десет банака и шест микрокредитних организација, док је 2013. године такође пословало десет банака, али и седам микрокредитних.

"Према рочној структури укупних банкарских кредита становништву, 15 одсто су краткорочни, а 85 одсто дугорочни кредити, а у намјенској структури за општу потрошњу, највеће учешће имају ненамјенски готови кредити од 1.357,1 милион марака", речено је у Агенцији и додају да се ниво и раст доспјелих потраживања треба пажљиво пратити, јер се првенствено ради о дугорочним кредитима. Даље се наводи да су у рочној структури кредита микрокредитних организација такође дугорочни кредити, а у намјенској највише учешће имају кредити намијењени за пољопривреду и услужне дјелатности.

"Доспјела банкарска потраживања с кашњењем у отплати преко 30 дана се и даље задржавају на високом нивоу од 97,08 одсто. Што се тиче доспјелих потраживања у сектору микрокредитних организација, она су још на умјереном нивоу", истичу у Агенцији.

Горан Радивојац, економски аналитичар, каже да се банке дефинитивно више окрећу сектору становништва, нудећи им повољније услове кредитирања.

"Сектор становништва се показао много отпорнијим и еластичнијим у периоду кризе у односу на привреду, о чему говори и податак о стагнацији кретања удјела ненаплативих, а доспјелих кредита у сектору становништва", рекао је Радивојац и додаје да је привреда доста лошије поднијела кризу и сва дешавања у вези с поплавама.

"Са тог аспекта је и логично да су банке своју пажњу доминантно усмјериле ка становништву, које је прихватило повољније услове кредитирања код банака него код микрокредитних организација", рекао је он.
Према његовом мишљењу, ера микрокредитних организација је код нас у фази заласка, бар за сада.

"Банкама је становништво сигурније у наплати, доста су ажурнији у смислу враћања позајмљених средстава, укључујући и камату и главницу, у односу на привредна друштва", казао је Радивојац.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бањалука

06.01.2015 07:54

Куку нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

06.01.2015 08:22

Има се мозе се...

ОДГОВОРИТЕ