Молитва за више мира, љубави и слоге

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је у божићној посланици да се Српска православна црква моли да у години која долази буде мање немира, више мира, мање мржње, више љубави, мање неслоге, више слоге.

Србија 05.01.2015 | 12:20
Молитва за више мира, љубави и слоге

"Призивамо благослов Божији на вас, децо наша духовна, ма где да сте у свету, да у миру и љубави са Богом и људима прославите Божић, поздрављајући једни друге радосним и древним поздравом `Мир Божији, Христос се роди - Ваистину се роди`", рекао је патријарх и пожелио благословену Нову 2015. годину.

Он је у божићној посланици, коју је прочитао у Патријаршији СПЦ у Београду, навео да Христово рођење позива на повратак исконским моралним вриједностима, на уздржање, цјеломудреност живота младих, светињу брака, подвиг, пост и молитву.

Српски патријарх је истакао да у овом времену у којем је све на продају, нарочито светиња љубави и смисла живота, Богомладенац својим рожедством позива људе на задобијање вјечне божанске љубави, бесмртног здравља и пуноће живота.

"И овог Божића смо заједно са својом браћом и сестрама на Косову и Метохији и поручујемо им да остају и живе са својим светињама", нагласио је патријарх Иринеј.

Он је подсјетио на митрополита скопског Јована, који у тамици у Македонији неправедно издржава казну само зато што се опредијелио за јединство једне свете саборне и апостолске цркве.

Патријарх Иринеј је додао да се треба молитвено сјећати свих оних, који било гдје невино пате и страдају.

Он је нагласио да је породица основна ћелија Цркве Божије и слика Божије Тројичне љубави, а да се распада када људи поричу и заборављају Бога љубави.

"Што је мање вјере у Бога, што је мање Бога и Божије љубави у људима, то је све мање љубави у људским односима. Све је мање истинске љубави у браку, породици, друштву, а све више међу људима и у људима царује лажна љубав и самољубље", истакао је Његова светост.

Патријарх Иринеј је навео да је по природи људско биће створено за љубав и да му треба здрава храна.

Губећи праву љубав и праву храну, патријарх је навео да их човјек замјењује сурогатима и постаје неспособан да схвати и прихвати вјечну истину и ријечи Бога који је рекао да је "хљеб живота".

"Није ли наше доба поново кренуло путем смрти и замјењивања истине Божије лажи, путем служења твари умјесто творцу", упитао је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, човјек је данас у опасности више него икада да замијени Бога сатаном, лажним божанством и знањем, а истинску љубав оним што Свети Јован Боговидац назива "похот тјелесна и похот очију и надменост живљења".

"Када год је човечанство у историји кретало тим путем неминовно се налазило у предворју своје катастрофе и пред пропашћу своје цивилизације", рекао је српски патријарх.

Он каже да се слављење Божића, Бога љубави и истинске човјечије љубави, као и светиње рађања за вјечни живот, догађа у времену човјекове употребе али и злоупотребе Божјег давања и дарова.

Он је указао да та злоупотреба неминовно изазива поремећај основног поретка и правила живљења, узроке зла и многе болести, угрожава здравље и човјека и природе и доводи до губљења смисла живота.

"Одбацивање и гажење древних хришћанских и свечовечанских моралних основа живота и на њима грађеног истинског људског постојања и достојанства води поремећају саме наше природе и живота", навео је патријарх Иринеј у божићној посланици. 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

струцњак

05.01.2015 12:35

Црвени патријарх у сваком смислу ријеци :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зе СДС

05.01.2015 13:19

Ваистину се роди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црвотоцило

05.01.2015 13:33

Политичка личност

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

05.01.2015 14:02

Ре стручњак:Ако не поштујеш себе и своју веру,не поштујеш ни друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

05.01.2015 14:29

Данас нажалост 90% људи неможе бити вјерник једне вјере да не мрзи другу несхватајући да си вјерник За себе И своје добро вјере нису да се мрзе и убијају него да воле своје И поштује туде . Не гледа се човјек као човјек него које је вјере . У моја стара времена обилазечи читаву бившу YУ спроводиш се са сваком вјером нитко то није гледо И разликово имена све је то било једно еех што сам гладан И жедан тога то тек сад схватам колико ми је то богаство било које никад нитко није могао купити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МИЛОШ

05.01.2015 15:02

Овај "патријарх" се два пута умјешао у предизборни процес у РС-у. Од Додика је 2012. узео милион евра за своју резиденцију на Дедињу (и подржао је Додика). Онда је 2014. узео 100.000 евра, опет за свој лични ужитак (и подржао је Додика). Те паре нису отишле сиромашнима. И како онда да поштујеш такве људе? Док Српски народ у Србији и у РС-у гладује и пропада на свим пољима, црква ни једном ријечју јавно (а ни иза кулса) није притисла властодршце да заведу ред, искоријене криминал, побољшају услове да се развије економија итд. Сви они (власт и црква) не поштују ни народ ни вјеру него само пуне сопствене џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРСИЦ

05.01.2015 16:15

АКО ЈЕ ОВАЈ ЗА МИР И ЈА САМ ПУТИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гер

05.01.2015 16:48

Хоцес код Баје на уранак????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

05.01.2015 17:20

Вријеме је поста.Будомо људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлика

05.01.2015 17:48

Српска православна црква моли да у години која долази буде мање немира, више мира, мање мржње, више љубави, мање неслоге, више слоге. Хвала Српској правослацвној цркви, али дали сте Патријарху подржали на прошлим Парламентарним изборима главног Бају и његов СНСД у своје лично име, или је то став Српске православне цркве, да два дана прије избора подјелите испаћени и понижени Српски народ. Молим се драгом Богу, али у Ваша настојања нисам сигуран, као што сам био у Његову светост Господина Павла за вријеме њоговог овоземаљског живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

05.01.2015 18:57

А ста ти мислис Иринеју да се ти за промјену поцнес молити а не да зовес народ да се моли а оно мало цркавице сто заради да носи теби у Цркву. Уствари то висе и није црква то је најкорумпиранија институција у дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младјен

05.01.2015 19:27

Ваистину се роди! Замолио бих коментаторе да показу достојанство у овим светим данима. Замоио бих коментаторе других вјера да не спинују јер ни ми рузно не коментарисемо током Васих празника. Много среце и благостања редакцији БНТВ и свим васим цитаоцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

05.01.2015 19:42

Без обзира на све.. какав је ко себи је. Него јаби зелио да цеститам Бозиц свим православним вијерницима да је здравља и среце у зивоту,да га прозиве у миру и благостању.

ОДГОВОРИТЕ