У Какњу стање природне несреће!

Општински штаб Цивилне заштите Какањ прогласио је стање природне несреће на том подручју након што је у приградском насељу Баре у одрону земљишта погинула једна особа, а три су повријеђене и превезене у болницу.

Босна и Херцеговина 05.01.2015 | 12:31
У Какњу стање природне несреће!

Представници општине Какањ посјетили су угрожене породице како би договорили модалитете реализације помоћи настрадалима. 

Велику пожртвованост приликом спашавања особа из урушених стамбених објеката показали су ватрогасци, полиција, чланови чете за спасавање Рудника мрког угља Какањ и екипе за пружање хитне медицинске помоћи какањског Дома здравља, преносе федерални медији. 

Уз новчану помоћ која је додијељена свим угроженим породицама, породици чији је један члан смртно страдао одобрена је додатна помоћ од 500 КМ. 

Укупно 18 породица са 61 чланом угрожено је клизиштем у Барама. 

Стручњаци геолошке струке и општински геометри су тренутно на Барама, а дио послова обављају и стручне екипе цивилне заштите Какња на спашавању опреме из срушених објеката.

Општински начелник Нермин Мандра јутрос је у Кантоналној болници Зеница посјетио три повријеђене особе, гдје му је потврђено да нико од повријеђених није тренутно витално угрожен, преноси Фена.

Код двије повријеђене дјевојчице забиљежене су повреде доњих екстремитета, док трећа особа има такође повреду ноге и тренутно је на интензивној њези гдје се прати њено стање.

Покренутим великим клизиштем директно је погођено седам породица са укупно 23 члана, и једна особа која је сама живјела недалеко од барака које су уништене, тако да се ради о укупно осам уништених стамбених јединица.

Међу породицама које су остале без домова су и двије породице какањских рудара.

Поред ових мјештана улице Први мај, на локалитету Баре угрожено је још 11 породица са укупно 38 чланова, чије куће нису уништене, али се налазе у непосредној близини активираног клизишта, па су и ове породице морале напустити своје домове.

Општина Какањ ће као привремну мјеру за све угрожене породице изнајмити стамбене јединице за смјештај до коначног рјешења њиховог проблема са становањем, а све трошкове сносити ће надлежна служба Општине Какањ.

Општински штаб Цивилне заштите Какањ прогласио је стање природне несреће на том подручју. Велику пожртвованост приликом спашавања особа из урушених стамбених објеката показали су ватрогасци, полиција, чланови чете за спасавање Рудника мрког угља Какањ и екипе за пружање хитне медицинске помоћи какањског Дома здравља, преносе федерални медији.

Уз новчану помоћ која је додијељена свим угроженим породицама, породици чији је један члан смртно страдао одобрена је додатна помоћ од 500 КМ.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЛАЈКОВАН

05.01.2015 18:06

ко направи кућу на јаловини........ одлагалишту...... свјесно се упустио у ризик...... и шта сад куће без било какве дозволе...... доста више...........

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОГИКА НА НУЛИ

06.01.2015 10:07

Колики је број градјана из Какња којима још нису обновљене куће, још од рата и шта то значи направи кућу без било каквих папира... то је најлакши начин да додјеш до легалне куће или стана... у подстанаре као и сви други...

ОДГОВОРИТЕ