АБА: Звезда преживела и Олимпију!

Кошаркаши Црвене звезде и даље не знају за пораз АБА лиги од почетка сезоне, савладали су Олимпију у гостима са 81:91 (22:19, 25:27, 22:21, 12:24) и 16. узастопном победом оборили рекорд по броју узастопних тријумфа на Јадрану.

Кошарка 04.01.2015 | 21:20
АБА: Звезда преживела и Олимпију!

Црвено-бели су на ово гостовање отишли само два дана после пораза од Реала на старту Топ 16 фазе Евролиге, али су пребродили и умор, и изузетно драматичан меч решили у своју корист, али и учинили услугу вечитом ривалу Партизану, пошто су победили директног ривала црно-белих у борби за плеј-оф.

Олимпија је била у предности већи део меча, диктирала ритам и мучила госте, али је Звезда преломила меч у Љубљани у последња два минута и продужила невероватну серију регионалних тријумфа.

Прва четвртина: Рафална паљба Препелича
Тренер Дејан Радоњић из стандардне стартне петорке одмарао је само капитена Луку Митровића и определио се за Вилијамса, Лазића, Дангубића, Тејића и Марјановића, а за Олимпију су од почетка заиграли Мариновић, Препелич, Мурић, Омић и Николов.

Марјановић, Дангубић и Тејић су на старту погађали за госте из рекета, али је Клемен Препелич наместио руку и носио домаћина. Убацио је чак четири тројке заредом, на коју је само једном истом мером успео да одговори Лазић, па је средином уводне деонице било 14:9.

Рафална паљба Препелича растеретила је његове саиграче и уједно им дала крила, Митровић је после неопрезно изгубљене лопте успео да упише блокаду, али је Препелич доминирао и асистирао Омићу за 16:13.

Махковиц је одржао вођство са два плус један поред четири везана поена Митровића, да би тачку на прву деоницу ставио Маринели петом тројком за Олимпију - 22:17.

Друга четвртина: Серија Звезде 18:4 за преокрет, Олимпија се вратила у шутерски ритам
Љубљанчани су на старту ове четвртине наставили где су стали на крају претходне и рафалном паљбом, односно са пет везаних поена Маринелија отишли на плус осам (27:19), али је онда Звезда стегла одбрану.

Добра дефанзива ниже петорке (Јовић, Џенкинс, Блажич, Калинић, Цирбес) отварала је и простор у нападу за брзе поене из контри, па су црвено-бели експресно креирали преокрет. Калинић је узвратио са пет везаних напада и офанзивним скоком, и закуцавање Цирбеса размрдало је госте, а после украдене лопте Џенкинса и блокаде над Блажичем уследио је намеран фаул Махковица.

Јовић је био оба пута прецизан са пенала, на асистенцију репрезентативног плеја је још једном Калинић завршио контру, а Џенкинс тројком затворио серију 4:18 и на семафору исписао 31:37.

Није дуго трајала предност Звезде, иако је Дангубић убацио тројку (35:40) јер се Олимпија брзо вратила у шутерски ритам. Сви су били расположени, погађали су Мариновић, Препелич, Мурић и Николов за резултатску клацкалицу, коју је на другој страни одржавао одлични Калинић који је 15. поеном смањио на 47:46 приликом одласка на одмор.

Трећа четвртина: Вилијамс ван меча, ишао из грешке у грешку
Вилијамс није много играо у првом полувремену, а на почетку другог га је изблокирао Мариновић, али је онда одлично проиграо Митровића који је изједначио на 48:48. После два растрзана минута на обе стране, Препелич је убацио пету тројку из седмог покушаја, а Вилијамса ни она асистенција није тргла, био је потпуно ван ритма па је после промашене тројке направио брз фаул иако је његов тим био у бонусу.

Пре тога је и Лазић добио техничку због протеста незадовољан одлуком да му се досуди прекршај, те је Олимпија без праве идеје отишла на плус четири, а Блажич се тек у 25. минуту полагањем уписао у стрелце против бившег клуба. Како је Вилијамс наставио са грешкама и непотребним фауловима, тако је Мурић везао пет поена за 59:52 и тајм-аут Дејана Радоњића.

Искусни амерички плеј је решио да преузме одговорност, па имао успешан продор за полагање, надовезао се Калинић пре него што је Николов убацио тројку за 62:56. Марјановић и Митровић су са шест везаних пенала топили минус, узвратио им је тројком на овом мечу невероватни Препелич, а Блажич је у контри закуцао за 69:67. Љубљанчани су у последњем нападу поклонили лопту гостима, али је Јовић лошим додавањем три секунде пре краја ове четвртине упропастио поклон за егал.

Последња четвртина: Драма припала Звезди
Блажич је уочи меча обећао како ће дати све од себе против бивше екипе и то је показао на терену препознатљивом борбеношћу и полагањем којим је повукао црвено-беле на крају прошле и почетком последње четвртине.

Узвратио је Махковиц, Јовић је имао половичан учинак са линије за слободна бацања, али је онда одлично асистирао Марјановићу у контри за закуцавање под фаулом, па је горостасни центар погодио додатни пенал за вођство 71:73, а Олимпија је осам минута пре краја већ ушла у бонус.

Нису гости дуго били у плусу, јер је Блажич промашио у два наврата, а на другој страни су прецизни били Мариновић и Канацевич за преокрет. Ломио се меч средином ове деонице, Калинић је пеналима изједначио на 75:75, Цирбес је имао половичан учинак, а Џенкинс украденом лоптом отворио контру у којој је Блажич положио за 75:78.

Могла је Звезда до плус пет, али је Јовић направио кораке и уступио место Вилијамсу који је био прилично одсутан, нигде га није било и онда је са дистанце погодио за 75:80 три минута пре краја. Американац је потом погрешио у додавању након што је Препеличу стао шут, али се разиграо искусни Мариновић, најпре се добро снашао у контри и онда тројком за 80:80 вратио драму.

Неизвестан финиш ипак је ипак припао Звезди - Марјановић је погодио два пенала, Николов је промашио тројку, а Калинић на додавање Бобија из другог покушаја угурао лопту у кош. Олимпија није имала ни среће, Канацевич и Омић су промашили из рекета, након чега је Јовић повисио на 80:86 и спаковао тријумф који је тројком оверио Блажич.

Коментари / 0

Оставите коментар