Ухапшен због преваре града Бањалука

Будимир Булатовић је ухапшен у уторак на међународном граничном прелазу Рача, а на основу потјернице расписане од стране ЦЈБ Бањалука због пословне преваре и фалсификовања исправе.

Република Српска 02.01.2015 | 20:45
Ухапшен због преваре града Бањалука

Како сазнајемо, њега терете да је као извршни координатор Европске експертске групе (ЕЕГ) ошетио Градску управу града Бањалука за 391.166 марака.

Према ранијим писањима"Независних", ЕЕГ је с градом Бањалука потписао 2007. године уговор о сарадњи, према којем је требало да помогне у вези са аплицирањем према европским фондовима за четири пројекта укупне вриједности 19 милиона евра.

Према уговору, град им је требало да уплати укупно 760.000 евра од којих им је исплаћено 200.000 евра и то преко Јавног предузећа ДЕП-ОТ, које је 62 одсто у вриједности града. Овај уговор је био штетан по град Бањалука, јер се истрагом испоставило да фамозни ЕЕГ не постоји, односно да се ради о пословној превари.

ФОТО: БУЛАТОВИЦ И ДОДИК У ПРИВАТНОМ ДРУЗЕЊУ

Булатовић је преварио и предузеће "Целеx", тако што је фалсификовањем исправа присвојио 172.113,04 КМ.
Раније смо писали да су од стране ЕЕГ-а преварени и фирма "Интеграл инжењерингу", компанија "М:тел" и Рафинерија нафте у Броду.

Све је ишло на начин да обично на приједлог неког високопозиционираног званичника Републике Српске Булатовић дође на разговор са директором или руководиоцем институције и понуди им сарадњу и помоћ при привлачењу новца из европских фондова.

Даље, фирма или институција кандидује своје пројекте и њихову вриједност и достави их ЕЕГ-у, који, наводно, у име њих аплицира према фондовима ЕУ у Бриселу.

У уговорима о сарадњи обично се дефинише начин плаћања и обавезе фирме или институције према ЕЕГ-у, а да би били што увјерљивији у уговору су стављали да је фирма или институција дужна платити два одсто од укупне вриједности пројекта тек послије обавјештења из Европске комисије да им је пројекат одобрен.

Такође, у уговор је стављано да осталих два одсто предузеће или фирма плаћа по добијеним средствима, до чега, наравно, никада није дошло.

Исто тако ЕЕГ се уговором обавезује да ће Европској комисији уплатити котизацију, а након тога ту "савршено фалсификовану, чак оригиналну" уплатницу њемачке банке шаљу фирми или институцији као доказ да су они у име њих извршили уплату.

Након тога ЕЕГ добија обавјештење од Европске комисије у којем их обавјештавају да су одобрена средства за која су они у име институције или предузећа аплицирали, а ЕЕГ то обавјештење шаље партнерима са којима су имали уговор и тражи да им буде исплаћено два одсто.

Обавјештење је у свим случајевима стизало на фалсификованом меморандуму са печатом Европске комисије и потписом Ницолауса ван дер Хуна, за којега је касније утврђено да никада није постојао.

Извор: Независне новине

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

сејди

03.01.2015 07:56

Није радио сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

03.01.2015 07:59

Ма каква превара. Дјавоље тројство. Треба дјаволима да се задрзе на позицијама па не бирају нацин да додју до новца. Све је разрадјено и организовано у систему коза ностре

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

03.01.2015 08:06

Заједно с њим у затвор треба да оду сви они који су му омогућавали да до те зараде дође и који су с њим ту зараду дијелили. Без саучешћа одговорних радника (углавном је то политички врх) не би се могле десити овакве преваре. Па јесу ли имале те институције икога да прије уплате средстава провјери цијели посао, једноставним дописом директно Европксој комисији. Напримали су лажне факултетски образоване кадрове да немају гдје сјести (прича се да се ујутру отимају за столице) а нису обезбиједили да се овако једноставне ствари прво провјере. Наравно да нису имали интерес да се ствари провјеравају кад су и сами били у том послу. Чуди да су то објавиле независне новине. Питање је ко га је пријавио. Можда неко ко није добио свој дио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Дјокица

03.01.2015 08:08

Ако надлезни буду хтјели да иду трагом новца (провјером преко банака) доци це до корумпираних политицара или директора фирми. То је бар једноставно. Ово се није могло извести без сауцествовања оних који су им омогуцавали зараду. заједно с њим и све те вајне политицаре у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

03.01.2015 08:09

Из Гласа Српске:"У предузећу "Целеx" су раније испричали да су са Булатовићем склопили уговор о учешћу у гранту висине 800.000 евра, а које ће дати Европска комисија путем ЕЕГ. За ту услугу њему је требало да буде исплаћено од 10 до 12 одсто реализованих средстава." Пазите,"ЗА УСЛУГУ"(!?).Значи,ЦЕЛЕX (а и остали оштећени) су Булатовићу дали мито за ту услугу.Фактички,Булатовић им је само узео мито.Хоће ли одговарати и они који су му мито дали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

03.01.2015 08:13

а Давидовиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Члан СП

03.01.2015 08:14

Сви (крими) путеви воде до Баје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АГ

03.01.2015 08:16

Град Бања Лука сколопила уговор са фирмом која не постоји…прица за малу дјецу! ТРЕБА ПОСТОЈЕЦУ ВЛАСТ ГРАДА ТУЗИТИ СА НАЦЕЛНИКОМ НА ЦЕЛУ која приједходно није провјерила о постојању фирме...А колико видим да је Булатовиц преварио вецину фирми из СНСД, хахахан… Булатовицу у тузби треба писати , ,...обецао је дијелито паре са нама али се предомислио!, , Тако наивног нацелника, и директоре фирми треба одмах смијенити и њих тузити… Булатовиц је ту за мене најмање крив!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

иххххх

03.01.2015 08:20

А ко му даде толике паре без провјере?Ако то мозе тако ето мене данас у градску управу.Цовјек се није расталио са Давидовицем и СНСД-ом зато је и ухапсен.Узео све себи.Сви це ти бајини привредници заврсити тако.Као овај лик, Бобар....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

03.01.2015 08:24

Процитати овакве ствари и остати равнодусан мозе само луд... Бозе ста нам све раде којекакве протуве и заститници РС, добро да овај народ има за хљеб. Није радио сам али кад пропјева куку леле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеван

03.01.2015 08:44

Питајте Бају он је у току, само јос није ухапсен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

03.01.2015 08:56

ГП одрадила свој посао.Тужиоци и судије треба да докажу своју"НЕЗАВИСНОСТ".Крајње је време да и они "зараде"свој доходак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

даре

03.01.2015 08:58

Драгу Давидовица и одговорне из Градске управе пред суд на одговорност . Давидовиц Драгољуб тадасњи Градонацелник је у том проценту јер је он то све одобрио и сликао се са тим лоповом у медијима . Без аминовања Драгољуба Давидовица то Де-пот није могао исплатити као ни без сефице финансија града Б.Луке Радмиле Стојниц .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

03.01.2015 09:03

А ста би ви да вам нема Баје??? Ко би вам онда био крив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепа

03.01.2015 09:56

А гдје је велики Баја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ој

03.01.2015 10:34

Све лопов до лопова !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

03.01.2015 10:35

Ја бих са овим виспреним Булатовићем (опет Црногорац) склопио споразум и дао му неку пристојно минималну казну, али под условом да наведе имена (и докаже) свих којима је дао паре да тако лако дође до посла и зараде. Боље је да он мало одлежи али да дођемо до корумпираних политичара па да онда они одлеже и за себе и за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

03.01.2015 10:37

Поцела су хапсења, али обицних мисева! Оцигледно је у питању СНСД-ов унутарстранацки сукоб и незадовољство подјелом плијена. Цуј, тај неки Булатовиц је исао на разговор у поједине фирме тако сто му је неко из власти претходно уговорио састанак!? Ко то из власти и ко има моц да једним позивом отвори сва врата? Ваљда це се и СИПА позабавити са овим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

03.01.2015 11:11

Који високи званицник Републике Српске га је препоруцивао фирмама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критицар

03.01.2015 11:48

ЕЕГ је узела паре за консултантске услуге (припрема пројекта, аплицираје па чаки и лобирање сто су сасвим нормалне ствари у овим водама). У ЕУ постоји правило "Де минимис" према којем ниједно приватно предузеће не смије у посљедње 3 године добити висе од 200.000,00 ЕУР кроз ЕУ пројекте (грантови). Довољно је било консултовати се са неким ко је упуцен у прицу и ту ме чуди Целеx као приватно предузеће да тако лако пристане на прицу.. Данас је пуно тих консултантских куца, мешетаре, и у другим земљама је тако, не само код нас. Цисто, не треба се увијек правити паметан вец се некад треба и посавјетовати са неким ко зна о овим стварима а има и код нас таквих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небитан

03.01.2015 11:53

И јос несто, често се припрема пројекта консултантима плаћа по одобрењу пројекта из одобрених средстава гранта (резервисана средства 5-7 %) али ни ових 10-12 % нису несто ненормално. Цини ми се да овдје коментарису неки људи који везе немају о теми..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хик

03.01.2015 11:55

Поздрав за Џомбића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

03.01.2015 12:56

Како је Депот могао да уплати 200 000 еура у име града па власник Депот је јос 8 опстина. Треба питати тадасњег директора депота Момцила Роквица колико је узео пара за ту трансакцију. Како моте једно предузеце (Депот) да плати другом предузецу (ЕЕК) иако нема уговор са тим предузецем. Па уговор је склопљен са графом Бањалука а не са Депотом. Које директору Роквицу дао миг да то плати. Како је Роквиц одмах након ове трансакције купио кцерки нов ауто. Ово све новинари треба да истрази ко је узео 20 % провизије од уплате ја мислим Рокивиц и Давидовиц 50/50?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

03.01.2015 13:02

Одговор за Критицара и Небитног: казете да је уобицајен проценат за консултантске услуге. Сагласан сам са вама. Али у овом слуцају не постоји никаква консултантска куца! Јесте ли ви нормални!? Ста уопсте писете, немојте се проваљивати. Цовјек је обицан преварант, као у филму Ухвати ме ако мозес са Леонардом ди Капријом. Лази и фалсификовани папири! Плус, овдје му је неко телефоном заказивао састанке. Неко висок из СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

03.01.2015 13:10

Па има ил ико од ових заститника Републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум није дугме

03.01.2015 13:23

Да ја то нисам урадио (довео ове преваранте) чиме бисте ви испунили овај викенд. Овако, висите на компјутеру и вријеме вам пролази. Пси лају, а каравани пролазе. Ваш Баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злобници

03.01.2015 13:26

Сад ће ови злобници рећи: опет неко мазнуо лову. А у ствари је обрнуто. )90% ових сто пискарају исто би урадили да им неко да власт. Власт је цудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубичица

03.01.2015 13:32

Добро неко рече. Ја бих овог и наградио кад би открио праве лопурде. Неко га је наговорио да се тиме бави, а можда је и радио за рачун неких политичара. Немогуће је да се то не открије у старту, тј. прије него што се и деси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

03.01.2015 13:34

А кад це главни криминалац и мафијас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куцни љубимац

03.01.2015 13:37

Ово је ситница ста це све да изадје на поврсину. ово је такодје и доказ да ће сад владајуци да се око костију отимају и издају једни друге посто висе за пљацку ниста није остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМУНИТЕТ

03.01.2015 13:42

Само ви прицајте. Ја сам имунитет обезбиједио и за своје праунуке. А и себи сам са новом функцијом дозивотног предсједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУМЊИЦАВ

03.01.2015 13:59

Ја не вјерујем у ову прицу. Има ту несто сто смрди. Да се под хитно информација стави на експертизу, струцну. Од стране оног старог, али и новог министра полиције. Гарантујем да це се испоставити да је прица монтирана

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР ИИ

03.01.2015 14:06

Јел им тај увалио оне котлове на дрвну биомасу сто мало мало па не функционису. кажу да су ти котлови коштали бруку пара. Ко ли је ту омастио бркове ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лол

03.01.2015 15:06

Како се Будимиров бата зове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

03.01.2015 15:11

Јел то брат од Момира Булатовица...ста висе реци

ОДГОВОРИТЕ
Name

јј

03.01.2015 15:31

Ни мање земље ни више лопова и превараната !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобар банка

03.01.2015 16:13

Нас поркрадосе на Насе оци. ... Ста је агенција радила цијелу годину ... Нема бате да каазе ... Све изрезирано..... Срамота ..... Сто не удјосе кад је газда умро ко регулатори .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

03.01.2015 16:21

Бањалуку прво опљацкасе Словенци и пред рат однесосе стару девизну стедњу, за вријеме рата Београдјани, а сад је опустосисе и Црногорци, и отпухасе све. Додо је добар политицар, трази простор гдје мозе да добије азил.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГО ДАВИДИВИЦ

03.01.2015 16:38

МА ЉУДИ МЕНЕ СТЕ СКРОЗ ЗАБОРАВИЛИ ПА ЈА САМ ГЛАВНИ ЛОПОВ У БЛУЦИ БИО 10 ГОД ОВО ЈЕ МОЈА КОМБИНАЦИЈА БИЛА ДА СЕ МАЛО ПОПРАВИМ АЈД ЗДРАВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петер

03.01.2015 18:57

Овај је исти лопов као Будимир Станковиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

03.01.2015 19:09

Читам у Новостима да је овај Булатовић рођени брат Момира Булатовића, бившег Предсједника, и да га је оној ситној боранији препоручивао неко из политичког врха. Да ли је могуће ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свинга

03.01.2015 19:14

Није он преварио б луку то је он мазно бајина паре зато је и ухапсен

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

03.01.2015 20:20

Скупо је Баја платијо фотографисње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се то

04.01.2015 09:32

Кад је тај "пословни аранмжман" био актуелан и Момир је са братом Будимиром долазио у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

04.01.2015 18:04

Да тај високи политичар з СНСД-а није Игор Радојичић. Црногорска веза. Ако би се о томе радило, јасно је онда зашто су овог Булатовића ухапсили (да сломе Радојичића), и зашто Радојичић ћути и не буни се што није предложен за премијера. Држе га за ја.а и уцјенују тако да великомученик мора да гласа у Скупштини све што му кажу. типичан рекет, односно наин како се влада у РС и унутар СНСД. Нека нам је драги Бог на помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.01.2015 18:34

Еј бре, па има ли неко да те није преварио .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се зна

04.01.2015 19:09

Овај "пословни аранмжман" је већ био на испитивању у тужилаштву. Оцијењено да штета по Град БЛ постоји, али да нема елемената кривичног дјела у поступању потписника уговора и налогодавца исплате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

122

05.01.2015 08:53

Ако фирма не постоји (тај ЕЕГ) на који рацун су уплацивали новац?

ОДГОВОРИТЕ