Умјесто ЕУ, Балкан добио корупцију

Грађани БиХ за лоше стање у којем се налазе криве политичаре, оптужујући их за непотизам, корупцију, пропалу приватизацију, а који истовремено зарађују четири пута више од обичног грађанина, истиче ББЦ.

Босна и Херцеговина 03.01.2015 | 07:16
Умјесто ЕУ, Балкан добио корупцију

"А у међувремену све важне одлуке које треба донијети - од економских питања, здравства, па чак и о издавању родних листова - стоје заробљене зато што се етнички оријентисани лидери ни о чему не могу договорити", пише британски јавни сервис.

Ипак, како истиче ББЦ, Младен Иванић, предсједавајући бх. предсједништва, обећава да ће нова структура да се посвети реформама. Описује га као умјереног политичара који је спреман на компромис са Бошњацима и Хрватима, и цитира га да се БиХ мора одмакнути од жеља Срба за отцјепљењем, Бошњака за јаком централном државом и Хрвата за трећим ентитетом.

Наводи да Иванић сматра да ће уласком балканских земаља у Европу и код Срба нестати разлози за незадовољство који су се манифестовали у протеклом рату.

ББЦ подсјећа и на протесте прије годину дана, који су, како је истакао, показали ниво незадовољства грађана стањем у друштву.

"Након октобарских избора Брисел је усвојио британско-њемачку иницијативу, која би требало да послужи као шаргарепа европске помоћи да бх. политичари направе потребне социјалне и економске реформе. Али, раније је ЕУ инсистирала да БиХ прво мора да промијени свој устав тако да и остале етничке групе могу да се кандидују за јавне позиције", истиче се.

Додали су да је упадљив и нови приступ високог представника Валентина Инцка, који се, пише ББЦ, умјесто приступа Педија Ешдауна, који је смјењивао политичаре које је сматрао кочничарима, умјесто тога фокусирао на помагање и подстицање сарадње међу политичарима.

Угледни берлински ТАЗ, анализирајући ситуацију у нашем региону, истиче да су народи западног Балкана умјесто европске перспективе добили брутални неокапитализам са свим могућим појавним облицима корупције и влашћу отуђених елита без осјећаја одговорности.

Аутор текста и дописник листа са Балкана, Ерих Ратфелдер, који живи у Сарајеву, истиче да су народи нашег региона још од 2001. године пуни наде гледали ка Европи, иако је она заказала у покушају да се зауставе ратови.

"ЕУ је нудила обећање овим обесправљеним људима да ће добити мир, стабилност, демократију, људска права и привредни раст. ЕУ се обавезала да ће свим државама понудити перспективу чланства. Намјера Европе је била помоћи друштвима изниклим из комунизма да кроз транзицију постану дио тржишне економије", навео је аутор.

Истакао је да је европска перспектива људима на Балкану донијела једну врсту еуфорије, али да су на крају само Словенија и Хрватска, и то дјелимично, успјеле остварити напредак уласком у ЕУ, док су друге земље потонуле у корупцију неокапитализма.

"У то да у ЕУ тече мед и млијеко не вјерује више скоро нико, јер се уласком Словеније и Хрватске економско стање у тим земљама једва ишта поправило. Тако да сада имамо парадокс - у Словенији и Хрватској, новим државама ЕУ, расте критика према ЕУ, а у сусједним балканским земљама људи не желе ништа друго него да што прије постану равноправни чланови Европе", наводи аутор.
 
Којег од предсједника?

Уколико затражите да се састанете с предсједником БиХ, добићете елегантан одговор: Којег од три? Овако почиње текст о компликованој политичкој ситуацији у БиХ, који је урадила британска медијска кућа ББЦ.

Новинар у чуду пише како БиХ има три члана Предсједништва и да сваки представља већинску нацију, али да то није ништа у поређењу са 14 премијера.

Извор: Независне новине

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

политика

03.01.2015 07:00

"Морамо бити у ЕУ. Није идеално, али морамо бити дио нечега већег како се ова интерна игра не би наставила. Ако би Срби били уједињени с другим Србима у ЕУ, онда би разлог за рат нестао", казао је Иванић за ББЦ. Знаци српско руководство на Балкану и даље види рат као опцију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комерцијалиста

03.01.2015 07:45

ТАКО ИСТО ЈЕ БИЛО МОГУЋЕ: (1)Да рудник олова и цинка Сасе код Сребренице Држава као највећи акционар (потраживање преко 5 милиона КМ)отјера у стечај па га онда без тендера и без било какве накнаде преда у руке (поклони) фирми Гросс д.о.о. из Градишке (кажу из Лакташа); (2) да је та фирма Гросс д.о.о. у сувласништву енглеске фирме Минеко (која је опет у власништву бившег генералног директора Генеxа), и једне кипарске фирме за коју се отворено прича да је у власништву неког високог функционера НСД-а, о чему постоје и докази; (3) Да је та фирма Гросс доо настала од фирме Росс доо (додато само прво слово) која је прије стечаја била корисник рудника који је отишао у стечај; (4)да стечајни управник отјера све непослушне старе раднике рудника и обесправи све малое акционаре; (5) да та фирма Гросс д.о.о.продаје руду у иностранство (својим повезаним фирмамапо цијанама испорд тржишних и тако сву добит износи у иностранство; (6) да мали акционари и отпуштени стари радници без икаквог успјеха воде дугогодишње спорове пред домаћим корумпираним судовима; (7) да дршава да један тако вриједан ресурс (руду) фирми (МИНЕКО) која је већ у Србији, Македонији, Румунији по истом рецепту узела и уништила друге исте или сличне фирме, о чему су све новине у регији писале. СВЕ ТО ЈЕ МОГУЋЕ, КАКО ИЗНОСИ И ББЦ, ЗАХВАЈУЈУЋИ НАШИМ КОРУМПИРАНИМ ПОЛИТИЧАРИМА КОЈИ СУ ПРИВАТИЗОВАЛИ ДРЖАВУ И БЕСОМУЧНО ПЉАЧКАЈУ НАРОД И ДРЖАВУ КОЈУ ИМ ЈЕ НАРОД ПРЕДАО НА УПРАВЉАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

03.01.2015 08:05

Ово је дно дна!!Овдје нема нормалног човјека,све сама багра и лопови,цаст изнимкама.Ово је највећа болест коју људи могу боловати.Какве сиде,карциноми и еболе.Лудило је најгоре.Оно те убија полако и гледаш како те цијепа мало помало и свјестан си свега тога а не можеш урадити ниста по том питању. Само цу још реци нека нам је драги Бог свима на помоћи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондор

03.01.2015 13:18

Није требао ББЦ да нам то казе. Знамо и сами

ОДГОВОРИТЕ
Name

црвенкапица

03.01.2015 13:19

Замисли. А ми мислили да је то Швајцарска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

03.01.2015 13:21

Ово је наруцен цланак од стране ЕУ да би се градјани БиХ сто прије и лаксе опредјелили за НАТО а онда кад додје вријеме и за ЕУ. Нардоски речено : НАВЛАКУША

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко то тамо пева

03.01.2015 13:24

Овог у Босни нема. Завиде нам на богатству па лупетају. Сто не додју да виде како нам је лијепо. Лако је писати из удобних фотеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН (ГС)

03.01.2015 13:28

Ко је та ББЦ да нам соли памет. Имамо ми Независне Новине и Глас Српске који нас коректно информише. Само нисмо претплаћени па нам понекад промакне понека информација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица-Перо

03.01.2015 13:31

Све смо ми то од вас увезли. Ништа ви по томе нисте бољи само што имате више пара па се не види. А и радите све у рукавицама. То је заразна болест која се најлакше шири-преноси. "Ко не зна себи не зна ни држави" била је чувена узречица комунистичких лопова, али "они крадоше ал' и нама дадоше" а ови "краду ал' ником не даду"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Мрав

03.01.2015 13:40

Ово би требало да употребни онај Инцко па да све политицаре посаље куци, а дрзаву преда у руке младих струцник кадрува у техницкој влади. И тако 10 година док ови који су опљацкали земљу не поцркају или не изгоре на кипарском сунцу или сунцу бахамских острва. Ста висе цекас. ДЕРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТВРС

03.01.2015 13:44

Украли су нам идеју. Информацију. Ми таман мислили да то објавимо. Има неко ко из наших редова даје информације ББЦ-у. како ћемо то објаснити Великом Вођи. пострељаће нас. Амин Боже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

академски сликар

03.01.2015 13:48

Ја сам мислио да се нама више нико не бави пошто смо дотакли дно дна а ту више никакве анализе нису потребне. Кад оно ББЦ почиње да се поново бави нашим судбинама. Не мирише на добро. Сјећам се, тако је било и непосредно прије рата. Припремају терен за нешто озбиљније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жуманце

03.01.2015 13:52

Појма ви немате. Код нас руже цвјетају само их ви не видите. Имате слабе шпијуне на нашим просторима. А можда су и дупли шпијуни па раде мало за вас а мало за домаће политићаре. Ово ми дјелује као нарућено, како неко рече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

03.01.2015 13:57

Некад је Тито наруцивао овакве текстове, а сад их наруцује циа. ми знамо да ово није тацно и ниста нас неце поколебати да и даље гласамо за насе водје. само насе водје могу да нас спасу. ббц је и тако пропала телевизија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

03.01.2015 14:02

Ма дајте. није то могуце. па м смо невинасца. само нас оцрњују да нас не прими НАТО и Европа. Убрзо це се открити да је то само пропаганда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку мене

03.01.2015 14:05

Ал нас оцрнише, а ништа није тачно. И све то кад смо били једном ногом у Европи и НАТО. Значи, мораћемо све реформе из почетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАМЕНИ

03.01.2015 14:13

Мени ово изгледа нестварно. Ако је и дио од овог тачно, под хитно расписати ванредне изборе и забранити да се кандидују сви они сто су у последњих 20 година обављали било коју државну функцију. Забранити их законом је једини нацин да их се ријесимо. А мозда би и ту измислили нешто да се поново кандидују. То су аждаје са седам глава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурат Шабановић

03.01.2015 14:16

Ево и мене. Ово је горе него срушити хидроцентралу код Вишеграда. ја сам мислио да је оно био врхунац лудила. Сад видим да није. има и горих од мене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељкица Бајић

03.01.2015 14:23

Ово се не уклапа у мој експозе за 2015 годину. а нису га (овај извјештај ББЦ) ни прихватили посланици већином. То значи, да није тачан и ја га као таквог енергично одбацујем. НАМОНТИРАН ЈЕ НЕЛЕГАЛНИМ ПРИСЛУШКИВАЊЕМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББЦ-НН

03.01.2015 14:26

Пси лају а каравани пролазе. Ко сте па ви из ББЦ. икад чули за вас. почистите мало испред својих врата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ебола

03.01.2015 14:29

Ако се ова вест не повуце просирице се као ебола а онда смо га сви нај....и Зар се ово није могло цензурисати. Знате ли да због овог вецина насих политицара неце моци данима да спава. брука једна ста објављујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПКЛАДА

03.01.2015 14:31

Хајде да се кладимо од кога или чега ће почети хапшења. Да ли са локалног нивоа или са оног државног. овдје неће бити довољни ни сви затвори европксе уније. ко ће остати последњи да угаси свјетло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крунски Свједок

03.01.2015 14:43

Могу ли се ови из ББЦ-ја купити (подкупити) да промијене извјештај. Није фер да нас стално блате, а ми фини. Багра једна бјелосвјетска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник.

05.01.2015 09:27

Поздрав КОМЕРЦИЈАЛИСТА, Искрено цијеним сто је неко конацно дао тако објективан став о наведеној теми, па макар то било и у коментарима циталаца. Дијелим слицна мисљења, уз одредјене разлике, па бих волио да то укратко прокоментарисемо. Мој е-мејл је милоспетровиц433@yахоо.цом Срдацан поздрав.

ОДГОВОРИТЕ