ЕЛ: Реал је, ипак, јачи од Звезде!

Кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да приреде изненађење на старту Топ 16 фазе Евролиге јер су у београдској Комбанк арени изгубили у првом од 14. друге рудне надметања изгубили од једног од претендената на европски трон, мадридског Реала, са 72:79 (12:15, 19:19, 14:24, 27:21), добрим делом због сјајне серије гостију од 16:1 пред крај треће деонице.

Кошарка 02.01.2015 | 21:20
ЕЛ: Реал је, ипак, јачи од Звезде!

Навијачи Звезде ужелели су се најбоље европске кошарке, после меча без публике против Лаборал Куће и два узастопна гостовања Олимпијакосу и Валенсији на крају прве фазе. Након више од месец дана (27. новембра црвено-бели су играли против Нептунаса) Евролига је опет била у Београду, а за почетак Топ 16 фазе и 2015. године бољи ривал није могао да дође у Арену - рањени Реал са два узастопна пораза. И такав, представљао је превелики залогај, иако се не мали број пута чинило да је и другачији исход могућ.

Краљевски клуб је био и остао међу главним претендентима за европски трон, а поразе од Уникахе и Барселоне у шпанском првенству црвено-бели су покушали да преточе у додатну снагу и на крилима 18.920 навијача направе изненађење. Од тога, међутим, није било ништа, ма колико публика, уз кореографију на којој се види један шамар "краљу", прижељкивала нешто сасвим друго.

Већ сам почетак меча наговестио је коликим капацитетом за надигравање располаже гостујући тренер Пабло Ласо јер чак и када није ишло његовој моћној стартној петорци (Љуљ, Фернандез, Мачијулис, Рејес, Ајон), резервисти попут Ноћионија и Слотера проналазили су пукотине у снажној одбрани ривала, што им је донело константну, не и превелику предност. Са друге стране, Вилијамс, Лазић, Дангубић, Митровић и Марјановић су боље играли у дефанзиви него што их је служио шут (тројке 2/12 у првом полувремену), па су уз помоћ резервиста успевали да се одрже "у животу".

У томе им је помогла сјајна минијатура Чарлса Џенкинса, који је са седам узастопних поена помогао да крене серија од 9:0 којом је београдски клуб повео са 21:20. Но, Слотер из рекета, а Кеј-Си Риверс и Ноћиони са дистанце узвратили су серијом 8:0, па се до краја полувремена водила велика борба, у којој се нешто боље снашла Звезда, примакавши се на 34:31 захваљујући бољем скоку (23:19), те уз разигране Митровића и Марјановића, који су успешно парирали асовима попут Рудија Фернандеза, Фелипеа Рејеса и Серхија Љуља.

Друго полувреме почело је новим "играњем на махове", али не и задуго. Звезда је повела са 42:40, а онда је уследила Реалова серија од чак 1:16, и то за четири минута. Четири тројке заредом погодио је гостујући тим, две је дао Руди Фернандез, једну Љуљ, а једну, још један шпански репрезентативац, Серхио Родригез - и мадридски клуб је пред крај треће деонице стигао до вођства од 43:56.

Био је то и крај надања црвено-белих да могу до чуда. Тих четири, пет минута врло слабе игре у транзицији, али и у нападу, где су их у једном тренутку "сасекле" помало чудне судијске одлуке, које су изазвале и убацивање мањих предмета са трибина, били су и најава коначног исхода. Нарочито када је Реал повео са 65:47 почетком последње четвртине, после нових Родригезових бравура, па је Радоњићев тим и поред великог труда у финишу - поразом ушао у 2015. годину, у којој му сада следи гостовање Олимпији у АБА лиги, у недељу, а онда евролигашко гостовање Макабију у Тел Авиву, наредног четвртка.

Коментари / 0

Оставите коментар