Све већа потражња за ликером од банане из Требиња

Драгиша и Мирјана Јовановић из Требиња први су на овим просторима почели да праве ликер од банане, по коме су за врло кратко вријеме, уз још десетак врста домаћих ликера и ракије, постали препознатљиви, док је потражња за патентираним производом све већа.

Република Српска 02.01.2015 | 19:25
Све већа потражња за ликером од банане из Требиња

Иако живе у Требињу, овај брачни пар идеје за добру капљицу проналази двадесетак километара од града, у селу Нудо, гдје граде кућу, у којој уз пуцкетање ватре, пробавају састојке и успијевају да нађу прави укус и задовоље своје муштерије.

Драгиша каже да је "погодак" постигао са ликером од банане, који му је донио солидну зараду, напомињући да свако ко проба - долази по нову флашу.

"С обзиром да се већ тридесет година бавим пчеларством, често сам ишао на сајмове и излагао. Ја бих се враћао са захвалницом, док би моји суграђани, који су представљали пића, бројали успут новац“, каже Драгиша.

Тада је дошао на идеју да и он нешто осмисли и дође до зараде, што му је омогућио ликер од банане.

Основа за ово пиће су мед и домаћа ракија од 50 степени - то се затим "сједињује", а након тога се ставља у посуду у којој су банане и пар мјесеци мијеша, док се сав мирис из банане не извуче.

"Ликер је направљен као мало јачи, од 50 степени, јер нисам желио да наше даме остану ускраћене за добру капљицу, а оне су ми и најбоље муштерије“, у шали каже Драгиша.

Уз још неколико састојака, који остају тајна, те дегустацију и сугестију комшија, настаје одличан ликер од банана који достиже цијену до 30 КМ.

Овај "слатки производ", осим Босанаца и Херцеговаца, највише купују Црногорци, али и туристи који долазе у Требиње.

Драгиша планира и производњу ракије од банане, али му проблем представља то што ово јужно воће не може да нађе у одговарајућим количинама. Осим тога, банане треба да су добре и зреле за овакво пиће.

"Банане, у потребним количинама, а то је око 300 килограма, не могу да нађем ни у једној хладњачи. Тражио сам у Подгорици и Никшићу, чак сам се обраћао и људима који држе дисконте, али за сада је нема", истиче Јовановић.

"Црква" од кошница

Осим многобројних ликера, међу којима су и они од вишње, коприве, кајсије, ораха, менте, на полицама породице Јовановић налази се квалитетни мед у саћу, кандирано воће и разне ракије.

Драгиша је познат као веома креативан домаћин, али је својим новим производом изненадио све.

Брдо изнад куће краси мала "црква" коју је направио од кошница, окружена са осамдесетак пчелињих друштава.

"Црква је симбол вјере и желио сам да се налази баш на овом мјесту, за благостање и добар род пчела које су и симбол овог краја", каже Драгиша и напомиње да та "црква" има врата, прозоре, кров, звоник и крст.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бс

02.01.2015 22:49

Ово је цисти примјер ако неко хоце да ради мозе да успије...морасе само имат идеје...а не један отвара кафиц и накрају нице јо 10 а нико нема пара...мили моји заврните рукаве паце се труд исплатит...

ОДГОВОРИТЕ