Српску чека још једна тешка година, јер је води лоша власт

Република Српска је прошле године више од три мјесеца финансирала обавезе према буџетским корисницима из кредита, а мање од девет мјесеци из властитих прихода - изјавио је за Агенцију Фена предсједник
Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић. Чавић је истакао да је РС ушла у веома тешку годину, која ће бити још тежа јер је "води некомпетентна и искомпромитована власт".

Република Српска 03.01.2015 | 10:23
Српску чека још једна тешка година, јер је води лоша власт

Чавић сматра да је 2014. у Републици Српској била година вишеструких дефицита."Прошле године је у Републици Српској било више од 600 милиона КМ нових кредитних задужења", указао је Чавић.Истиче и да су протеклу годину у Републику Српску обиљежиле двије велике банкарске афере.

"На почетку године била је то пропаст Балкан Инвестмент Банке, докапитализација и спашавање те њено преименовање у Банку Српске иако је у тој банци и даље велика финансијска "провалија". Крај године обиљежила је пропаст Бобар банке", навео је он истичући да су у те двије банке оштећени грађани, јавна предузећа, разне фирме и индиректно буџет, у износу од око 400 милиона КМ.

Међутим, на све то, упозорава, није било реакције надлажених истражних органа, али и на још неке афере, што показује "општи амбијент у Републици Српској, гдје институције служе да прикривају оно што раде њихови партијски пријатељи, колеге и шефови, а баве се опозицијом називајући их на најгори начин разно-разним ружним именима".

Лидер НДП-а сматра да је актулена власт у Српској у 2014. показала да нема "нимало визије шта и како даље"."Њихова политика је у правилу искључиво потрошња и задужење", рекао је он.

И избори у октобру су, каже, показали да коалиција СНСД-ДНС и СП нема већина, јер су заједно остварили свега 38 мандата, што није било довољно за скупштинску већину.

"Морали су да се појачају с посланицима из Напредне Српске, Српске радикалне странке, и једним из Шешељевих радикала, а уз то су морали да "купе" два посланика, да би направили комотнију већину како им не би "шкрипало" у сваком тренутку функционисање Народне скупштине. Тај трули компромис је резултирао лошим саставом Владе, која је у свом капацитету потпуно неспособна да било шта корисно уради", рекао је Чавић истичући да је стога Република Српска ушла у још једну тешку годину.

У овој години ће, каже, опозиција бити посебно на удару власти.

"Однос власти према опозицији, посебно након промјена у МУП-у Републике Српске, усмјериће се у покушај да се створи амбијент у којем би опозиција била крива за што не ваља и што је лоповско, а девет година њихове владавине ће бити оквалификовано као вријеме у којем је све цвјетало, а нажалост, није тако", тврди он.

Протеклу годину је, каже, обиљежио и "невјероватан притисак на медије"."Јавни сервис у Републици Српској је потпуно у рукама владајуће структуре..., а остали штампани медији су очигледно у функцији исте те политике", рекао је он.

Чавић је оцијенио позитивним то што ће Савез за промјене учествовати у формирању нове власти на нивоу БиХ "која ће побољшати економско стање у БиХ".

"Вјерујем да ћемо у наредне четири године показати да имамо довољно капацитета да у сарадњи с Европском комисијом убрзамо процесе који су годинама стајали и да они буду у функцији побољшања економско-социјалног стања свих у овој земљи", прецизирао је он.

Очекује да ће Савјет министара БиХ бити конституирано до краја јануара или евентуално половином фебруара те да рад те институције буде много ефикаснији него досадашњи. Дефинисањем система координације у овој години би се, каже, могло активно радити на повлачењу средстава из ИПА фондова за развојне пројекте у БиХ.

"Вјерујем да постоји капацитет и да ће сви људи који чине коалицију на нивоу БиХ разумијети да политичка пажња треба да буде усмјерена управо на те теме", рекао је у разговору за Агенцију Фена предсједник НДП-а Драган Чавић.

(ФЕНА)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Милоје

02.01.2015 13:31

Па преузимајте власт. Ако не може другачије онда силом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

02.01.2015 13:37

Чавићу,престаните да млатите празну сламу и потрудите се да ова влада не потраје дуго. Не знам како ћете,али смислите нешто,јер од приче нема ништа кад и птице на грани знају да ће бити "пропаст" 2015 ,а ви само указујете на нешто, а ове боли уво док одлучују како хоће и не кажњавају одговорне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

02.01.2015 13:40

Доста и пропаганде,пустите нас да живимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста

02.01.2015 13:43

Доста ми је више и тебе и твоје приче.Гласао сам са цијелом фамилијом за тебе,али више не бих.Крени више човјече нешто директно да саопстиш народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧЕКА

02.01.2015 13:47

КАКО ЈЕ МИЛЕ ТЕБИ ПРАВИО ДЕМОНСТРАЦИЈЕ, НАПРАВИ И ТИ ЊЕМУ. СВИ ЋЕМО ИЗАЋИ С ТОБОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

02.01.2015 13:48

Ти си нам со на рану...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

02.01.2015 14:13

Не прочитах да си овом народу честитао НОВУ 2015.Зна се ко је кога купио,али ти не рече шта ВиТреба да урадите.Питам се да ли и Нову дочекао у Српској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРАЧАНИЦА

02.01.2015 14:37

Ни у СР.а ни у федерацији је проблем што по дејтону немо гу се правити пријевремени избори тако да су опозицији руке скоро завезане. Могу утицати на грађане кад су упитању демонстрације али је ту слаб учинак кошто се види у федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика..

02.01.2015 14:43

МОЛИМ политицаре да термин "јос једна" замијене са "сто и једна"... Природно и логицно је то за БХ просторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

02.01.2015 14:47

МА ШТА ТИ ПРИЧАШ МАЈМУНЧИНО ЈЕДНА ЈЕБО ТИ БН ТВ МАТЕР А И ТИ ЊИМА КАД ТЕ СТАЛНО ФОРСИРАЈУ. МАЈМУНЧИНО ЈЕДНА ТВОЈЕ ЈЕ ПРОШЛО ШТА СОЛИШ ПАМЕТ ОВОМ НАРОДУ КОЊУ ЈЕДАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција нека промјени тактику

02.01.2015 15:14

На залост висе не вриједе конструктивни приједлози у Народној скупстини,амандмани опозиције него Цавицу ви из опозиције смисљајте други нацин борбе против власти.Не вриједе ни политицке емисије,ни кривицне пријаве;народ је гладан и бице ситуација јос теза

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

02.01.2015 15:48

Вама из опозиције (Босић, Инанић, итд) би требало забранити да дајете уопштене изјаве општег карактера, као што је ова. Ако имате шта конкретно да предложите, у реду, а ако не, боље је да ћутите. Дозволили сте да вас криминализовано Додик побиједи на изборима, иако је свима јасно да је за девет година владавине упропастио РС. Нисте били у стању да се организујете на начин да га таквог побиједите. Ти исти си дозволио да ти купе једног посланика (Митровића). Изабран је захваљујући гласачима Савеза за промјене и онда вам махнуо са брода који иде за Хаваје. Зашто га прије стављања на листу неким уговором ниси везао па да ти бар плати одштету од 5 милиона КМ. Да видиш да ли би онда могао да буде папак. Мада је и прије тога папак био и папак остао. Умјесто изјава, нађите начина да онај снимак прогласите аутентичним, или да се ваше тврдње оспоре. Овако, причате само шупље приче и народу досипате со на љуту рану. Зашто Бисић није изашао на црту Додику, него упорно гура Огњена Тадића, иако је морао знати да "мали" неће добацити далеко. И које сад ту крив. Ви или Додик који вам држи лекције гдје год стигне и гдје год може. АКО ИМАТЕ ПЕТЉЕ И МУ..А ИЗВЕДИТЕ НАРОД НА УЛИЦЕ. ЧИМ ОЛИСТА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

либеро

02.01.2015 15:55

"марко", мора да си био на курсу код милорада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

овца

02.01.2015 16:12

Хије коректно критиковати оне који су на вријеме указали на криминал и све остало, када смо ми били на потезу, подбацили смо и сада критикујемо господина Чавића и остале, сада тражите да организује револуцију, сигурно да ти који то предлажу неби изашли на улицу, апстинирало би најмање 90%, е то смо ми, стално очекујемо да неко други нешто уради, а изостанемо са избора, е није у реду да критикујете ове људе, све су учинили да нас обавјесте, да изнесу аргументе, да предложе излазак што масовније, а оно изашло мање него за протекле локалне изборе, па до кога је???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психо

02.01.2015 16:44

Мариа пустили за нову годину из болнице на Сокоцу. ТАМО БН ЗНАЦИ = БУДАЛО НЕПОПРАВЉИВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Икона

02.01.2015 16:55

"СНАГА НАРОДА", исправно све! Збиља су нуле кад су дозволили да их овакав режим добије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болница Соколац

02.01.2015 17:01

МРКО ВРАЦАЈ СЕ ХИТНО, Др. ЛУКИЋ ТИ ЈЕ СТОРНИРАО ДОПУСТ ЗА ПРАЗНИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ ТРЕБИЊАЦ

02.01.2015 17:14

Па како видим Додик неће сада ни у Еу, ко сад опет штити некакав наш српски интерес , а богами како видим неће он у Европу јер не може онда владати и хапати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опљачкани БОБАР штедиша

02.01.2015 18:03

Не интересује нас кака ће бит, него хоћемо паре своје све, ми штедише, значи фенинг ни мање ни више, ил да се поћерамо преко СТРАЗБУРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКА

02.01.2015 18:14

ЦАВА И ВАМА ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ВОЗ АКО НЕ ПОЗОВЕТЕ НАРОД И ПОВЕДЕТЕ У ПОБУНУ ПРОТИВ РЕЗИМА НАРОД ЦЕ СЕБИ ИЗАБРАТИ НОВОГ ВОДЈУ И ОНДА СТЕ И ВИ И ПОЗИЦИЈА ЗБРСАНИ ЈЕР И ВИ ИМ АМИНУЈЕТЕ СВЕ А САМО ПРИЦАТЕ ДАКЛЕ УЛИЦА И УСРАН КОЛАЦ У РУКЕ ПА ПОТЈЕРАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

02.01.2015 18:23

Господине Чавићу, и Вама и другим опозиционим лидерима добронамјерни људи су указивали на одређене пропусте поготово у кампањи, Међутим, не слушате Ви обични народ и мислите да су најпаметнији они који сједе и изборним штабовима, а ту је највише полтрона. Погледајте да су чланови предсједништава и главних одбора опозиционих странака збринути кроз начелничка мјеста, посланике и др., а за нас по дубини који гласамо за Вас и који највише страдамо од власти баш Вас брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

02.01.2015 18:41

Ти си имао сансу да показес како се води дрзава и показао си нам... За време твоје власти, ја нисам имао ста да једем а да не говорим како сам се одвратно осецао док сам гледао када си цитао оно писмо које су ти написали странци а у вези Сребренице. Па какав си ти председник који није успео да истрази ста се заиста десило. Није спорно да се десио злоцин, али није геноцид ,као сто си ти процитао. Срам те било. Ниста ти ниси бољи од Баје ,ни ти ни Босиц. Па ти ниси знао своје дете да васпитас а хоцес дрзаву да водис. Најгора ствар је када твој син наидје својим дзипом а ја мом не могу да приустим бицикл. Ти онда оцекујес да гласамо за тебе. Продјем испред твоје куце и видим онај зид од 3 метра , иза вила .... Ко разуме, схватице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озрен Гора

02.01.2015 18:47

Марко, у праву си ово је демагог, и шта је он то урадио у задњих 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

муња

02.01.2015 18:57

није Само једна има до добре године ићи И то пријеким путем неколико генерација

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

02.01.2015 19:21

Изласкомиз СДС-а,разбио сибирачко тело СРПСКЕ.Разбио си и СДС,јер си повукао њене чланове.РЕЗУЛТАТ=теби добро,НАРОД ГЛАДУЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дејан

02.01.2015 20:05

Подло радиш на компромитацији гоподина Чавића.Ти си плаћеник режима.Одакле њему таква вила и његовом сину џип.Он је народни човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

02.01.2015 20:13

И Чава га испуши, а како сте лијепо писали о њему пре избора. Неко је написао да је разбио СДС својим изласком не бих рекао пре је да га је ојачао а и да је остао исто би било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

02.01.2015 20:37

Ста сте напали на насег председника!!! Једино се он и премијерка боре искрено против унистења РС. Јест да смо мало у теској економској ситуацији у задњих 9 година владавине насег данасњег председника, а прије тога премијера, али нас је. Помозимо му да нас унисти до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

02.01.2015 21:48

А ко је Жељки средио диплому учитељице? То би Васковић требао истражити и објавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

02.01.2015 22:12

Зивио Обрен Добојски краљ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чобан

02.01.2015 22:23

"Господине" Чавићу, баш сте застранили у Вашој намјери да прикаżете лоше стање у Републици Српској па покушавате обманути јавност чак и по питању чињеница!!! Докапитализација Балкан Инвестмент Банке се десила у 2013-тој, а не 2014-тој години. На овом примјеру моżе Вам и бити јасно да Ваш приступ није заснован на чврстим темељима и да све што радите, радите искључиво из властитиог интереса, третирајући градјане који гледају/читају ове вијести као велико стадо оваца. Можда у неким случајевима и јесмо, али и за те случајеве, Ви нисте достојни да нам будете чобан!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

03.01.2015 00:12

Зивио нам краљ Обрен.... СДС Добој

ОДГОВОРИТЕ
Name

срки

03.01.2015 00:37

Свака ти цаст " овца" ја одавно бољи коментар нисам процитао.Све си објаснио овим сто критикују опозицију.У БиХ је било регистровано несто мало висе од 3200000 хољада гласаца а изасло је на изборе око 56% сто знаци да најмање 1400000 хиљада није изасло.Имајуци у виду да .су побједницке странке СНСД и СДА( не волим ни једну) добиле око 600000 заједно знаци да су ови апстиненти изасли да гласају имали би и у ФБиХ и Републици Српској власт какву требамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

03.01.2015 06:34

А док си ти Цавицу био предсједник текло нам је мед и млијеко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

04.01.2015 10:19

Пред нама је јос једна теска година имамо власт и опозицију да не знамо ко је гори од њих,није никакво цудо

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

04.01.2015 11:38

Не могу да замислим Чавића и Босића како предводе демонстранте на улицама! Некако ми не дјелују тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

04.01.2015 19:06

ЧАВИЋУ ЗАБРИНИ СЕ МАЛО,АКО ЗА ГОДИНУ НЕ СКИНЕМО МИЛУ ,НЕМА НИ САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ