Креће прелазни рок: Најаве, спекулације...

Коме шта треба? Ко где хоће? Ко кога тражи? Колике су коме шансе за трансфер? Погледајте шта нас очекује у јануарској фудбалској пијаци.

Фудбал 02.01.2015 | 15:40
Креће прелазни рок: Најаве, спекулације...

И док лопта мирује у већини лига, европски фудбал почиње да дрма грозница прелазног рока. Фудбалска пијаца у Шпанији је почела данас, у Енглеској креће сутра, а у Италији званично 5. јануара. Завеса на прелазни рок ће бити спуштена 2. фебруара.

Кренимо од онога што нас чека у Прмеијер лиги.

Шта ће Челсију појачања? Мурињу заиста није потребан зимски шопинг за разлику од прошле године. Али, клуб наставља да гледа у будућност и за девет милиона евра ће из Ријеке довести чудо звано Андреј Крамарић, а онда ће га позајмити Витесеу. Неће бити ни одлазака са Стамфорда уколико не стигне добра понуда за Салаха.

Са друге стране, Челсијеви ривали ће морати озбиљно да се позабаве пијацом. Манчестер Јунајтед ће вероватно одиграти једну од битнијих улога у прелазном оку. Ван Галова опсесија је Стротман, али тај трансфер не може да буде јефтинији од 35 милиона евра. Наравно, потрага за штопером (можда и двојицом) се подразумева, а видећемо колико има истине у гласинама о Видићевом повратку. Тешко да Јунајтед може да нађе бољу и јефтинију опцију. Можда само Рон Влар. Оне скупље и нереалне варијанте су Дијего Годин и Матс Хумелс. Могуће је да на Олд Трафорд дође и десни бек, јер Ван Гал не верује Рафаелу. У том случају, сјајни Клајн из Саутемптона је прва мета.

Градски ривал Манчестер Сити мора да размишља о финансијском фер-плеју који му као мач лебди над главом, али постоји шанса да потроши око 25 милиона евра. Међутим, тешко да ће та сума Грађанима бити довољна да ангажују Роса Барклија или Вилфрида Бонија који су на врху листе жеља. Најважније је да задрже Лампарда, а по сличном пинципу би могли да доведу Давида Виљу.

У Лондону ће сигурно бити гужве. Венгер мора да интевенише на пијаци јер Алексис Санчез није направљен од криптонита да у оваквом темпу вуче екипу целе сезоне. Штопер је неопходан, а Арсен ће изгледа наставити са својом политиком и за ту улогу ангажовати талентованог Тајрона Мингса из Ипсвича, пре него Вирџила ван Дајка из Селтика. Кавани није реална прича, Ел Шарави је много доступнији, али то је више опција за лето. Арсеналу је потребан и један централни везни играч. Помињу се старе жеље Сами Кедира и Вилијам Карваљо, затим Морган Шнајдерлин и Муса Сисоко, али потрага би могла да буде завршена куповином Марцела Брозовића из Динама за 10 милиона евра.

Највише посла очекује Ливерпул. Очајан летњи прелазни рок захтева да се усред сезоне исправљају грешке и попуњавају рупе. Клуб прво треба да реши ситуацију са Балотелијем и Боринијем, па онда да се баци у потрагу за нападачем. Можда је најреланија опција да уплате Лилу бонус и доведу Дивока Оригија шест месеци пре договореног рока. Нападачи попут Берахина, Думбије или Чарлија Остина такође се доводе у везу са Редсима. Такође, треба очекивати и новог голмана. Кандидати су Петр Чех пре свих, а ако он не дође Серхио Ромеро, Кико Касиља, Асмир Беговић, Матија Перин… Међутим, директор Ијан Ејр и менаџер Брендан Роџерс су се до сада показали као прилично неспособан тандем у процени појачања, па навијачима Ливерпул предостоји период стрепње. Тек следећег лета следи реконструкција када оду Џерард, Лукас Леива, Глен Џонсон.

Што се Тотенхема тиче, они ће јурити Шнајдерлина и ове зиме, али ће вероватно добити одговор као и прошлог лета. Стара жеља је и Џексон Мартинез, али прво се треба решити Солдада за којег нема много потенцијалних муштерија. Фабијан Делф би могао да буде јануарски човек на Лејну, а не треба заборавити да је доведен и одлични Американац Једлин који је капарисан још прошлог лета.

Упркос великим проблемима у којима се налази, Евертон неће издвојити озбиљнији новац за јануарска појачања. Спекулише се о доласаку Клемона Шантома из ПСЖ, а Мартинезова жеља је и шестомесечна позајмица Курта Зуме из Челсија. Саутемптонов примарни циљ ће бити да задржи све играче. Ељеро Елија је већ дошао, близу је и Дани Ингс за којег се још инетересују Ливерпул и Саутемптон, а можда Куман опет заблиста са неким појачањем из Холандије. Опције су Класи, Класен, Виљемс… У Вест Хему је апсолутни приоритет ситуација са Винстоном Ридом. Чекићари не смеју да допусте да га наредног лета изгубе без обештећења. Ако Рид ипак оде, замена би могао да буде Н’Кулу из Марсеља.

После Енглеске, најзанимљивије ће бити у Италији. Наравно, цифре су далеко мање, али на Апнинима је пијаца увек интересантна.

Јувентус нема обичај да прави егзибиције у јануару. Осим ако треба хитно покрпити неку рупу или ако се укаже нека јефтина прилика. Та прилика би могао да буде Шаћири ако Бајеррн пистане на позајмицу вредну три милиона евра. Алтернатива за позицију „треквартисте“ је Снајдер који жели по сваку цену из Галате. Контакти су већ успостављени. Али, реч је ипак о бонус појачању, а не прекој потреби Старе даме. Горући проблем је довођење штопера и Монтоје из Барсе. За позицију штопера су се помињали Настасић, Драговић, Савић, Емполијева сензација Ругани, али ће се по свему судећи завршити јефтином варијантом и довођењем Роланда из Порта на позајмицу. Што се Монтоје тиче, Марота се већ договорио са игачем којем је минутажа неопходна. Уговор му истиче у јуну и Барселона баш и нема неке јаке адуте у рукама. Монтоја би могао да буде и најава Лихтштајнеровог одласка, пошто фантастичном Швајцарцу истиче уговор за шест месеци, а Јуве ће тешко парирати условима које ће Лихтштајенру понудити Манчестер Сити и остали заинтересовани клубови.

Интер би требало да буде најзаузетији италијански клуб у јануару. Пре свега јер су Неразури одрадили очајан летњи прелазни рок. Нападач, офанзивни везни, задњи везни... Манћини би све то да купи, али овога пута иза себе нема газду који ће без поблема да то све исфинансира. Манћини ће морати да се прилагоди италијанским условима и без много пара направи оно што се од њега тражи. Интер је већ доживео ударац када је градски ривал узео Ћерћија који је био дугогодишња жеља клуба и Манћинија. За ту позицију сада јури Подолског, али плата од шест милиона је проблем и Венгер не жели позајмицу. Добра ствар је што играч хоће у Интер. Попут Јувентуса, Неразури желе Шаћирија и некадашњег аса Снајдера, Лавеци је по ко зна који пут мета, али за све то је потребан озбиљан новац којег Тохир не жели да се одрекне. Зато је близу доласка талентовани, а јефтини Тино Свен Сушић из сплитског Хајдука. У неким комбинацијама се помиње и Тарабт. За позицију задњег везног конкуришу Паулињо, Лукас Леива и Лас Дијара који је најјефтинија оција јер је слободан. У Интер би могао да дође и Арслан из Хамбурга. Директор Аузилио је почео преговоре и са мексичком Америком за левог спољнег Мигела Лајуна. Од доласка Манћинијеве велике жеље Настастића вероватно нема ништа. За позицију нападача се спекулисало именом Жињака, али он би требало да продужи уговор са Марсељом. Можда Борини буде гол играч за којим Интер вапи.

Милан је већ одрадио велики део посла трампом Торес за Ћерћија. Играч којег је Галијани жарко желео прошлог лета је дошао на позајмицу, уместо за оних 20 милиона евра колико је Каиро тражио летос за Ћерћија. Следећа велика жеља је Настасић, али тек ако Сити пристане на позајмицу. Алтернатива је Муњоз из Палерма. Тажи се и леви бек. Прва Галијанијева жеља је Ванђони из Сан Лоренца за којег је Миланов гуру спреман да плати седам милиона евра, Б опције су Лука Антонели и Мануел Пасквал. Данима се нагађа и о доласку везисте Брозовића из загребчког Динама, али Галијани ни у лудилу неће Мамићу платити 10 милиона колико Мамињо тражи. После одласка Тореса, Инзаги је од класичних “деветки” остао на располагању само са Пацинијем, а чак би и Пацо могао да напусти клуб. У том случају, Росонери морају да купе центарфора. Чичарито је немогућа мисија јер је већ играо за два клуба у сезони. Дестро би могао да буде Галијанијев човек.

Рома? Џексон Матинез је Сабатинијева опсесија и гол машина каква недостаје Вучици. Али, за такву операцију је потребно између 30 и 35 милиона евра. Дуго се најављује долазак Глена Џонсона, али реалније је да се то деси наредног лета и да Енгез дође без обештећења. Сабатини тражи и штопера. Настасић је прескуп као и за остале конкуренте у Серрији А, а можда дођу Кирикеш или колумбијско чудо Баланта из Ривера.

За Лацио је штопер горући проблем. Наравно, Настасић је нереална варијанта, али зато су реалне опције Влар из Виле којем истиче уговор, Холанђанин Хут из Алкмара и Рајковић из Хамбурга. Ако Клосе напусти Рим, алтернатива је Борини. Наполи је већ завршио велики посао довођењем Габијадинија и Стринића, а могао би да дође и Андре Ају. Фиорентина тажи нападача, а најновије гласине су да би у дресу Виоле опет могли да видимо некада фатални тандем Ђилардино – Муту.

У Шпанији не треба очекивати велике потресе. Барселони је забрањена регистрација играча и Каталонци ће овај пелазни рок испратити као посматрачи. Реал Мадрид би требало да приведе крају посао око најбољег везисте Бразила Лукаса Силве. Он је замена за Кедиру. Немац се вероватно сели на Острво јер је одбио продужење уговора који му истиче на лето.

Занимљиво би могло да буде на Местаљи. Петер Лим и Жорж Мендеш разрађују разне тактике. Коначно је потписао Бенфикин (питање је ко је заиста био власник овог играча) Енцо Перез. Спекулише се цифром од 25 милиона евра, али када је Мендеш умешан у причу, тешко је закључити колико се заправо стварног новца налази у причи. Жеља Лима и Мендеша је и Нико Гаитан, а клуб са Местаље ће покушати да наговори и Марсељ да добије на позајмицу талента Дорију којег Бијелса не види у озбиљним плановима.

Атлетико је трампом са Миланом и довођењем Тореса добио нападачку опцију која му фали још од одласка Виље. Најављује се и долазак талентованог Кастиљеха из Малаге и то би било све од Колчоњероса.

Код Немаца по обичају не би требало да буде великих помена. Бајерн нема потребу да купује, остаје му да реши стуацију са незадовољним Шаћиријем. Борусија је довела суперталентованог Кампла из Салцбурга за 14 милиона евра и можда словеначки вундеркинд побуди Милионере. У неким теоријама, Клоп би могао да доведе и Клосеа. Леверкузен неће куповати велика појачања, Шалке јури Настасића, али биће занимљиво да видимо шта ће урадити Волфсбург. Имају паре, имају сјајног директора Алофса. Прошле зиме су направили врхунски потез са Де Брујном. Шушка се о доласку Евертона Рибеира, најбољег играча Бразила у последње две године. Ако заиста купе овако добог играча, Вукови ће имати озбиљну офанзивну силу.

У Француској, ПСЖ мора да се пази финансијског фер-плеја, Монако вероватно неће много куповати, могуће је да Марсељ доведе неко појачање. За Лион је приоритет да задржи фантастичног Лаказета.

Ово је само увод у оно што нас очекује у наредних месец дана.

Коментари / 0

Оставите коментар