Новак Ђоковић - новогодишњи интервју

Победе. Титуле. Награде. Срећа брака и очинства. Главни фрагменти 2014. у животу Новака Ђоковића. Рекло би се композиција савршених тренутака. Јер код великог шампиона је суштина у филозофији понављања. И не само то, Новак је развио још нешто - уметност трајања.

Тенис 02.01.2015 | 14:00
Новак Ђоковић - новогодишњи интервју

За који дан започеће своју 13. професионалну сезону. Скоро ће па осам година од како је у Топ 10, ушао је у 127. недељу владавине АТП листом, а ближи се и јубиларној 50. титули у каријери.

Сви кажу, још само тај Ролан Гарос и све је ту, на броју. Јер Ноле је у 2014. остварио тако много тога. Оженио се, освојио Вимблдон, вратио се на прво место, постао отац. Сада каже да је најбитније да ужива у тој улози.

- Јесте, била је ово баш лепа година, можда и најлепша у мом животу. Мислим да сам добро савладао оне вештине које су потребне када је беба мала. Нема ту пуно филозофије, али смо ми очеви у принципу мање вешти од мајки, којима неке ствари дођу природно. Бескрајно волимо нашег сина и наша подршка и пажња су му сада најважнији - каже Новак.

Колико би деце желео да имаш и како би ти било да си на месту Роџера Федерера са “дуплим сетом” близанаца?

- Волео бих да имам велику породицу, јер сам и сам одрастао са два брата. Али Јелена и ја се тиме не оптерећујемо него само уживамо у овим данима. Дивим се људима који имају пуно деце, знам да је за то потребно пуно времена и посвећености, да би деца добила пуну пажњу и још више љубави, и заиста бих желео да и наша буду таква.

Колико ти недостају супруга и син кад си на турнирима?

- Јако ми недостају, што је и очекивано, али уз помоћ данашње напредне технологије учествујем у Стефановом одрастању и када сам далеко од њега и моје супруге због пословних обавеза.

Шта ти је био највећи изазов на терену у 2014?

- После неколико врло емотивних недеља летос, изазов је био вратити се на терен и фокусирати се на игру. Просто, неке друге ствари вас испуне које немају везе са тенисом, а ви морате остати и мотив пронаћи на терену. То није једноставно. Осим тога, имао сам промену у тиму и требало је све да легне на своје место, да се уходамо, да свако заузме своје позиције и пружи максимум. То је све одлично прошло и дошли су резултати због којих сам завршио годину као број 1. Сваког дана пред нама су исти изазови - тренирати са пуно воље, унапређивати игру која можда некоме делује беспрекорно. Али знате, у овим годинама, са оваквим стажом, теже је милиметар исправити и унапредити игру него деци која тек уче да играју. Кад се све сабере и одузме, све је ствар мотивације и зато је изазов пронаћи га и играти своју игру како бисте стигли до циља.

Неки млађи играчи долазе. Кога од њих видиш као највећи потенцијал да у догледно време буде међу прва три на свету?

- Мислим да их има и више од три, али рецимо да су то Кеи Нишикори, Милош Раонић, Григор Димитров. Они су показали да имају склоп шампиона, игру која је потребна да би победили било ког противника и надаље је само ствар континуитета и још напорнијег и преданијег рада. Све друге предуслове имају.

Шта је још потребно за тај финални корак на Ролан Гаросу и у Синсинатију?

- Потребно је да наставим да радим као и до сада, да се борим за сваку лопту, савршена концентрација у кључним тренуцима и мало спортске среће.

Како оцењујеш годину са Борисом Бекером у тиму и шта је оно у чему ти је највише помогао?

- Чак и да ја не оцењујем - о раду са Борисом говоре моји резултати. Освојио сам Вимблдон и завршио годину као број 1. То је најважнија ствар коју треба да вреднујем у овом тренутку. Бекер је тениска легенда, разуме како се психолошки осећам пред меч и у току најважнијих мечева, што је јако важно. Доста разговарамо о свему, он се такође интензивно консултује са Марјаном, цео тим се уиграо, што је јако важно и зато не изостају резултати.

Новакова честитка грађанима Србије

Желим свима пуно здравља, више успеха, а мање стреса. Да имате више времена за оне које волите и пуно прилика за радост. Желим вам 2015 победа у Новој години!!

Музика и филм су свакоме начини за опуштање, па и најбољем тенисеру света. Шта тренутно слуша и гледа, поделио је и са читаоцима “Блица”.

- Као и обично, слушам домаћи поп и рок и све оно што је популарно у свету. Имам наше радио-станице, па уживам у музици осамдесетих. „И Оригинс“ је последњи филм који сам гледао и одушевљен сам - каже Новак.

За тобом је веома успешна сезона. Шта очекујеш од 2015. и шта ће ти бити примарни циљеви?

- Очекујем нове титуле, добру игру и победе. Претходних неколико година истичем колико ми је важан Ролан Гарос, а сада сам се, чини ми се, растеретио тог притиска. Играћу најбоље што могу, тренираћу још више и уверен сам да неће изостати резултати. Моја филозофија је да освајам титуле, а не да их браним. Да не одустајем. Поред тога, важно је да будем у доброј кондицији, да учиним све да ме заобиђу повреде јер је то такође важан предуслов да урадим ствари које желим. Мој тим и ја смо поставили циљеве и сигуран сам да ће свако дати свој максимум да их испунимо.

Кад поново планираш да дођеш на утакмицу у Србију?

- Ретко кад планирам такве ствари. Обично одем стицајем разних околности. Ако се деси да будем у земљи, да немам других обавеза, да иду моји пријатељи, браћа, отац - онда ћу свакако доћи - обећао је на крају разговора за “Блиц” најбољи тенисер света.

Коментари / 0

Оставите коментар