Чудна одлука пилота узрок пада авиона?

Прелиминарним прегледом радарских записа истражитељи су утврдили да је "Ербас" малезијске компаније "АирАсиа" на лету QЗ8501 пре нестанка и пада у море нагло узлетео. Како пише британски "Индепендент", тај нагли успон су експерти назвали "невероватним" и верују да је управо то за летелицу било превише.

Свијет 01.01.2015 | 18:13
Чудна одлука пилота узрок пада авиона?

Подаци које су анализирали авион је послао непосредно пре нестанка са радара у недјељу у индонезијском главном граду Џакарти.

- Бројке које смо досад видели су невероватно високе. Такав успон је заиста велик - превелик. Чини нам се да је изван могућности онога што летелица може да поднесе - рекао је један од извора блиских истрази.

Исти извор напомиње да су прегледани подаци непотпуни па би коначно мишљење о узроцима мистериозног пада могло да буде и другачије.

Када је реч о индонезијском пилоту, све његове колеге га описују као искусног професионалца тако да је већини засад тешко да поверује да је на своју руку ишао у неку авантуру на коју указују прелиминарни подаци. Истражитељи су још увек сконцентрисани на лоше временске услове који су владали у тренутку нестанка авиона над Јаванским морем.

Познато је да је посада затражила промену висине лета како би летелица избегла облаке. Контролори лета нису стигли да им дају одобрење због других авиона који су се у том тренутку налазили у релативној близини. Одобрење да скрену десетак километара улево и да се попну на 10.300 метара стигло је две минуте након захтева, али одговора из кокпита није било.

Авион је још кратко време био видљив на радару, а онда је нестао. У њему је било 162 људи, а црне кутије још нису пронађене.

У међувремену се на интернету појавила фотографија која наводно приказује монитор индонезијске контроле лета с податком да се нестали "Ербас" попео на 11.000 метара, али аутентичност фотографије није потврђена, а ни извори блиски истрази британском "Индепенденту" нису хтели да је коментаришу.

Два пилота ветерана агенцији "Реутерс" су рекла да уколико је тачан овај податак, то може да значи да је стварно дошло до наглог и неочекиваног успона авиона, који је сигурно након тога нагло изгубио брзину, можда чак и буквално стао па се сурвао у море.

С треће стране, подаци с подручја нестанка показују да је у време несреће неколико других авиона летело и на већим висинама од "Ербаса" и да нису имала никаквих проблема.

Део експерата повлачи паралеле с падом Ер Франсовог авиона на лету АФ447, који се срушио 2009. године јер копилот није био у могућности да очита брзину летелице када се заледио труп авиона. Пилот је у паници непрекидно покушавао да подигне авион, а на крају се летелица зауставила и пала у Атлантски океан.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Саучешће

01.01.2015 16:38

Бог да им душу прости! Нажалост, увијек је и једино људски фактор узрок страдања других људи.

ОДГОВОРИТЕ