Представљамо: Још један ''малишан'' јури ПЛ - Брентфорд!

Мали клуб, не баш богата историја, али и два занимљива ума на Грифин Парку. Место у елити више не делује тако далеко.

Фудбал 31.12.2014 | 21:40
Представљамо: Још један ''малишан'' јури ПЛ - Брентфорд!

Руски олигарси, арапски шеици, сумњиви ликови с оне стране закона… Фудбалски свет пун је "занимљивих" карактера који баш и нису поникли на терену. Двојица таквих и у Брентфорду. А опет посве другачији. Људи какви се не срећу на сваком ћошку – трговац и коцкар. Али не било какав трговац и не било какав коцкар. Тренер Марк Ворбартон и власник Метју Бенам сасвим су јединствени типови.

Нису имали професионалне фудбалске каријере, али су стекли несвакидашња животна искуства. Начин на који њих двојица размишљају разликује се од оног на који функционише већина у фудбалском свеету. Варбартон је на терену био аматер, али када је требало зарадити велику лову - ту је био најбољи! "Ајкуле", тако их зову у свету бизниса. Знао је шта хоће и знао је како да то узме. Радио је у Банци Америке, компанијама АИГ и РБС…
"Двадесет чудних година устајао сам у 4.32, излазио из куће у 4.52, хватао воз у 5.02. За столом сам био у 5.45 изјутра, враћао се кући у 19 сати. Био сам добар, био сам одлично плаћен. Кроз моје руке дневно је пролазило 1.500.000 до 2.000.000 фунти", присећа се Варбартон компанијских дана.

Кад му се смучило – зна се – отказ и потрага за "светим гралом". У његовом случају био је то фудбал и тренерски позив. Сам је финансирао путовања на усавршавања. Знао је и где треба да иде по знање – Спортинг из Лисабона, Ајакс, Виљем ИИ, Барселона. Прво што му је запало за очи био је однос клубова према играчима из сопственог погона. Запазио је и да су у Барселони јуниори сами тражили метле да почисте свлачионицу. У Енглеској је стога основао Некст Џен (НеxтГен) турнир за младе премијерлигашке тимове. И данас верује у исту филозофију. Клинцима посвећује посебну пажњу. Лојалан је свим играчима.

Његов тим – Брентфорд – данас игра Чемпионшип. Први пут после 21 године. Опстане ли начиниће подвиг какав на Грифин Парку није виђен од раних 50-их година прошлог века. Опстаће. Штавише можда ће и у Премијер лигу. Пчеле су тренутно на петом месту на табели. Само три бода иза водећег Борнмута. Ворбартон изгледа зна шта ради?
"Био сам трговац. То је посао сличан фудбалу. Имаш 20 људи око себе, тестотерони лете на све стране. Изражен је такмичарски дух, награде су велике, его је велики, притисак је велики. Ако не радиш добро - летиш. Све то је и фудбал", упрошћава Варбартон.

Ново лице Брентфорда. Не и најважније. Први у хијерархији је још један изузетан ум. Крајње ретка зверка. Метју Бенам је студирао физику. Потом је на лондонском асфалту радио за један инвестициони фонд. Досадило му је и онда је – иако се пре тога кладио само неколико пута у животу – одлучио да пређе у професионалне коцкаре?! Толико је добар био да је убрзо основао компанију Смартодс, која људима који живе од клађења продаје статистике, савете… Кад се накупило новца купио је клуб за који навија од детињства.
"Прва утакмица ми је била против Колчестера 1979. Имао сам 11 година. Не сећам се много, али добили смо са 1:0, а Џим Мекникол је био стрелац. Сада ми син истрчава на терен са играчима. Не пада ми на памет да продам клуб".

Не шали се – Бенам је већ уложио 43.000.000 фунти у клуб. Али се не расипа. У договору са Ворбартоном остварио је сарадњу са угледном Јуксбриџ средњом школом. Циљ је правилан развој деце из омладинске школе. Ворбартонова идеја логично. Играчи се не образују само као фудбалери, већ и као људи. Подразумева се – свлачионица мора да буде чиста.

Бенам је изабрао и спортског директора. У питању је Френк Мекпарланд, до недавно први човек Ливерпулове академије. Човек који је са 15 година у Квинс Парк Ренџерсу препознао Рахима Стерлинга и довео га на Енфилд. Бенам зна на кога да се клади. Обогатио се радећи то на Далеком истоку. Испрва се зато о њему говорило као о "мистериозном инвеститору".
"Мистериозан и није лош придев. Частили су ме током година и много горим описима".

Сада углавном слуша комплименте. А Брентфорд проживљава златне дане.

Коментари / 0

Оставите коментар