Представљамо Инголштат: Франкештајн, Ауди, Илуминати...

Лидер Цвајте после првог дела сезоне на добром је путу да постане један од водећих немачких клубова. А основан је пре само десет година...

Фудбал 31.12.2014 | 21:20
Представљамо Инголштат: Франкештајн, Ауди, Илуминати...

До сада је био познат као "родни град" Франкенштајна, постојбина Илумината, седиште компаније Ауди... Од наредне године највероватније ће имати значајно место и на европској фудбалској мапи. Успавани град, како Немци често умеју да кажу за Инголштат, протеклих месеци често је био у центру пажње тамошњих спортских збивања, а све је кулминирало по завршетку првог дела сезоне у Цвајти, након чега је дружина са Ауди Спортпарка и званично прославила "јесењу титулу".

Шта је у томе толико спектакуларно?

Пре десет година када је клуб основан, председник Петер Јакверт је изјавио: "Најкасније до 2015. године Инголштат ће изборити пласман у Бундеслигу"! Сви су га чудно гледали, али бар на један дан успео је да привуче пажњу медија у Немачкој, што му је, уосталом и био циљ. Од 2004. до 2007. прескакли су ранг за рангом, док 2008. нису ушли у Цвајту. Прва година у другој лиги била је неуспешна, одмах су испали, али су се већ наредне године вратили и од тада су чланови Бундеслиге 2.

Кључна сезона за Инголштад била је прошла. После уводних девет кола клуб је био закован за дно табеле са седам пораза, али тада је Јакверт одлучио да својих 19,06 одсто акција прода Аудију. Аутомобилски гигант је и до тада финансијски помагао Инголштат, међутим, тек тада је званично ушао у клуб. Нешто више од 80 одсто акција и даље је у власништву чланова клуба (у Немачкој постоји чувено правило 50+1, по коме приватник или фирма не могу у потпуности да контролишу спортски колектив уколико претходно не проведу 20 година у истом), али од октобра прошле године људи из Аудија фактички су у потпуности преузели контролу. Тако су до пре неколико година у Надзорном одбору имали само једног свог човека, а сада је ту само један представник навијача, тачније чланова клуба.

У Немачкој се последњих месеци дигла велика прашина око ове ситуације, на удару јавности и традиционалиста су сви клубови који покушавају да постану Леверкузен, Волфсбург или Хофенхајм (екипе у потпуном власништву компанија или једног човека - "Бајер", "Фолксваген" и Дитмар Хоп), али то чине на не баш "законит" начин и по предвиђеном протоколу. Први на удару био је РБ Лајпциг у који Ред Бул упумпава огроман новац, а онда је на ред дошао и Инголштат и то након што је прошле недеље стављена тачка на први део сезоне у Цвајти, а клуб са Ауди Спортпарк арене остао први на табели са чак седам бодова више од другопласираног Карлсруеа.

И док у Лајпцигу на сва уста још од 2009, када су основани, најављују да ће ускоро у Лигу шампиона, у Инголштату су били мало паметнији - ћутали и радили. Прошле сезоне Аудијева средства спасла су их испадања (доведен аустријски стручњак Ралф Хасенхитл), а ево ове су практично једном ногом већ закорачили у Бундеслигу, мада је за Лајпциг пред почетак сезоне прво место било резервисан. Иако је тако у клубу још нико није полетео.
"Намерно нисмо направили састав са више звучних имена. Овако немамо незадовољних играча", објашњава Хасенхитл, чији тим је у просеку међу најмлађима у лиги. Од "јачих" имена су ту само Чех Томас Пекарт и Метју Леки, аустралијски репрезентативац доведен за 750.000 евра из ФСВ Франкфурта.

Аустријски стручњак оправдао је поверење још прошле сезоне, када је клуб спасао испадања, а већ ове израстао је веома битну фигуру у успесима клуба који је од априла изгубио само два лигашка меча. Ниједан код куће. Газде су задовољне, у њему виде новог Јиргена Клопа, а ко је икада погледао неки меч Инголштата видеће да у њиховом стилу заиста има доста сличности...

Као и сваки корпорацијски клуб и Инголштат је имао доста проблема са навијачима, тачније са њиховом бројношћу. Заговорници теорија да ће овакве творевине пореметити фудбалски систем вредности успостављен у Немачкој пре много година утеху су проналазили управо у тој чињеници и надали се неуспеху. На Ауди Спортпарку поново су само ћутали и радили. Уместо њих одговарао је Дитмар Хоп, милијардер који се коначно докопао већинског власништва у Хофенхајму, након што је за 20 година сручио стотине милиона да би овај "сеоски" клуб довео до Бундеслиге:
"Традиција је велики противник напретка и иновације. Овако никада нећемо достићи ниво Премијер лиге".

За само годину дана број гледалаца на стадиону Инголштата се дуплирао. Иако прима само 15.000 гледалаца, стадион је ове сезоне испуњен мање више са 80 или 90 одсто капацитета. У граду од нешто више од 100.000 људи није лоше за почетак, вероватно размишљају у клубу (Аудију).

Ако је ико имао на кога да се угледа, онда је то Инголштат. Комшијски Бајерн је ту, свега 85 километара јужно. Одавно су у Минхену успоставили систем, очигледно, систем почиње да успоставља и за сада малени Инголштат. Филозофија је јасна, без журбе, плански и паметно. А када зашкрипи ту је - Ауди. Тако је било и 2010. када је у кратком временском периоду требало реновирати стадион како би се стекли услови за такмичење у новој сезони. Одлучено је ипак да се направи нови од 20.000.000 евра. Ако овако наставе, вероватно за привремену употребу... Све то у компликованој папирологији представљено је као поклон градском мезимчету, с обзиром да по закону није дозвољено стровалити толики новац у неки клуб без већег удела у власништву.

Чудо је Франкенштајн, чудо су Илуминати. Треће чудо Инголштата могло би да буде Лига шампиона.

Мирише ли вам на тако нешто за неколико година?

Коментари / 0

Оставите коментар