Влада крива за лоше пословање болница

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске сматра да су за негативно пословање болница у Бањалуци и Источном Сарајеву одговорни ресорно министарства и Влада РС.

Република Српска 31.12.2014 | 11:14
Влада крива за лоше пословање болница

Овај синдикат захтијева да надлежна тужилаштва без одлагања проведу законом утврђене поступке утврђивања постојања кривичне одговорности за све особе на које се односе негативни ревизорски извјештаји за ове двије билнице.

Синдикат подсјећа да је Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала негативно мишљење за пословање Болнице Источно Сарајево и Универзитетске болнице Клинички центар Бања Лука, у 2013. години.

Синдикат је констатовао да за негативно ревизорско мишљење и незаконито финансијско пословање највећу одговорност треба да сноси ресорно министарство здравља и социјалне заштите и Влада РС, која као оснивач није осигурала редован и ефикасан систем надзора у поштовању законских прописа, те је пропустила да именује квалификоване и стручне управљачке структуре у наведеним јавним здравственим установама, а што је била њена законска обавеза.

-Сматрамо и да Влада РС, која једина има ефективну контролу над Фондом здравственог осигурања, није обезбједила адекватан, професионалан и стручан надзор над кориштењем финансијских средстава овог фонда, а која су прикупљена од доприноса грађана за здравствену заштиту, због чега је Влада одговорна јер је дозволила и да се озбиљно и тешко угрозе стечена права пацијената, као и социјална и економска права радника запослених у јавним здравственим установама - наводе из овог синдиката.

Посебно напомињу да је Влада РС, умјесто редовног провођења законитог поступка јавне конкуренције у складу са Законом о министарским, владиним и другим именовањима, својом незаконитом, погрешном и непотребном праксом именовања вршиоца дужности директора и чланова управних одбора у наведеним болницама, који су ове функције обављали и дуже од једне године и често и без одговарајућих рјешења о именовању, свјесно омогућила и допринијела "стварању опште слике о анархији која влада у финансијском пословању у наведеним јавним здравственим установама".

-Скрећемо пажњу јавности и да је задњи случај мр. сци др. Слободана Станића, кога је Влада смијенила са мјеста вршиоца дужности директор Института за јавно здравство РС, негативни примјер како она проводи своје законске надлежности у погледу министарских, владиних и других именовања, јер се успјешни, стручни и професионални кадрови безобзирно уклањају са одговорних позиција на којима могу својом стручности и залагањем допринијети побољшању стања у здравственом систему РС - наводе из Струковног синдиката доктора медицине РС.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ПАПАК

31.12.2014 10:19

ВЛАСТ ЈЕ САМА СЕБИ ДОСАДИЛА. САМА СЕ РУШИ. ТО ЈЕ ПРИМЈЕР И СТАНКОВИЋА САД БИВШЕГ ПАПКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

31.12.2014 10:31

Не, није власт крива. Криви су људи сто од глади и неимастиње се разболијевају. Власт је ту да влада и унистава ста се унистити мозе а народ треба да гладује а радници да страјкују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

павловиц

31.12.2014 12:59

Тако је када се не ради домацински

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батан

31.12.2014 15:58

Радници су криви јер су гласали за такву власт и владу. Сада нека ћуте и трпе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

31.12.2014 16:25

Јел то изјавио Др Фемиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ужас

31.12.2014 16:42

На свим нивоима у здравству је лоше! Нпр. у Дому здравља у Источном Новом Сарајеву су нељубазни, непрофесионални и никада немају педијатра, већ годинама. Дођеш са дјететом, чекаш 2 сата, и напише ти сируп који је повучен са тржишта већ годину дана. Под хитно средити ситуацију у тој установи или да је потпуно затворе. Шта ће нам нешто од чега нема користи

ОДГОВОРИТЕ
Name

батан 2

31.12.2014 17:01

Батане,што су радници криви?Што немају избора и све им буде све сервирано.За шта си ти гласао храбри?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко 8990

31.12.2014 19:19

За све је вама(НАМА) крива влада пресједник,странка странци,а ви(МИ)цисти постени раднисамо докле тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОГДЕ

31.12.2014 19:28

У основи, све поциње од врха. Ако имате дрзвне циновнике а ту спадају министрy, замјеници , савјетници , нацелници И тд а који су неспособни, неквалификовани, необуцени да се ухвате у костац са текуцим изазовима онда добијате стање какво јесте .На крају , ста оцекивати од једног приуценог фармаколога који је глумио министра а уствари поткрадао сопствени народ уз подрску злоцинацке владе која је својом неспособносцу кумовала свему И није реаговала на примјерен нацин. А насљедници министра кокосара Скрбица као сто је Густав Богданиц И не могу ниста уцинити јер су по природи родјени промасаји И ситне улизице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

31.12.2014 21:19

Здравство је пукло само.сто то нико неце да казе. Назалост , у Новој години бице нам јос тезе. И здравственим радницима И пацијентима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

01.01.2015 00:36

Веома интресантно друство.Постоји власт,институције итд али нико није одговоран.Знаци нема ОДГОВОРНОСТИ,гдје то јос има?

ОДГОВОРИТЕ