Смањити акцизу на домаће цигарете

Произвођачи дувана, незадовољни стањем у овој индустријској грани, као начин заштите домаће производње, предложиће смањења акциза на цигарете које у себи садрже домаћи дуван уз истовремено повећање акциза на увозне цигарете.

Република Српска 31.12.2014 | 09:13
Смањити акцизу на домаће цигарете

Марко Митровић из Удружења произвођача дувана РС, које броји 500 произвођача, каже да држава стално поскупљује цигарете и од тих акциза крпи рупе у буџету, а не враћа скоро ништа у производњу.

"Не видимо зашто је проблем од тог износа вратити један до два одсто у производњу, јер тако би се смањило и црно тржише, које нас води у пропаст", истиче Митровић и додаје да они нису заступљени у паклици цигарета колико ни њен целофан.

Према његовим ријечима, један од начина за рјешавање овог проблема је повећање премије на откуп сировог дувана, јер онда не би било интереса за продају на црном тржишту и заштитила би се домаћа производња. Даље наводи да је откупна цијена средње класе дувана вирџинија од око 3,00-3,20 КМ за килограм сувог дувана веома мала и да они у Удружењу одговорно тврде да се за ту цијену не може производити.

Као рјешење наводе да би Закон о дувану требало да прати Закон о акцизама, као што је случај у државама у окружењу, које имају јаке индустрије дувана. Према њиховим ријечима, акцизе на цигарете из група А и Б, које у свом саставу садрже домаћи дуван, би требало да износе 0,50-0,80 КМ по паклици, а акцизе на цигарете из грипе Ц, које у себи немају домаћег дувана, би требало повећати до 2,00 КМ по паклици.
"Према овим прорачунима, домаће цигарете би биле јефтиније и домаћи дуван би се продавао на нашем тржишту, а увозне цигарете би пуниле буџет већим акцизама", рекао је он.

Светозар Михајловић, директор предузећа "Дуван", које се бави откупом ове биљке, рекао је да Закон о дувану БиХ предвидио сврставање цигарета у групе, како би се форсирала и заштитила домаћа производња, али тај закон никад није примијењен.

"То би свакако за произвођаче значило пуно и оставило би простора да се кроз подстицаје и стварањем бољих услова та производња подигне на већи ниво", рекао је Михајловић и додао да овај ресурс није довољно искориштен, већ да је запостављен, заједно с произвођачима.

"Приједлогом Удружења произвођача дувана за смањење акцизе на цигарете са домаћим дуваном, имали бисмо јефтиније цигарете на тржишту и смањила би се сива економија", нагласио је он. Према његовим ријечима, стратегијом у Економској политици се предвиђало да производња дувана у 2015. години достигне ниво од 8.000 тона. Али, међутим, ове године била је нижа од 800 тона дувана и практично ова производња полако ишчезава.

Наташа Крсман, портпарол Управног одбора УИО БиХ, каже да уколико произвођачи дувана желе да промијене акцизе, морају да прођу кроз одређену процедуру. "Удружење произвођача дувана требало би да поднесе захтјев за своју иницијативу за смањење акцизе и да га упуте Управном одбору УИО БиХ на разматрање. Даље, на основу захтјева, УИО би направила одређене анализе", навела је Крсманова.

Према њеним ријечима, уколико се установи да има основа за измјену акциза, приједлог иде даље у процедуру комисијама парламента, затим Савјету министара и парламенту БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар