Већ у јануару резови у јавном сектору

Доћи ће до реорганизације или укидања појединих агенција, управа и управних организација, а нова Влада РС ће се тиме бавити већ у јануару. Рекла је то у интервјуу "Гласу Српске" премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

Република Српска 31.12.2014 | 08:36
Већ у јануару резови у јавном сектору

Она је истакла да није планирано отпуштање радника у јавној управи, али ће њихов број бити смањиван природним одливом, а биће замрзнуто запошљавање и ограничен фонд плата.

- Намјера је да задржимо достигнути ниво давања када су у питању буџетски корисници. Плате неће расти, али је циљ да се ради на побољшању материјалног статуса пензионера - истакла је Цвијановићева.

Говорећи о подстицају развоју привреде, она је истакла да Влада намјерава задржати стимулативну пореску политику, односно најниже пореске стопе у домену опорезивања имовине и доходака грађана и привредних субјеката и обезбиједити растерећење обавеза на рад за новозапослене раднике на одређени временски период како би подстакли предузећа да запосле нову радну снагу.

* ГЛАС: Шта у 2015. години могу да очекују становници РС и шта ће бити приоритети Владе?

ЦВИЈАНОВИЋ: Становници могу да очекују реформску годину са пуно мјера које су усмјерене на стабилизацију цјелокупног система, што смо најавили кроз Економску политику. Настојаћемо да одржимо достигнути ниво права и давања, што се види кроз планирани буџет. Могу да очекују годину у којој ће бити настављене започете инвестиције у енергетици, здравству, инфраструктури, систем заштите од поплава и другим областима, јер се тиме побољшавају услови за живот грађана, али и ангажује домаћа радна снага. Приоритет је привредни раст, побољшање ликвидности привреде и повећање броја запослених, борба против сиве економије, већа наплата јавних прихода као и рационализација  у свим областима.

* ГЛАС: Ове године је дошло до повећања плата буџетских корисника и пензија и инвалиднина. Да ли ће оне остати на истом нивоу или ће бити промјена?

ЦВИЈАНОВИЋ: Намјера је да задржимо достигнути ниво давања. Плате неће расти, али је циљ да се ради на побољшању материјалног статуса пензионера. Мора се обезбиједити боља наплата јавних прихода и ефикаснији рад контролних органа.

* ГЛАС: Којим мјерама планирате да реализујете најављено смањење јавне потрошње и да ли ће бити отказа у јавној управи?

ЦВИЈАНОВИЋ: За сада није план да се дају откази, али ће се замрзнути запошљавање, ограничити фонд плата и обезбиједити смањење броја запослених природним одливом. Умјесто пензионисаних неће бити запошљавани нови радници, осим у изузетним ситуацијама, ако би изостанак запошљавања изазвао озбиљне поремећаје у обављању послова. Али, не видим да је то случај кад је ријеч о јавној управи јер је могуће унутрашњим прераспоређивањем кадра обезбиједити несметано функционисање у већини случајева. Доћи ће и до реорганизације или укидања појединих агенција, управа и управних организација, а нова Влада ће се тиме бавити већ у јануару. Осим тога, сви материјални трошкови су смањени за око 30 одсто и примјењиваће се мјере штедње у сваком погледу. Све то би требало да утиче на смањење јавне потрошње, а те мјере мораће да се спроводе и на републичком и на локалном нивоу.

* ГЛАС: Један од циљева Владе је и стварање ефикасније јавне управе која ће пружати квалитетније и брже услуге привреди и грађанима. Хоће ли неодговорни службеници сносити санкције?

ЦВИЈАНОВИЋ: Хоће. Морају се поштовати рокови и показати већа одговорност према корисницима услуга администрације. Државни службеници су већ повлашћени тиме што имају извјеснији посао и примања и боље услове за рад у односу на раднике у привреди, а боље стоје и у погледу статуса. То се мора оправдати већим степеном одговорности и квалитета услуга.

Извор: Глас Српске

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Ја

31.12.2014 08:14

Муко моја пређи на другога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

31.12.2014 08:21

Теско оном ко буде од тебе зависио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

31.12.2014 08:31

Туго моја...Гдје ова зена зиви? Ово су тако оцигледне лази, да се цовјек мора насмијати...а онда заплакати над судбином овог напаценог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

31.12.2014 08:39

ЉЕПОТО СВЕ НАЈ ЗА НОВУ 2015 ГОДИНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

располозен

31.12.2014 09:14

Искрено молим редакцију БН-а, да нас првог дана нове године, постеди слике и прице ове назови господје и њеног партнера Додика... Унапријед захвалан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.12.2014 09:23

Бојане, исплачи се битће ти лакше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

31.12.2014 09:26

Сад се мозе замрзнути запосљавање кад је она све своје запослила!Зељкице,и ми би да радимо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

31.12.2014 09:35

ОВА УЦИТЕЉИЦА ТРЕБА У СКОЛИ ДА РАДИ А НЕ ДА ЛУПА ГЛУПОСТИ И ОТРЕСА ГЛАВОМ КО НАМ ВОДИ ДРЗАВУ ДОБРО СМО И ЗИВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

син

31.12.2014 10:00

немој елктропреносу да одбијас плате,МАМА,ја ту радим воли те твој син,једина мама на свјету,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУЗНИ ТОК

31.12.2014 10:07

УКИНИТЕ одмах агенцију за јузни ток,сто сте их запослили пред изборе 32 радна мјеста,они сто су цекали да додје гас,А СТА ТАКВИХ агенција има јос то је ненормално,зато и дизете кредите код ММФ и јос висе се задузујете,СРАМ ВАС БИЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан СНСД

31.12.2014 10:20

ЈАД ЈАД И ЧЕМЕР. Ал можда нам и треба тако кад смо дно дна по интелигенцији јер смо опет бирали оне најгоре. Верујте мука ми дође кад видим ове додиковце на тв-у. Дивим се људима који су оборили СДП у Федерацији, ал код нас идиоти и идаље харају и пљачкају оно сто је остало. Како су људи слепи и заостали па верују што им ови квази политичари причају, ови градјани не виде колико лажи и мржње се просипају додиковци према другима и другачијима, и тако се одзавају на власти. Јад и чемер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

него!

31.12.2014 11:00

Шта ћете са јавним предузећима? У све и једном треба промијенити комплетне управе и надзорне одборе. А ви то нисте у стању урадити кад сте их ви ту и довели. Установили сте корупцију невидјених размјера. И сад ћете ви то ријешити. Хоћете мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

31.12.2014 11:46

Ова би у нормалном демократском друству била мозда само обицна фризерка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

31.12.2014 13:03

Па сад це отпустит оне папке сто је примила у јавном сектору за изборе они на завод а син у пренос мамини глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

31.12.2014 13:07

Када видим да си "изрезала" сина из електро преноса, онда ћу ти можда и повјеровати...Фуј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

31.12.2014 13:32

Драга Секо ти имас много резова.Ти твоји резови се могу попунити са оним ВЕЛИКИМ сто стизе из Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

31.12.2014 14:00

Ти Зеки ниси ни за мјесне заједнице, како стобом у РС, ти Баја и снсд сте највеце зло у овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

31.12.2014 14:58

Шта си радила све ове године на власти, зашто ниси вршила реформе. Сада би да срушиш све оно што си радила, да отпушташ с посла оне које си примила. Реформа ће се сломити на неподобним по СНСД, а то су у правилу најквалитетнији кадрови. На жалост имамо лоша искуства Ваших реформи из 1998. и 2006. године. Смјењивали сте оне којима је комшија или тетка у СДС-у, а сад би листу могли проширити и на ПДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

31.12.2014 15:01

Кратко и јасно Обецања, обецања. Коме није јасно, бит це му јасније мало касније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Извидјач

31.12.2014 16:20

Ти знаш да је твој рок трајања до краја фебруара. Тад Додик предупредјује немире тако што ће тебе и још пар старих министара смијенити и опет будалама подвалити оно под бубреге. Тебе враћа на мјесто министра за европске интеграције....Медјутим, хоће ли све ићи по плану, чуће се

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

31.12.2014 16:21

*ГЛАС да ли је дошло до повећања инвалиднина *ВРС РВИ није, више нас и не спомињу (провјерите информацију)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

севе

31.12.2014 16:32

Ста је управна организација? Ал' лупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

31.12.2014 16:34

Па господјо драга гдје су вам лица И фирме којима сте дали кредите преко ИРБ дали су те фирме ликвидне гдје су власници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потез за нотез

31.12.2014 16:37

Млада, најбољи рез је да буде укинута сва државна и ентитетска управа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

31.12.2014 17:09

НЕДАВНО ЈЕ ИЗЈАВИЛА ТО ЈЕСТ ПОХВАЛИЛА СЕ ДА ЈЕ ЉЕПША И ПАМЕТНИЈА ОД МЕРКАЛЕВЕ И МНОГИХ ДРУГИХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

катастрофа

31.12.2014 17:32

Осмјех на слици је лазан као и ова изјава. Зена је невиђен циник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

31.12.2014 17:43

она је први снсд-овац, само обецава..а народ се пеца ко сом на буцку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС-РВИ

31.12.2014 21:10

Зељкице прво казес неце бити отпустања радника,нормално јер ових неколико стотина снсд-еоваца који су примљени пред изборе несмијете ни отпустити,Друго на питање ГЛАСА ста у 2015.години могу да оцекују становници РС. Ви одговарате приоритет је измедју осталога(повецање броја запослених)да би само пар реценица прије рекла да Запосљавања неце бити, даце запосљавање бити замрзнуто,умјесто пензионисаних неце се примати нови радници и могуце је унутрасњо прераспоредјивање,питам те ста онда са овим незапосленим радницима ста они да раде да се поубијају.Даље питам вас и вецину господе из скупстине поготово зенске популације односно мајки,као и Љекара који су врсили ревизију РВИ дали су данас просетали Бања Луком само 10.минута и осјетили цари зиме и како се леди лице ноге руке и све остало немозе се извадити марка из дзепа да несто платите ХАЛО само 10 минута па онда ви сви који сте уцествовали у укидању и умањивању ИНВАЛИДНИНА РВИ и који дајете 3.км за 1 мјесец проведен на ратисту замислите како је нама борцима било само 24.сата јер ви се врацате у топлу куцу(стан) а ми борци у земунице итако пет година.Уздам се у новога Министра да це несто уцинити да се ова неправда исправи зато сто је и сам борац И кат и РВИ.Нека му је срецна Нова 2015.година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Икона

01.01.2015 01:13

Нови министар неће учинити ништа. Потребне су промјене из корјена. Народ је гласао против промјена. Остаје како јест до даљњег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

01.01.2015 01:32

"катастрофа", па да је смјерна и поштена, а не циник и бандит, сигурно не би била Додиков први сарадник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

01.01.2015 03:19

Да ова жена са манирима незреле клинке ће разрјешити генералног директора ЖРС и на његоиво мјесто именовати досадашњег директора инфраструкутре највећу незналицу Драгана Субашић човјека који се показао потпуно неспособним и корумпираним јер је са другима плаћен од лобија ХЖ и Жељ Федерације да што дуже држи затворену пругу на Коридору ''5Ц'' Добој-Шамац и то траје од мајских поплава и данас а укупна је штета на свим објектима у ЖРС пругама, објектима и постројењима мања од 3 милиона КМ. Пруга намјерно не ради од мајских поплава који је криминалаца тај будући генерални директор Драган Субашић. Познат је и по томе што је класичан дезертер, побјегао је трећи дан са ратишта из Западне Славоније и више се није враћао на ратиште. Успруга му је блиска рођакиња самозваног најмоћнијег лидера СНСД подручје Добој Гостић Уроша који поставља кадрове. Жељка ће промијенити п своје м

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.01.2015 05:45

Жељка, ај наби се у ...! Знаш шта ти је мама казала кад си била мала? КО ЛАЖЕ ТАЈ И КРАДЕ! Па ти види! ПС. За разлику од тебе "преводиоцу", ја прицам три страна језика, "флуидно"! 3 ПУТА САМ БОЉИ ОД ТЕБЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоБЛ

01.01.2015 07:17

Е,јадни ли смо ми са овом појавом,једина позитивна ствар у овој цијелој ситуацији је сто нам се избор сузио на двије могуцности па не морамо пуно размисљати ста цинити,једна је да ставимо пасос у дзеп и одемо у ПМ јер је свуда боље него овде,а друга је ово све разбуцати и вратити опљацкано сто је мало вјеровартно да тренутно неко има снаге за то,тако да је ПМ најралније рјесење !

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

01.01.2015 10:19

За Јована.У питањ је домацински однос према свему оном сто је друствено,а мозда је у питању мало зесца реконструкција? Страх ме да не дозиви судбину пруге Модрица-Градацац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

01.01.2015 12:06

У ситуацији у којој се налазимо овај осмијех на лицу дјелује иритирајуце на све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

01.01.2015 14:21

Вјеровати или се смијати??!! А празнина бије ли бије, бије и избија одасвуд, пријети да преплави све око себе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

01.01.2015 18:23

Зеки и Кобиља глава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вики

01.01.2015 19:23

Фуј бруко људска, лазима мора доци крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жућко

01.01.2015 20:31

Драга, ајде да видимо и те резове. Ријешићете се још оно мало неподобних (непослушних) у тим организацијама, државној и локалној управи и државним фирмама. А онда ћете се морати поклати медју собом.

ОДГОВОРИТЕ