Још једна изгубљена година

Ако је 2013. година у економском смислу оцијењена као лоша, 2014. „још гора од претходне“, шта нас то онда у БиХ очекује у 2015. години.

Република Српска 31.12.2014 | 08:15
Још једна изгубљена година

Прогнозе су за протеклу годину биле лоше, а испоставило се да је стање још теже.

Најаве да ће незадовољство радника у 2014. години ескалирати, су се обистиниле. Незадовољни грађани, обесправљени радници Тузланског кантона смијенили су кантоналну владу на демонстрацијама које су трајале неколико дана. Именована је нова влада сачињена од економских стручњака која је требала да побољша економско стање. Виђена је и као влада спаса.

Влада спаса није никог спасила

„Влада спаса се намеће као једино рјешење. Нешто се мора урадити, али осим ових требали би бити учињени и конкретнији резови. Овај систем доживио је крах и у цијели процес требала би се укључити и међународна заједница“, рекао је тада економиста Спољнотрговинске коморе БиХ, Дуљко Хасић.

Међународна заједница није реаговала, владе су углавном наставиле да раде на старим питањима, укључујући и оне нове након фебруарских протеста. У цијелој тој причи, великих кредита од ММФ-а, незапослености, пада друштвеног производа дошао је мај и велике поплаве које су, према неким процјенама уништиле, ионако слаба бх. предузећа. Најтеже су прошли становници Маглаја, Добоја, Жепча, Бијељине, Зворника, Завидовића али и Бањалуке.

"Све ми је потопљено, све што сам имала је било у води. Узела сам своје дијете, пливали смо у води. Било је страшно", каже једна жена погођена поплавама. Слична судбина је задесила је и друге: "

"Сад ме је и ово снашло од моје биједе и пензије од 200 марака. Гдје ћу сада, куда ћу. Све је под водом."

Изгубљена година

"За грађане БиХ је ово изгубљена година у сваком смислу а посебно у економском", сматра економиста Дамир Миљевић. Управо на тим поплавама, каже Миљевић, показало се да власт у БиХ није способна ни за какве активности када је ријеч о заштити грађана: „На економском плану ништа се добро није дешавало. Сада смо дошли у ситуацију да нам се комплетан финансијски систем тресе и видјећемо како ће то ићи даље“.

Да зло не долази само показало се три мјесеца касније када су БиХ, и то иста подручја, погодиле нове поплаве. На хиљаде домаћинстава било је под водом, власт, односно екипе цивилне заштите још једном су неспремне дочекале и ову елементарну непогоду. Клизишта која су тада активирана и која су уништила цијела насеља око Тузле, и данас су активна а становници тих насеља до данас немају кров над главом. Обећања има, али не и средстава за реализиацију пројеката.

“Ово је катастрофална година за све па и за пољопривреднике. Имали смо поплаве, сталне кише, пропадање усјева а имамо и притисак ЕУ за увозом роба и забраном извоза из БиХ. Имали смо притисак од Бога и притисак ЕУ, не зна се ко нам је горе зло донио”, каже Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача у БиХ.

Јужни ток па ништа

Великих пројеката није било, тачније било их је само у најавама а један од највећих који је најављиван као будућност РС-а је пролазака крака гасовода “Јужни ток” кроз овај ентитет. Нико не зна колико је новца тачно уложено у припремни пројекат, као што је оснивање компаније „Гас-рес“, затим припрема инфраструктуре, али се процјењује да се ради о милионским износима. Директор ове компаније Слободан Пухалац ипак каже да Република Српска не одустаје од пројекта: "Ми смо пред закључењем уговора на основу споразума који је потписала предсједница Владе РС (Жељка Цвијановић, уговор потписан у Москви пар седмица пред опште изборе у БиХ - оп.а) око трговине природним гасом. Досадашња улагања у РС по питању пројекта Јужни ток су веома скромна и по ангажовању људи и по уложеним средствима и оснивачким улогом Владе РС. Ми не губимо новац, ми губимо шансу. То је суштина," каже Пухалац.

Суштина је ипак да Јужног тока неће бити, бар не оног кроз РС и да власт треба са тим хитно да се помири, као и са чињеницом да предстоји дуг период економског оправка, уколико се власти на свим нивоима за то одлуче. То значи велике резове у свим областима само је питање гдје ће конкретно ММФ тражити уштеде, како би одобрио наредну траншу кредита, која је у овом тренутку неопходна за функционисање власти.

Настављен тренд задужења, ЕУ не вјерује домаћим властима

“У овој години настављен је тренд задуживања у циљу крпљења буџетскх рупа а још гора ситуација је када је ријеч о прикупљању ПДВ-а. Власти на свим нивоима рјешење су пронашле у новом задуживању које је подржавао ММФ. Истовремено, невјероватно је колико је администрација на свим нивоима у БиХ незаинтересована, тако да смо дошли у ситуацију да се финансијска помоћ Европске комисије, када је ријеч о поплавама, трансверира кроз међународне организације, због неповјерења према домаћим властима”.

У 2014. години радник је требао бити у првом плану и са аспекта измјене Закона о раду, на шта је ММФ вршио притисак током цијеле године. Послодавци су увјерени да закон треба мијењати док синдикалци не желе ни да чују с обзиром на то да се, како кажу, на тај начин смањују права радника која су ионако на ниском нивоу. Почетак наредне године резервисан је за рјешење овог питања.

“Ова година није била она у којој су побољшана права радника. Очекујемо насртај на радно законодавство и синдикати ће стати на пут таквим намјерама јер измјене ће додатно направити редукцију радничких права а неће доћи до нових запошљавања. Годину иза нас не видимо као позитивну, али у 2015. години могу се очекивати пуно горе ствари. Међутим ми смо ту да такво стање спријечимо. Вјерујем да ћемо успјети а властима поручујемо да се `кане ћорава посла. Нећемо прихватити да радимо за просјечну плату испод 400 еура, што је коначни план”, каже потпредсједник Савеза синдиката БиХ, Селведин Шаторовић.

Извор: Дојче веле
 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Дулбијаза

31.12.2014 07:28

Све по нама биједницима, немате нам висе ста ни узети. Због рата кредита немамо ни за кору хлеба.Ста јос хоцете од нас,зар вам није доста? ЦЦЦЦ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

31.12.2014 07:44

Српска је у 2014 имала рекордно велики буџет, захваљујући смањењу утаје пореза. Очигледно је да се власти Српске свакодневно боре против криминала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

до избора

31.12.2014 07:57

Имао сам неку наду да би могло можда бити боље, али кад сам чуо резултате избора, мислим да ће бити још горе, докле видјећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киклоп

31.12.2014 08:23

Бирали сте зато завезите брњицу и цутите до идуцих избора. Ови су од вас изабрани на власт нису досли пуском. То се зове демократија ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Протестант

31.12.2014 08:27

Како је кренуло, ова Влада РС неће дочекати ни прољеће. Ако народ буде изашао на улицу све има да изгори. Народу је доста пљчке и тајкуна. Замислите да радник ради мјесечно 230 сати а добије плату 400 КМ. То није издржљиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битно

31.12.2014 09:23

Најбитније је да се доказемо да смо ВЕЛИКИ Босњаци Срби и Хрвати зивијецемо од ваздуха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко троси насе паре

31.12.2014 09:37

ко це обезбједјивати зе нову годину у бања луци концерт на тргу крајине и та које паре;наравно зна се агенција која добија послове од снсд-а.И то све нарацун пореских обвезника града Бања Луке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

31.12.2014 09:37

Ако се нисам забројио од 1990, 24. по реду или гријесим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тораби

31.12.2014 10:22

Хајмо се опкладит да када би ЕУ рекла: "одузимамо надлежности РС-у и ФБИХ-у и дајемо дрзави имат ће те најмању плату 1200 а пензију 400" већина Срба опет не би подрзало странку коју би била за јаку БиХ (додуше немају ни једну такву тренутно) - јер сви знају да што је јача БиХ то је мање РС-а. Ко се слазе (+) ко не (-). Једноставно већина их је задојена чињеницом да је РС вјековна светиња и да ће њеним нестанком нестати Срби и да ће се неким чудом одцијепит од БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре киклоп

31.12.2014 10:37

Нису они пријатељу изабрани њих је изабрало пола од 50% сто му га додје негдје око 25%, а и то су накамцили уцјенама и пријетњама по дрзавним предузецима, јавним слузбама прије, а политицком корупцијом незабиљезеном у историји демократије докупили пар посланика после избора, и то треба имати у виду кад се спомиње власт, Додик је предсједник захваљујуци оном удбасу Јовицицу који је намјестен да одвуце гласове опозиције за предсједника и цлана предсједниства, док у парламент није усао а добио је за предсједника 7-8 хиљада гласова сто знаци да је с тим бројем гласова комотно могао уци у скупстину, али то му није ни био циљ него горе поменуто, сто се мозе видјети и из појављивања те презерватив странке(за једнократну употребу) после избора, нигдје их нема, а неце их ни бити јер су одрадили посао за који су и створени, треба сада помно испратити које це привилегије добити дотицна руина бивсе удбе, и гдје це му се близњи и цланови породице појавити ако вец нису инсталисани по неким агенцијама и управним одборима, тако да за ову ситуацију нису криви градјани који су у својој биједи, неимастини и несигурности радних мјеста врло лако подлозни уцјени и манипулацији поготово од стране доктора за страх и уцјене бивсих кадрова удбе који нам и данас кроје капу. Надати је се да це нам у Новој 2015-ој години конацно сванути сунце слободе и да цемо се ријесити тог параобавјестајног, цинкароско, полтронског, никоговицког баласта из прослости који нас вуце на дно и да це конацно млади, неоптерецени, струцни људи без слузбене легитимације СДБ-а и који се не налазе у евиденцији сарадника и дојављиваца поменуте слузбе, смоци снаге и преузети сопствену и судбину своје и све дјеце која тек требају да се роде у своје руке, а ове авети прослости из бивсег система отерати на сметлисте историје гдје им је одавно и мјесто и гдје се у свим посткомунистицким земљама и налазе! Нека је сретна и благословена Нова година свим радним и постеним људима и њиховим близњим, без обзира на народну и вјерску припадност, а таква је јос увјек велика вецина, али тиха вецина, у овој напаценој земљи! Зивјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

31.12.2014 11:20

Нова година стићи ће, тачно у поноћ, на просторе Босне и Херцеговине. Из године у годину све је мање оних који од онога што их чека у "идућој” очекују било шта добро. Навикли смо да једино нова година стигне на вријеме. За све остало што нам треба, начекамо се. Ова година није донијела ништа доброг. Донијела је демонстрације гладних у фебруару и обећања властодржаца да ће "сада бити све према закону”. Чим се ситуација примирила, настављено је све по старом. Само је народ био у још горим мукама, па није примјетио да је изигран. Пао је на надање да ће избори, који ће стићи тек у октобру донијети добре људе и добре програме за све у БиХ. А онда у мају је све поплавило. Трагедија људи постала је још већа, а у поплављеним подручјима неимаштина је замијењена потпуним сиромаштвом. Поново су људи остајали без игдје ичега, у невјерици су гледали како водена стихија односи оно што су од рата стицали. Поплаве су донијеле и неке добре приче. Приче о солидарности, без обзира на вјеру и националну порипадност онога коме је требало помоћи и онога који је био у стању пружити помоћ. Изгледало је на моменте да је пређен рубикон, након чега више ништа неће бити као што је прије поплава било и да ћемо заједно изградити порушено, напокон оперисани од баука нациоинализма и свакојаког неповјерења. Нажалост, политичари су нас вратили на старе колосјеке. Вода се повукла и поново открила старе ровове међунационалног трвења, граница између људи, народа, ентитета, кантона. Врхунац ове године били су избори. Логично је било очекивати да ће гласачи који су, како то воли рећи високи представник, тог 12. октобра имали овлаштења да смијене власт, то и учинити. Тресла се гора, родио се миш. Све изабрани исти они на које су људи били највише "кивни”. Ш та се догодило? Пола бирачког тијела није нити изашло на изборе. Оно друго пола, многи од њих су вјерно гласачко тијело владајућих странака, заокружили су баш тако да се може рећи како се није догодило готово ништа. А у децембру поново раднички немири. И поново све почиње у Тузли, као упозорење шта би се то могло догодити ако власт, која би тек требало да ступи на дужност, настави исти посао као досадашња. Радници траже право на рад, право да сами зарађују на своје породице. Власт им не нуди ништа. У очају, радници крећу на границу ЕУ, желе азил негдје гдје ће моћи да раде и зарађују. Наша власт им опет нуди 220 КМ и пакет помоћи, након чега би требало да буду мирни. На крају на томе и завршава. Сами крај године доказао је да смо сви једнаки пред законом, само што су неки једнакији од осталих. Има један снимак у коме премијерка РС, бивша и садашња, договара куповину опозиционих посланика, како би њена странка поново засјела у власт. Све се чује кристално јасно у снимку који је објавио портал Клиx. Али шта се дешава? Умјесто да надлежни органи испитају Жељку Цвијановић шта је то говорила, с ким се договарала и да ли је рекла то што је рекла, истрагу власти окрећу на новинаре не би ли они открили ко им је снимак "дотурио”. И сад нека неко каже нешто о једнаким правима пред законом. Послије хајке на Клиx и ономе коме ништа није било јасно, сада је све јасно. Власт је у РС-у формирана нечасним радњама. Нека поштена истрага докаже да то није тако! И како бити задовољан годином чији се вијек трајања већ мјери сатима? Међутим, вријеме смјене година увијек је некако и вријеме наде. А нада је, ваљда, оно што нису убили у народу. Још смо ту, још нас има, још нас нису отјерали преко границе. Још има снаге да мијењамо ситуацију. Памет у главу људи. Натјерајмо их да нам буде боље! Нека нам је сретно у 2015. години!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.12.2014 11:35

Не дираЈте Републику Српску, а ви имајте плате 1200 км најмању, није томе препрека РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

31.12.2014 12:09

Због овог "Добоја"срамота ме је сто са са из Добоја Иди на ртрс ,независне или пресс па тамо брани неодбрањиво.А ја,само си плацен за БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

заједно моземо пуно висе

31.12.2014 14:25

знаци боље је имати ентитете, а немат марке у дзепу... до које мјере иде насе балканско размисљање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

01.01.2015 14:26

Иначе, жалиће народ за 2014-ом, изгледаће му као рајска, живи били па видјели. Волио бих да гријешим.

ОДГОВОРИТЕ